Çevrimiçi Konuşma: “Yirminci Yüzyıl Başlarında Osmanlı Toplumunda Bir Pogrom Girişimi”

Eylül 3, 2021

Çevrimiçi Konuşma: “Yirminci Yüzyıl Başlarında Osmanlı Toplumunda Bir Pogrom Girişimi”

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün “Arka Oda Toplantıları” bu ay tarihçi Ümit Kurt’u konuk ediyor. Bundan tam 100 yıl önce Adapazarı’nda yaşanan bir pogrom girişiminin merkez-taşra ilişkisi üzerinden ele alınacağı konuşma, 13 Eylül’de Zoom uygulaması üzerinden izlenebilir.

Adapazarı Ermeni Mahallesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün İstanbul çalışmalarına farklı bir boyut kazandırmak amacıyla düzenlediği Arka Oda Toplantıları, tarihçi Ümit Kurt’un sunumuyla devam ediyor. Yerel tarih, modern Türk milliyetçiliği, kolektif şiddet ve soykırım konularında araştırmalar yürüten Kurt, konuşmasında, İstanbul’daki siyasi atmosferin taşrada yaşanan bir pogrom girişimine nasıl etki ettiğini mercek altına alacak.

Bir mikro tarih çalışmasının anlattıkları
25 Şubat 1911 günü Adapazarı kazası dikkat çeken bir olaya sahne olur. Kazada ikamet eden üç Ermeni ve iki Rum erkek, hayatını fahişelik yaparak kazanan Boşnak bir Müslüman kadınla bir Ermeni’ye ait hamamda “toplu zina” yaparken yakalanır. Faillerin hâkim karşısına çıkarılarak mahkûm edilmelerini isteyen kaymakam Sırrı Bey, 1909 Adana Katliamı’nın da etkisiyle olaya siyasi bir içerik kazandırmaya çalışır. Tarihçi Ümit Kurt,Yirminci Yüzyıl Başlarında Osmanlı Toplumunda Bir Pogrom Girişimi: Adapazarı Adana Olmasın! başlıklı konuşmada, Adapazarı’nda gerçekleşen fuhuş olayı ve sonrasında yaşanan gelişmeler ışığında devlet ve toplum arasındaki ilişkileri yerel ve mikro ölçekte inceleyecek. İstanbul’daki siyasi atmosferin taşrayı nasıl etkilediğini ve merkezi yönetimin bu olaya nasıl tepki verdiğini mercek altına alan konuşmacı, bu gelişmelerin dönemin İstanbul siyasetine ve siyasi aktörlerine yansımaları üzerinde de duracak. 

Çevrimiçi konuşma etkinliği 13 Eylül Pazartesi günü saat 18.00’de Zoom uygulaması üzerinden ücretsiz izlenebilir.

Etkinlik dili Türkçedir. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleşecek etkinliğe rezervasyon formunu doldurarak kayıt olabilirsiniz. 

edebiyathaber.net (3 Eylül 2021)

Yorum yapın