Kısa Klasikler’de bu ay: Kızıl Veba, Savaş Sanatı

Eylül 14, 2020

Kısa Klasikler’de bu ay: Kızıl Veba, Savaş Sanatı

Jack London’dan Kızıl Veba ve Sun Zi’den Savaş Sanatı Can Yayınları etiketiyle Kısa Klasikler dizisinden yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir oturuşta okunabilecek en çarpıcı Kısa Klasikler çağdaş illüstratörler tarafından özel olarak tasarlanan kapaklarıyla okurlarla buluşmaya devam ediyor.

Kızıl Veba

Edebiyat tarihinin ilk post-apokaliptik metinlerinden biri.

Jack London’ın 1912 yılında The London Magazine’de tefrika halinde yayımlanan romanı Kızıl Veba, modern edebiyatın ilk post-apokaliptik metinlerinden biri kabul edilir. London romanında, 2013’te patlak veren dünya çapında bir salgının insan ırkının neredeyse tamamını yeryüzünden sildiği, ilkel yaşamın geri döndüğü, gerçekleşmesi son derece muhtemel bir “yeni” dünya tasavvur eder. Salgın sürecinde izolasyonun önemini, nüfus yoğunluğunun, özellikle de dünya nüfusunun salgınlardaki rolünü, insanların son derece kritik durumlarda kapıldığı bencilliği, kolektivizm ve bireyciliğin karşı karşıya gelişini, biliminsanlarının özverisini son derece gerçekçi biçimde işler.

Bundan 108 yıl önce, şu an deneyimlemekte olduğumuz meselelere kitabında yer veren London’ın  yazdıkları şimdilerde, seyircisi değil bizzat aktörü olduğumuz en derin krizin öngörülemez, diğer bir deyişle “siyah kuğu” vakası olmadığını, insan merkezli yaklaşımların dünyayı anlamamıza yetmediğini kanıtlar nitelikte. Bu bağlamda Kızıl Veba yazıldığı tarihten bir yüzyıl sonra, farklı bir bakış açısıyla yeniden okunmayı hak ediyor.

#kısaklasikler #amerikanklasikleri #coronavirüsü #pandemi #yenidüzen #salgın

Çevirmen: Şirin Etik

Tür: Roman

Sayfa sayısı: 80

Fiyat: 8,50 TL         

JACK­ LONDON,­ 1876’da ­San­ Francisco’da ­doğdu.­ Kendi­ kendini ­eğitti­ ve­1897’de ­Klondike ­bölgesinde­ altın ­arayanlara ­katıldı.­ Klon­di­ke’tan­ döndükten­ sonra, ­şansını ­bir ­kez­ de ­yazarlıkta ­denemeye­ karar ­verdi.­ Otobiyografik ­romanı­ Martin Eden’da ­yansıttığı ­gi­bi, ­yazar ­olabilmek­ için ­olağanüstü­ bir çaba ­harcadı.­ İlk ­ki­tabı ­Kurt Kanı ­geniş ­bir ­okur­ kitlesine ­ulaştı. ­17­ yıl ­içinde­ Vahşetin Çağrısı, Beyaz Diş, Deniz Kurdu, Demir Ökçe ­gibi ­yapıtlarının ­sayısı ­50’yi­ buldu­ ve­ ABD’nin­ en­ çok ­kazanan ­ya­zar oldu. ­Jack­ London,­ 1916’da ­California’da ­öldü.

ŞİRİN­ ETİK,­ İzmir’de ­doğdu.­ Lisans ­eğitimini ­Fransız ­ve ­İngiliz ­Dili ­ve­ Edebiyatı ­alanında ­Hacettepe ­Üniversitesi’nde ­tamamladı.­ Sorbonne-­ Paris ­IV­ Üniversitesi’ndeki ­yüksek ­lisans­ süresince ­çeviri­ sorunları­ ve­ dilbilim ­üzerine ­çalıştı.­ İstanbul’da ­yaşıyor, ­kitap ­editörlüğü ­ve ­çeviri­ yapmaya­ devam ­ediyor.

Savaş Sanatı

Liderlere, işinsanlarına başarının yolunu açan başvuru kitabı.

Sun Zi tarafından MÖ 6. yüzyılda yazılan Savaş Sanatı insanlık tarihinin en eski ve üzerinde en fazla araştırma ve tartışma yapılmış strateji eseridir. Eserin kaleme alınmasının üzerinden geçen binlerce yıla rağmen günümüzde hâlâ değerini koruyan ve en çok okunan kitaplardan biri olmasının nedeni zamanında, yerinde, dozunda ve sağduyuyla  uygulanan taktikleri anlatmasıdır. İlk askerî metin olarak kabul edilmesinin yanı sıra, liderlerin, işinsanlarının başvuru kitaplarından biri olan bu kült eser rakibe karşı alınacak önlemleri ve mücadele yöntemlerini  ayrıntılarıyla anlatır.

Bir rehber olarak kullanıldığında, hayatın her alanında mücadele etmek durumunda kalan 21. yüzyıl insanına, mücadeleyi uzatarak araçları çeşitlendiren, ayrıntılı planları ve dolaylı hareketleri öven bir yaklaşımla ve günümüzde de uygulanabilir taktiklerle nasıl başarılı olunacağı ve güçlü kalınacağı konusunda yol gösterir. Gündelik hayata da uygulanabilecek bakış açıları sunan eser hem Doğu’da hem Batı‘da birçok farklı konuda insanlara rehberlik etmeye daha uzun yıllar devam edecek.  

#kısaklasikler #çinklasikleri #taktik #mücadele #gündelikyaşam #hayattakalmasanatı #başarı #güç

Çevirmen: Erdem Kurtuldu

Tür: Düşünce

Sayfa sayısı: 72

Fiyat: 8,50 TL         

SUN ­Zİ­ (SUN­ TZU), ­Çinli­ komutan ­ve ­filozof ­Sun ­Zi ­hakkında ­bilinenler ­çok ­kısıtlıdır. ­İlkbahar-  Sonbahar­ Dönemi’nin ­sonunda, ­MÖ­ 6.­ yüzyılda­ yaşadığı­ düşünülmektedir.­ Kuzeydeki ­Qi­ Beyliği’nde dünyaya­ geldiği ­sanılmaktadır.­ Daha ­sonra­ Wu­ Beyliği’nin­ hizmetine ­geçip ­subay ­olarak ­görev ­yapmıştır. ­Savaş Sanatı,­dünyanın­ en­ eski ­strateji­ kuramları ­eseridir.

ERDEM­ KURTULDU,­ 1981’de ­İstanbul’da ­doğdu.­ 2006­ yılında ­Ankara ­Üniversitesi ­DTCF’nin ­Sinoloji­ Bölümü’nden ­mezun ­olduktan ­sonra,­ Çin ­hükümetinden ­kazandığı ­bursla ­Pekin­ Dil ­ve ­Kültür ­Üniversite­si’nde­ Çince­ eğitimine­ devam­ etti. ­Mo­ Yan’dan­ Kızıl Darı Tarlaları, İri Memeler ve Geniş Kalçalar, Yaşam ve Ölüm Yorgunu, Değişim, Saydam Turp;­ Yu­ Hua’dan ­Kanını Satan Adam; ­Yan ­Lianke’den ­Patlama Kayıtları, Günler Aylar Yıllar;­ Wumen ­Huikai­ ve­ Kou’an ­Shiyuan’dan ­Zen Ustaları; Konfüçyüs’ten­ Konuşmalar: İlk On Bölüm;­ Lao­ Tzu’dan­ Tao Te Ching ­gibi­ eserleri ­Türkçeye çevirmiştir. ­Çevirmenin­ bir ­de ­YKY­ Kâzım­ Taşkent­ Klasik­ Yapıtlar ­Dizisi ­için ­hazırlayıp ­çevirdiği ­Klasik Çin Şiirinden Seçmeler ­adlı­ derlemesi ­vardır.­

Kısa Klasikler serisinin diğer kitapları: Fyodor Dostoyevski: Uysal Kız; H.P. Lovecraft: Nyarlathotep;  Gustave Flaubert: Saf Bir Yürek; Lev Tolstoy: Polikuşka, İnsan Neyle Yaşar; John Stuart Mill: Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine; Platon: Kriton ya da Görev Üstüne; Herman Melville: Kâtip Bartleby; Anton Çehov: Altıncı Koğuş, Öylesine Bir Hikâye; Alexis de Tocqueville: Demokratik Zorbalık; Çoğunluğun Zorbalığı; Henry David Thoreau: Yürümek; Émile Zola: Nasıl Ölünür; Arthur Schopenhauer: Mutlu Olma Sanatı; Edgar Allan Poe: Morgue Sokağı Cinayetleri; Jane Austen: Evlilik; Nikolay Gogol: Palto; Charles Dickens: İşaret Memuru; Oscar Wilde: Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar; Charles Darwin: Lapa Lapa Kelebek Yağıyordu; Desiderius Erasmus:  Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş; Nikolay Gogol: Neva Bulvarı; Mark Twain: Hadleyburg’ü Yozlaştıran Adam

edebiyathaber.net (14 Eylül 2020)

Yorum yapın