
Ahmet Ümit’in eserlerinin farklı dillere çevrilme süreci, 21 Ekim Çarşamba günü İstanbul’da düzenlenecek “İstanbul’dan Dünyaya: Ahmet Ümit’in Kelimelerle Yolculuğu” başlıklı etkinlikte ele alınacak.
Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Kalem Ajans iş birliğiyle düzenlediği programda, Ümit’in eserlerini farklı dillere kazandıran çevirmenler ve yayıncılar bir araya gelecek. “Dünyadan Çeviri, Yayıncılık ve Okur Hikâyeleri” başlıklı etkinlikte edebiyat çevirisinin incelikleri, polisiye romanların farklı kültürlerdeki karşılığı ve Ümit’in romanlarında önemli bir yer tutan İstanbul’un başka dillere aktarılması tartışılacak.
Etkinlik, saat 10.00’da Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen’in açılış konuşması ve Ahmet Ümit’in “Hikâyelerin Yolculuğu” başlıklı konuşmasıyla başlayacak. Saat 10.30’da başlayacak “Ahmet Ümit’i Başka Dillere Taşımak” başlıklı oturumlarda çevirmenler, yazarın dilini ve anlatı dünyasını farklı kültürlere aktarırken edindikleri deneyimleri paylaşacak.
Saat 14.00’te düzenlenecek “Yayıncının Gözünden Ahmet Ümit” başlıklı oturumda, yazarın eserlerinin farklı ülkelerde yayımlanma süreçleri ve uluslararası okurlarla kurduğu ilişki ele alınacak. Pakistan, Bulgaristan ve Hırvatistan’daki yayıncılık deneyimlerinin de konuşulacağı programda, Türk edebiyatının uluslararası dolaşımı değerlendirilecek.
Günün devamında saat 15.15’te “İstanbul, Tarih ve Hafıza”, saat 16.30’da ise “Polisiyenin Sınırlarını Aşmak” başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek. Bu oturumlarda İstanbul’un tarihsel ve kültürel katmanlarının çeviriye aktarılması, polisiye romanlarda gerilim ve atmosferin korunması ve edebiyatın kültürler arasında kurduğu bağlar üzerinde durulacak.
21 Ekim Çarşamba günü saat 09.30’da başlayacak etkinlik, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Loca mekânında düzenlenecek. Ücretsiz etkinliğe rezervasyonla katılım sağlanabilecek; kontenjan 150 kişiyle sınırlı olacak.
Program:
09.30-10.00 Karşılama
10.00 Açılış Konuşmaları
Tülay Güngen, YKKSY Genel Müdürü
Ahmet Ümit: “Hikâyelerin Yolculuğu”
10.30-12.15 “Ahmet Ümit’i Başka Dillere Taşımak”
10.30-11.15 I. Oturum
Moderatör: Nermin Mollaoğlu
Alena Catovic (Boşnakça): Bosna-Hersek’te Ahmet Ümit’i Çevirmek: Bir Çeviri Deneyimi
Andrey Ryzhenkov (Rusça): Rusya’da Çağdaş Türk Edebiyatı ve Kültürünün Algılanması
Edit Tasnádi (Macarca): Bir “Nakliyatçı” Olarak Çevirmen ve Yeniden Yaratım Sanatı
Nicola Verderame (İtalyanca): Çağdaş Türk Polisiye Romanının Çevirisi: Metinlerarası Bir Yolculuk
11.15-11.30 Ara
11.30-12.15 II. Oturum
Moderatör: Nermin Mollaoğlu
Evgeniya Larionova (Rusça): Ahmet Ümit’in Dünyasını Rusçaya Taşımak: Dil, Kültür ve Çeviri
Lia Lodovici Kars (İtalyanca): İlk Çevirinin Gücü: Türkiye ve İtalya Arasında Kurulan Edebiyat Köprüsü
Rafael Carpintero Ortega (İspanyolca): “İnsanların Anlatıcısı”nı İspanyolcaya Taşımak
Špela Grošelj (Slovence): Kültürler Arasında Bir “Ortak Arkadaş”: Çevirmenin Rolü
12.15-14.00 Öğle arası
14.00-15.00 “Yayıncının Gözünden Ahmet Ümit”
Moderatör: Ayça Çakmak
Farrukh Sohail Goindi (Urduca): Pakistan’da Türk Edebiyatı: Yayıncılık ve Okurla Buluşturmak
Joana Tomova (Bulgarca): Yayıncı Gözünden Ahmet Ümit’i Bulgar Okurlarla Buluşturmak
Nermina Huskovic (Hırvatça): Kurgu Üzerinden Tarih ve Kültür: Türkiye’yi Anlatmak, Türkiye’yi Anlamak
Sevcan Kence (Bulgarca): Ahmet Ümit’in Eserlerini Bulgarcaya Çevirmek
15.00-15.15 Ara
15.15-16.15 “İstanbul, Tarih ve Hafıza”
Moderatör: Ayça Çakmak
Aneta Matovska (Makedonca): İstanbul’un Ruhu ve Çok Katmanlı Yapısını Çevirmek
Arianit Mustafa (Arnavutça): Türk Dizilerinden Arnavutça Edebiyata: Bir Çevirmenin Yolculuğu
Vesna Gazdic (Sırpça): Polisiye Romanlarla Tarihe Bakmak: Öğrenmenin En İyi Yolu
16.15-16.30 Ara
16.30-17.30 “Polisiyenin Sınırlarını Aşmak”
Moderatör: Zehra Dilaver
Rakesh Jobanputra (İngilizce): Gerilimi Korumak, İstanbul’u Hissettirmek: Çeviride Atmosfer
Sawsana Sayed Mohamed (Arapça): Polisiyenin Düşündürücü Gücü: İstanbul Hatırası Üzerine
Stella Vretou (Yunanca): Edebiyatın Açtığı Köprü: Türkiye ve Yunanistan Arasında Diyalog


















