Bilge Narin’in önerdiği 10 kitap | Can Öktemer

Ekim 26, 2019

Bilge Narin’in önerdiği 10 kitap | Can Öktemer

Zorba -NikosKazancakis, çev. Ahmet Angın,Can Yayınları

Başyapıt. Bir edebi eser olmanın ötesinde bir nevi kutsal kitap. Varoluşa ve insanlığa dair bir rehber.

Oblomov-İvan Gonçarov, çev. Sabahattin Eyüpoğlu, İş Bankası Kültür Yayınları

Doğu-Batı başta olmak üzere çok fazla düalizmi enfes anlatan bir eser.Herhalde annelerin ideal damat adayı Ştoltzlar’dır.Ştoltz gibiler, Batı’yı temsil eder. Zengin, akıllı, iyi eğitimli, başarılı ve zeki… Öte yandan makyavelist ve acımasız…Bir de Oblomovlar’a aşık olan Olgalar vardır:“Olan bir Oblomov’u değil, olacak bir Oblomov’u sevdim!”

Tutunamayanlar-Oğuz Atay, İletişim Yayınları

:Hem söyledikleri hem de söyleyiş tarzı ile bir başkaldırı ve devrim niteliğinde bir eser olduğunu kabul etmeyen yoktur. “Başkalarının yaptıklarını silmeye çalıştım. Mürekkeple yazmışlar oysa.Ben kurşunkalem silgisiydim. Azaldığımla kaldım…”

Ezilenler-Dostoyevski, çev. Nihal Yalaza Taluy

 Hem hiç bitmesin, hem de bir an önce bitsin istediğim tek eserdi. Sanki diğer Dostoyevski eserleri içinde kıyıda bırakılmış, hak ettiği değeri görememiş gibi geliyor.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü-Ahmet Hamdi Tanpınar, Dergah Yayınları

 Türk modernleşmesinin acıklı ve acınası halini bu kadar ironik anlatabildiği için.

Yalanın Erdemi-Joachim Zelter, çev. Regaip Demirci, Ayrıntı Yayınları

 Hakikat ötesi çağı çok önceden görmüş bir eser. Yalanın Erdemi tüm sıradanlığına rağmen sürprizli karakterleri, felsefi dokunuşları ve sürükleyiciliğiyle şahane: “Peh! doğru da nedir ki? En işe yarar ve en çok inanılan yalan! Gerçek, bir yalancının icadıdır. Onu ben icat ettim. Hiç kimse bir realistten daha çok kandırılamaz.”

Korkuyu Beklerken-Oğuz Atay, İletişim Yayınları

Kitabın içinde yer alan “Ne Evet Ne Hayır” adlı öykü için torpil geçtiğim eser. Çünkü üstüne öykü tanımıyorum. Ne zaman çok keyifli olsam hüzünlendirir,ne zaman mutsuz olsam güldürür… Bazı insanlarla iletişim kurarken neden Türkçeden Türkçeye çeviri yapmamız gerektiğini hatırlatıyor bu öykü.

Sinek Isırıklarının Müellifi-Barış Bıçakçı, İletişim Yayınları

Türk edebiyatının serçesi… Belki de güvercini olan canım roman! Modern ağrı kesicim olmuştur. “Zaten bu dünyada çoğunluğu, herkesin kendisine hayran olduğunu düşünenler ile kimsenin kendisini sevmediğini düşünenler oluşturur. Geri kalanlar ise Vüs’atO. Bener okurudur. ”

Körlük- Jose Saramago, çev. Işık Ergüden, Kırmızı Kedi Yayınları

 Kıyamet senaryolarını ve distopyaları sevdiğim için. İçlerinde en yaratıcı kurguya sahip olanlardan biri körlük. Üstelik hiçbir karakterinin adını bilmememize rağmen hiç kopmuyoruz okurken.

Şeker Portakalı- JoseMauro de Vasconcelos, çev. Emrah İmre, Can Çocuk Yayınları

Tıpkı Zeze gibi uslu durmama değecek kimsem kalmadığından…

edebiyathaber.net (26 Ekim 2019)

Yorum yapın