7. Türkiye Tiyatro Buluşması 15-18 Ağustos’ta Dikili’de

Ağustos 1, 2013

7. Türkiye Tiyatro Buluşması 15-18 Ağustos’ta Dikili’de

İzmir Dikili Belediyesi ve İzmir Yenikapı Tiyatrosu‘nun ortaklaşa organize ettiği 7. Türkiye Tiyatro Buluşması’nın programı, yapılan basın açıklaması ile duyuruldu.

Bu sene İzmir Dikili’de 7.’si gerçekleşecek olan Türkiye Tiyatro Buluşması’nın ayrıntılı programı Türkiye Tiyatro Platformu’nun dönem eş sözcüsü Orçun Masatçı tarafından açıklandı. Sadece tiyatro gösterimleriyle sınırlı kalmayıp festivalin atölye ve söyleşilerle de zenginleştirildiğine dikkat çeken Masatçı 15-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan etkinliklerin ücretsiz ve halktan herkesin katılımına açık olduğunu belirtti.

“Bu buluşma kapsamında; Dikili Meydanı, Bademli Köyü, Deliktaş Köyü ve Salihleraltı’ndaki 4 sahnede 13 oyun seyirciyle buluşacaktır. Söyleşilerde 40’ı aşkın sanatçı, akademisyen ve yazar söz alacak, aynı zamanda 15 atölye yapılacak ve 8 müzik performansı sergilenecektir. Son olarak 11 sokak oyunu Dikili’deki sokaklarda ve köylerde sergilenecektir. Toplam 49 etkinlik 4 gün boyunca sanatın başkenti Dikili’de hayat bulacaktır” diyen Masatçı 7 yıldır yapılan bu festivaldeki bir başka geleneğin de altını çizdi.

Anmalar

Türkiye Tiyatro Buluşması’nın bu topraklarda yetişen değerleri unutmadığını vurgulayan Masatçı, “Bu sene de 7 yıldır olduğu gibi günlere, sahnelere, söyleşi ve atölye alanlarına unutmadığımız değerlerin isimlerini verdik. 15 Ağustos Ece Ayhan, 16 Ağustos Can Yücel, 17 Ağustos Metin Altıok ve 18 Ağustos Ahmed Arif adıyla anılacaktır. Atölyelerimizden ilkine ise Sabahattin Ali ismini verdik, diğer iki atölyemiz Gezi Parkı sürecinde katledilen yurttaşlarımız Medeni Yıldırım ve Zeynep Eryaşar isimleriyle anılacak” dedi.

Söyleşi alanının isminin ise Mehmet Ayvalıtaş olarak belirlendiğini belirten Masatçı, “Dikili meydanındaki sahne Ethem Sarısülük, Bademli Köyü’ndeki sahne Abdullah Cömert ve Salihleraltı’ndaki sahne ise Ali İsmail Korkmaz adıyla yaşayacaktır” şeklinde konuştu.

Metin Altıok’un 1963 yılında yazdığı “Duygusuz Yenilgi” Orhan Alkaya rejisi ve Çiğdem Erken ile Grup Gündoğarken’in canlı müzik performansı ile Türkiye’de ilk kez bu buluşmada sahneye taşınacak.

Festivalin günlerinden biri olan 17 Ağustos gecesi saat 03:05’te, katılımcılar için kurulacak çadır alanında yapılacak canlı bir performans ile hayatlarını kaybeden yurttaşlarımız anılacaktır.

Ödüller

Dikili Belediye Tiyatrosu’nun genç yaşta hayatını kaybeden oyuncusu Mehmet Mutlu Kandemir’i çok sevdiği tiyatroda yaşatmak için festival kapsamındaki oyunlar usta tiyatrocuların ve Mehmet Mutlu Kandemir’in ailesinin de içinde bulunduğu bir jüri tarafından değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sonucunda 2 genç kadın ve 2 genç erkeğe teşvik maksadıyla Mehmet Mutlu Kandemir Genç Yetenek Ödülleri verilecektir.

Bu ödüle ek olarak 5. Türkiye Tiyatro Buluşması’ndan bu yana verilen Onur, Emek ve Barış ödülleri ile Çayan Birben Umut Ödülünün de bu yıl kimlere verileceği Orçun Masatçı tarafından açıklandı:

Onur Ödülü: Yücel Erten

Emek Ödülü: Mesut Kara

Barış Ödülü: Pınar Selek

Çayan Birben Umut Ödülü: (Taksim Dayanışması ve Gezi Parkı tutukluları adına) Ongun Yücel”

Ödüllerin verileceği isimlerin açıklanmasının ardından basın açıklaması “Hayatı savunmak için buluşacağız, siz de çadırınızı alın gelin” çağrısı ile sona erdirildi.

Kaynak: Etkin Haber Ajansı (1 Ağustos 2013)

Yorum yapın