5. İstanbul Tasarım Bienali programı dopdolu

Ekim 15, 2020

5. İstanbul Tasarım Bienali programı dopdolu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali 15 Ekim’de başlıyor.

Mariana Pestana’nın küratörlüğünü üstlendiği “Empatiye Dönüş: birden fazlası için tasarım” başlıklı bienalde farklı ülkelerden ve disiplinlerden katılımcıların projeleri sergi mekânlarında, İstanbul sokaklarında ve dijital ortamda ziyaretçilerle buluşacak.

İzleyiciler üç eksende bir araya gelen bir  programla karşılanacak: Dijital ortamda yayımlanacak “Eleştirel Yemek Programı” adlı video serisi, Akdeniz havzasından projeleri Cihangir’deki ARK Kültür’de bir araya getirecek “Kara ve Deniz Kütüphanesi” programı ve bir arada yaşamayı yeniden ele alan projelerin Pera Müzesi’nin yanı sıra kentin farklı noktalarına uzanacağı “Yeni Yurttaşlık Ritüelleri” adlı müdahaleler dizisi.

Bienalde ağırlıklı olarak açık havada gerçekleştirilecek bu müdahalelerin yanı sıra “Empati Seansları” adıyla film gösterimleri ve işbirliği yapılan kültür kurumlarıyla birlikte geliştirilecek uydu projeler de yer alacak.

Bienal kapsamında Pera Müzesi’nde yer alacak müdahaleler ve ARK Kültür’de ziyaret edilebilecek araştırma projeleri arşivi, 15 Kasım 2020’ye dek açık olacak. İstanbul sokaklarına yayılacak müdahaleler, araştırma projeleri ve video serileri ise 30 Nisan 2021’e kadar gelişerek devam edecek. Araştırma projeleri ve dijital projeler altı ay boyunca dünyanın her yerinden takip edilebilecek.

Öte yandan bienal kapsamında “Tasarım Bienali Sohbetleri” başlıklı podcast serisi düzenleniyor. Zoë Ryan, Jan Boelen, Vera Sacchetti, Nadine Botha, Orkan Telhan, Judith Seng, Camilo Oliveira, Emre Arolat gibi isimlerin konuk olduğu seride günümüzde hâlâ güncelliğini koruyan sergi ve projeler konuşuluyor. Podcast serisi İKSV’nin Spotify hesabından ve Apple Podcast’ler üzerinden takip edilebilir.

5. İstanbul Tasarım Bienali’nde eser ve projeleri yer alacak katılımcılar şöyle: Dele Adeyemo, Emmy Bacharach, Eli Bensusan, Calum Bowden, Ben Thorp Brown, BUREAU – Daniel Zamarbide, Vivian Caccuri, Ibiye Camp, Coletivo Berru, Counterspace, Guillaume Credoz/Bits to Atoms ile BeirutMakers, Linda Schilling Cuellar, Dansbana!, Aslıhan Demirtaş, depatriarchise design ile Mayar El Bakry, Dirty Furniture Magazine, FRAUD, Laila Gohar, Ben Goldner & Emma Leigh Macdonald, Kyriaki Goni, Marti Guixé, Ilana Harris-Babou, Nelly Ben Hayoun, Het Nieuwe Instituut / Sophie Krier & Erik Wong, Sandi Hilal & Alessandro Petti, Asako Iwama & Iris Lacoudre & Camille Sineau, Jawa El Khash, Valeria Meiller & Agustin Schang, Mold Magazine ile Yardy, Luiza Prado, public works ile Freddie Wiltshire ve Billy Adams, Anna Puigjaner – MAIO, Alice dos Reis, The Rodina, Mariana Sanchez Salvador & Rain Wu, SKREI ile Francisca Sottomayor & Sofia Magalhães, Soft Baroque, Zuri Camille de Souza, Studio Ossidiana, Pelin Tan & Vivien Sansour & Luigi Coppola, Soraia Gomes Teixeira, Orkan Telhan ile Elii, theOtherDada, TiriLab, Ayşenaz Toker & Merve Tuna, Aslı Uludağ, Laura Wilson.

Bienalde yer alacak diğer katılımcılar ilerleyen günlerde açıklanacak.

edebiyathaber.net (15 Ekim 2020)

Yorum yapın