2’nci Marmara Adası Edebiyat Günleri 4-6 Ağustos arası

Ağustos 3, 2023

2’nci Marmara Adası Edebiyat Günleri 4-6 Ağustos arası

Marmara Adası, Edebiyat Günleri’nin ikincisine hazırlanıyor. 4-6 Ağustos tarihlerinde yirmi üç konuk Marmara Adası’nda olacak.

1950’li, 1960’lı yıllardan başlayarak 1980’li yıllara kadar dönemin yazarlarının, sanatçılarının mekânı olan, tatillerini geçirdikleri, eserlerini yazdıkları Marmara Adası’nın edebiyat ortamını hatırlatma ve adayı yeniden edebiyatla, edebiyatı ada ile buluşturmayı amaçlıyor. Edebiyat Günleri, yakın zamanda açılacak olan Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi, Şifalı Su Seyir Terası, Marmara İlçe Halk Kütüphanesi, Saraylar Kütüphanesi, Gündoğdu Mahallesi ve Çınarlı Mahallesi mekanlarında gerçekleştirilecek.

Galimi Çınarlı Kırsal Kalkınma ve Turizm Derneği, Gündoğdu Köyünü Güzelleştirme Derneği ve Marmara Adası Dostları Derneği’nin ortaklaşa çabalarıyla düzenlenen Edebiyat Günleri’ne Marmara Adası’ndaki kurumlar, işletmeler ve gönüllüler de katkı sağlıyor. Edebiyat Günleri imece usulü ile organize ediliyor.

2’nci Marmara Adası Edebiyat Günleri’nin programında Yunanistan’dan Dimitris Sotakis ve Marmara Adası kökenli Ioannis Papachristou yer alıyor. Bir başka yenilik çocuk etkinlikleri. Aysun Altındağ ve Müge Acar Marmara Merkez ve Saraylar’da çocuk atölyeleri gerçekleştirecek. Ada Enön ve Can Erkekli müzik dinletisiyle izleyicilerin karşısında olacak.

Marmara Adası Edebiyat Günleri, 4 Ağustos Cuma saat 16.00’da ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Edebiyatımız’ oturumu ile başlıyor. Haluk Oral ve Turhan Günay’ın konuşmacı oldukları oturum Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Ardından, aynı mekanda Murat Uyurkulak ve Mahir Ünsal Eriş, Eylül Görmüş’ün moderatörlüğünde, ‘Yazarlar ve Geçmişin Hayaletleri’ başlıklı söyleşi gerçekleşecek. İlk gün, Şifalı Su Seyir Terası’nda devam edecek. Kemanda Ada Enön ve Piyanoda Can Erkekli’nin müzik dinletisini takiben Gonca Özmen, Asuman Susam ve Altay Öktem katılacağı şiir akşamı 19.30’da başlayacak.

İkinci gün Marmara Merkez ve Saraylar kütüphanelerindeki çocuk etkinlikleri ile başlayacak. Aysun Altındağ ve Müge Acar cumartesi ve pazar günleri çocuklarla atölyeler gerçekleştirecek. 5 Ağustos Cumartesi 12.00’de Marmara Adası Edebiyat Günü konukları Gündoğdu Mahallesi’nde edebiyatseverlerle buluşacak. Kıvanç Kafe’de gerçekleşecek buluşmada konuk şair ve yazarlarla okuyucular bir araya gelecek.

Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde saat 16.00’dan itibaren devam edecek programın ilk oturumunda Mine Söğüt ve Hakan Akdoğan ‘İçeriye kovulmak, dışarıya kilitlenmek’ başlığı altında söyleşi yapacaklar. 17.30’da aynı mekanda moderatörlüğünü Cem Erciyes’in yaptığı, Defne Susam ve Dimitris Sotakis söyleşisinin başlığı ise ‘Hangi adada yaşıyoruz, hangi adaya bakıyoruz?’. Üçüncü günün son oturumunda Sema Kaygusuz ‘Edebiyat yeni bir insan yaratabilir mi?’ sorusuna yanıtını dinleyenlerle paylaşacak.

Son gün olan 6 Ağustos’ta 11.00’dan itibaren Marmara Merkez ve Saraylar kütüphanelerinde çocuk etkinlikleri tekrarlanacak. Saat 12.00’de ise edebiyat günleri konukları Çınarlı Mahallesi’ndeki Çınaraltında edebiyatseverlerle buluşacak. Ardından, etkinlik ana mekanı olan Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde 16.00’da Ayfer Tunç ve Mustafa Çevikdoğan ‘Roman mı öykü mü? İki yazar iki tür’ başlıklı söyleşi için bir araya gelecek.

2’nci Marmara Adası Edebiyat Günleri, araştırmacılar Ioannis Papachristou ve Mehmet Akif Ersoy’un, Oya Baydar’ın moderatörlüğündeki ‘Ada tarihinden gündelik yaşam sahneleri’ oturumu ile sona erecek.

https://www.instagram.com/marmaraadasiedebiyatgunleri/

edebiyathaber.net (3 Ağustos 2023)

Yorum yapın