25. TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması’nı kazananlar açıklandı

Aralık 17, 2023

25. TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması’nı kazananlar açıklandı

Bu yıl birinciliği Başak Altuğ’un “Havva +” adlı öyküsü kazandı.  Rıdvan Karlıdağ’ın “Bilinmezlik Çağı” adlı öyküsü ikinciliğe, Salihcan Sezer, “Soğanlı Menemen Ya Da Peynirli Omlet” adlı öyküsü de üçüncülüğe değer bulundu.

Türkiye Bilişim Derneği’nin düzenlediği yirmi beşinci TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması sona erdi. Bu yıl 220 öykünün katıldığı yarışmada ön elemeyi geçerek finale kalan 13 öykü Ahmet Pekel, Can Kantarcı, Cem Kılıçarslan, Ekin Açıkgöz, Hakan Bıçakçı, Hikmet Temel Akarsu, Kadir Yiğit Us, Koray Özer, Özgür Tacer, Seda Uyanık, Sedef Özkan, Tevfik Uyar ve Yasemin Tanbi’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Değerlendirmenin sonunda ilk üç derece belirlendi.

Başak Altuğ’un “Havva +” adlı öyküsü birincilikle ödüllendirildi. Başak Altuğ, Havva adlı bir android bakıcının yol açtığı beklenmedik bir aile trajedisini öyküleştiriyor. Sevgi ve emeğe dayalı anne çocuk ilişkisinin ortasında var olan Havva’nın yol açtığı uyumsuzlukları, kazanım ve kayıpları güçlü bir duyguyla okuyucuya aktaran öykü, yapay zekânın yol açtığı toplumsal gerilimi ele alış biçimi ve edebi yetkinliğiyle öne çıkıyor.

Rıdvan Karlıdağ’ın “Bilinmezlik Çağı” adlı öyküsü ikinciliğe değer bulundu. Geçmiş ve geleceğin kendine has bir bileşimle buluştuğu kurgusal bir zamanda geçen öykü, Edirne’nin gözle görünmeyen kalbindeki bir gizemin ortaya çıkarılışını konu alıyor. Yerellik, tarihsellik ve bilimkurguyu ustalıkla harmanlayan öykü, kendine has görsel diliyle dikkat çekiyor.  Yazar, geleneksel bilimkurgunun kalıplarını aşan cesur ve yenilikçi bir öykü armağan ediyor bizlere.

Salihcan Sezer, “Soğanlı Menemen Ya Da Peynirli Omlet” adlı öyküsüyle üçüncülüğü elde etti. Öykü, insan evriminin beklenmedik bir doğrultuda ilerlediği uzak bir gelecekte hayatın köklerini aramaya çıkan bir dedenin serüvenini anlatıyor. Giderek artan temposu, merak unsuru ve gizemiyle heyecan verici bir okuma deneyimi sunan bu öykü, bilimkurgusal düzlemde tasarladığı özne ve yapı gerilimini okuyucuya ustalıkla aktarıyor.

Ödüller 22 Aralık 2023 tarihinde, Ankara’da düzenlenecek olan 40. Ulusal Bilişim Kurultayı’nda verilecek.

Yorum yapın