2016 Jan Michalski Edebiyat Ödülü belli oldu

Aralık 19, 2016

2016 Jan Michalski Edebiyat Ödülü belli oldu

janJan Michalski Edebiyat Ödülü bu sene, Metis Yayınları’nın önümüzdeki bahar Hasine Sen Karadeniz’in çevirisiyle yayımlayacağı Hüznün Fiziği (The Physics of Sorrow) romanı ile Bulgaristanlı yazar Georgi Gospodinov’un oldu.

Jan Michalski Edebiyat Ödülü, 2004 yılında İsviçre’de kurulan Jan Michalski Vakfı tarafından her yıl dünya edebiyatını desteklemek amacıyla veriliyor. Ödülün veriliş amacı çok kültürlülüğü desteklemek olduğu için ödül dünyanın her yerinden gelen başvurulara açık. 2010 yılından beri verilen ödül, İsviçre’nin en önemli edebiyat ödüllerinden biri.

Hüznün Fiziği’nde, hayatı anlama çabamızda keşfettiğimiz bireysel ve toplumsal belleğimizin bir tezahürü olan; yaratıcı, derin, şiirsel ve fantastik bir hikaye anlatıyor yazar.

Georgi Gospodinov, 1968 yılında Bulgaristan’ın Yanbolu şehrinde dünyaya geldi. Bulgaristan’ın en ünlü çağdaş yazarlarından biri olan Gospodinov’un eserleri birçok dile çevrildi. Romanlarının yanı sıra, öyküleri, şiirleri, denemeleri ve piyesleri var. İlk romanı Doğal Roman, Türkiye’de Apollon Yayınları tarafından 2010 yılında yayımlandı. Kitap yirmiden fazla dile çevrildi ve çeşitli ödüller kazandı. İkinci romanı olan Hüznün Fiziği’nin ilk baskısı Bulgaristan’da çıktığı gün tükendi.

Georgi Gospodinov 2010 yılında İTEF-İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali kapsamında ülkemizi ziyaret etmişti.

edebiyathaber.net (19 Aralık 2016)

Yorum yapın