15. Eğitimde Edebiyat Semineri için geri sayım başladı

Mart 18, 2022

15. Eğitimde Edebiyat Semineri için geri sayım başladı

Öğretmenler, kütüphaneciler ve eğitim yöneticileri için düzenlenen 15. Eğitimde Edebiyat Semineri, 26 Mart Cumartesi günü çevrimiçi gerçekleşecek.

Günışığı Kitaplığı’nın, FMV Işık Okulları’nın desteğiyle düzenlediği seminere her branştan ve düzeyden eğitimciler katılıyor. Okuma kültürünün gelişmesine emek veren, Türkiye’nin dört bir yanından eğitimciler, öğrencileri edebiyatla buluşturmanın yeni yollarını paylaşmak için bir araya geliyor.

Bu yılki seminerin kapanış konuşmasını, usta oyuncu, yazar, senarist Ercan Kesal yapacak. Kesal, hekimlikten sinemaya ve kitapların dünyasına uzanan sanat yolculuğundan süzdüğü deneyimi, özgün yorumuyla aktaracak. 

Çağdaş Amerikan edebiyatının ödüllü yazarlarından, Ender Kuş adlı romanıyla ülkemizde de çok sevilen Shelley Pearsall ile edebiyatımızın çok ödüllü şair ve yazarlarından Çiğdem Sezer, engin yazarlık deneyimleriyle eğitimcilere seslenecekler.

Türkiye’nin psikoloji alanındaki önemli uzmanlarından, Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sami Gülgöz, edebiyat, okumak ve bellek arasındaki etkileşime ilişkin görüşlerini paylaşacak. İklim değişikliği uzmanı Naz Beykan, “Çocukları ve Gençleri İklim Kriziyle Yaşamaya Nasıl Hazırlayacağız?” sorusuna cevaplar arayacak.

Yayıncılık ve okuma kültürümüz için birçok öncü projeye imza atan, Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni, yazar Mine Soysal, okuma kültürümüzü tehdit eden yaklaşım ve uygulamalara dikkat çekecek. Odağına sansür ve otosansürü alacak Soysal, farklı alanlardan şu uzman konuklarına söz verecek: Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı, Uluslararası Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, yayıncı Kenan Kocatürk; klinik psikolog-pedagog İnci Vural; ODTÜ GVO Özel Okulları’nda eğitim yöneticisi, şair Cahit Ökmen.

Zeynep Cemali Öykü Yarışması Proje Başkanı, editör Müren Beykan, 6, 7 ve 8. sınıfların katıldığı yarışmanın 12. yılı için belirlenen “uzay” temasına ilişkin paylaşımlarda bulunacak. Sanatçı, eğitmen, danışman Müjgan Özçay entelektüel yorumuyla, edebiyat eserlerindeki temaların yaratıcı yollarla kullanımını işaret edecek, eğitimcilere pratik ipuçları verecek. 

İstanbul, Ankara, Bursa ve Niğde’deki okullardan beş öğretmen, öğrencileriyle gerçekleştirdikleri yaratıcı okuma uygulamalarını meslektaşlarına aktaracak, yeni ve etkili yollar örnekleyecekler. 

PROGRAM 

11.00 Açılış 

11.15 Prof. Dr. SAMİ GÜLGÖZ  Okuyarak Yaşamak: Bellek ve Edebiyat

11.40 Yaratıcı Okuma Uygulaması 1

12.00 MİNE SOYSAL ve KONUKLARI  

Okuma Kültürümüz İçin Büyük Tehdit: Sansür ve Otosansür

12.40 Yaratıcı Okuma Uygulaması 2

13.00 NAZ BEYKAN  

Çocukları ve Gençleri İklim Kriziyle Yaşamaya Nasıl Hazırlayacağız?  

13.20 Yaratıcı Okuma Uygulaması 3

13.40 ÇİĞDEM SEZER  Yazarın Dilinden Hayata İlham Katan Anlar 

14.00 Yaratıcı Okuma Uygulaması 4

14.20 MÜREN BEYKAN  Genç Öykücüler, Haydi Uzaya!

14.40 Yaratıcı Okuma Uygulaması 5

15.00 SHELLEY PEARSALL  Öğretmenlikten Yazarlığa Yaratıcı Bir Yolculuk

15.15 MÜJGAN ÖZÇAY  Edebiyatta Yaşamın Ayak İzleri: Temalar

15.35 ERCAN KESAL  Kapanış Konuşması

edebiyathaber.net (18 Mart 2022)

Yorum yapın