1. Oğuz Atay Öykü Ödülü açıklandı

Eylül 3, 2021

1. Oğuz Atay Öykü Ödülü açıklandı

12 Ekim 1934 İnebolu-Kastamonu doğumlu, edebiyatımızın usta kalemi Oğuz Atay adına İnebolu Kültür ve Sanat Derneği tarafından bu yıl ilki düzenlenen öykü ödülleri sahiplerini buldu.

Hasan Özkılıç, Hürriyet Yaşar, Ercan Y Yılmaz, Hüseyin Peker ve Altay Ö. Erdoğan’dan oluşan seçici kurul değerlendirmelerini sonuçlandırdı.

Seçici kurulun ortak kararı ile Oğuz Atay Öykü Ödülü bu yıl iki öykü seçildi.

Öykünün ana gereci olan Türkçeyi doğru kullanırken, bunun ötesine geçip güzel de kullanabilmesi, yaratılan öykü kişisinin duygu dünyasını onun ağzından, alabildiğine inandırıcı bir söylemle okura iletebilmesi, toplumsal barışı, özellikle de alt kimlikler arası barışı, alt kimlikçilik tuzağına düşmeden savunabilmesi, yaşamı, insani değerleri küçültücü, çürütücü değil, yüceltici bir bakış açısından görmesi biçiminde özetlenebilecek özellikleri nedeniyle “Hepiniz Bir Köşede” öyküsü ile Tamer Hırca’ya ve kendine özgü bir öykü atmosferi oluşturmada ve bu atmosferi besleyen deneysel bir dil kullanmadaki başarısı, felsefî ve deneme tadında bir anlatım ve bu anlatımı destekleyen kurgusu için “Altı Buçuk” öyküsü ile Usame Yördem’e verildi.

Hazırlanacak anı kitabına girmeye hak kazanan öyküler aşağıdaki gibi:

“Koku” Bahar Yaka
“Beyaz Masa Örtüsü” Refiye Nevra Akdemir
“Hesaplaşma” Mustafa Soyuer
“Zülâl” Vicdan Efe
“Laneti Teyzem Bozdu” Ferda Albağ
“Zeytin Ağacı” Mehmet Galip Aksoy
“Ağır Ölüm” Fulya Taşçeviren
“Asiye” Behiye Sağlam
“Elem Tere Fiş Kem Gözlere Şiş” Havva Evin Akay
“Minço’nun Demirci Çırağı” Zerrin Saral

Ödül töreni 12 Ekim 2021 günü İnebolu’da yapılacak.

edebiyathaber.net (3 Eylül 2021)

Yorum yapın