“Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor” yayımlandı

Mayıs 24, 2017

“Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor” yayımlandı

turkiye_hikayelerini_anlatiyorMurat Gülsoy’un editörlüğünü üstlendiği “Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor” Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin Nâzım Hikmet’in yaklaşık 70 yıl önce kaleme aldığı Memleketimden İnsan Manzaraları’nı anma isteği mutlu bir tesadüfle “Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo”nun kuruluşunun 20. yaşına denk geldi. Bu destansı eser 1908’den 1945’e kadar olan zaman diliminde üç yüzden fazla karakter üzerinden anlatılan Türkiye’nin hikâyesidir.

Aradan 70 yıl geçtikten sonra, Paul Auster’ın Babamın Tanrı Olduğunu Sandım kitabında  topladığı Amerika’nın her yerinden yazılıp gönderilen gerçek yaşam hikâyelerini radyoda seslendirmesinden ilhamla Açık Radyo ve Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, “Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor” sloganıyla herkesi kendi hikâyesini anlatmaya davet etti. Merkeze ulaşan yüzlerce hikâye Murat Gülsoy, Güven Güzeldere, Ömer Madra ve İlksen Mavituna’dan oluşan seçici kurul tarafından ön elemeden geçerek yazar, şair ve akademisyenlerden oluşan bir editör ekibi tarafından yayına hazırlandı.

Seçilen 102 yazardan 116 öykü Açık Radyo mikrofonlarından seslendirildi. Şimdi de Can Yayınları tarafından basılarak kalıcı hale geliyor. Öyküler kitapta Aile, Aşk ve Delilik, Yoksulluk, Toplumsal ve Kültürel Kimlik, Hayvanlar, Köy ve Taşra, Ölüm, Şehir Hayatı, Toplumsal ve Siyasal Olaylar, Yardımlaşma ve Dostluk gibi başlıklar altında toplandı. Hepsi de Türkiye’nin hikâyeleri. Gerçekten yaşanmış ya da Oğuz Atay’ın deyişiyle, “hayat-ı hakikiye hikâyeleri”. Yaşandılar, yazıldılar. Anlatıldılar, anlaşıldılar. Şimdi sıra paylaşılmalarında…

Kitabın çıkışı 2 Haziran 2017 Cuma günü, Nâzım Hikmet’in 54. ölüm yıldönümü vesilesiyle Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi’nin ev sahipliğinde yapılacak etkinlikle tanıtılacak. Kitaba katkı veren yazarlar, editörler ve seslendirenlerin katılacağı etkinlikte sizleri de aramızda görmek isteriz.

edebiyathaber.net (24 Mayıs 2017)

Yorum yapın