“Obabakoak”: Bask edebiyatının en önemli yapıtlarından biri

Şubat 12, 2015

“Obabakoak”: Bask edebiyatının en önemli yapıtlarından biri

obabakoak-ON--KPKBask edebiyatının en önemli yapıtlarından biri olarak göster­ilen, Bernardo Atxaga‘nın yazdığı Obabakoak, Aylak Adam etiketiyle yayımlandı.

Roman, gözlerden ırak bir Bask köyü olan Obaba’daki farklı yaşamları anlatır. Obaba masumlar ve entelektüeller, ço­banlar ve okul çağındaki çocuklar ile doludur. Sayfaların arasın­dan terk edilmiş bir kadın öğretmen ya da kültürlü fakat kendin­den nefret eden bir cüce size fısıldar. Karanlık gizli eğilimlerin iğneleyici bir mizah ile iç içe geçtiği bu hikâyeler kolajında, ka­saba dedikodusunu, günlüklerden yapılan alıntıları ve tabii ki edebiyat kuramlarını bulacaksınız. Atxaga’nın kendine özgü ve ironik üslubu kurmacanın sınırlarını zorluyor.

“Tüm toplumlar, en küçük olanları bile, görülmeyen ama görülmedikleri için gerçekliğinden bir şey kaybetmeyen duvarlar örer ve tüm olumsuz, kötü kokulu şeyleri duvarın dışına fırlatır. Tıpkı şu öyküdeki, kendi topraklarındaki ayrıkotlarını temizleme zamanı geldiğinde, gecenin karanlığından faydalanarak kardeşi­nin çiftliğine yönelen kötü yürekli bağ sahibi gibi.”

edebiyathaber.net (12 Şubat 2015)

Yorum yapın