Muzaffer Buyrukçu külliyatından yeni bir kitap daha

Temmuz 15, 2016

Muzaffer Buyrukçu külliyatından yeni bir kitap daha

bulanik-resimlerMuzaffer Buyrukçu’nun “Bulanık Resimler adlı öykü kitabı, Kırmızı Kedi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Muzaffer Buyrukçu’nun öyküleri, romanları ve günlükleriyle tüm külliyatı ilk kez Kırmızı Kedi tarafından yayımlanıyor. Her Şey Bittiği Yerde Başlar’dan sonra sırada bu kez Bulanık Resimler var…

2006 yılında aramızdan ayrılan Muzaffer Buyrukçu, Türk edebiyatına pek çok yenilik getirmiş bir yazar. “Türk Dil Kurumu”, “Sait Faik”, “Yunus Nadi” ve “Haldun Taner” gibi önemli edebiyat ödüllerini kazanmıştır.

Pek çok farklı işte çalışan Buyrukçu, özellikle didaktikliğe düşmeyen toplumcu-gerçekçi anlatımıyla dikkat çeker. Genel olarak toplumun ötekilerini, tutunamayanları ya da bulunduğu kısırdöngüden çıkmaya çabalayan insanların öykülerini anlatır.

Muzaffer Buyrukçu külliyatından yayımladığımız ikinci kitap olan Bulanık Resimler, yazarın yenilikçi üslubunu göstermesi bakımından önemli bir eser.

Kitap, 10 öyküden oluşuyor gibi görünse de, öyküler hep birbirini takip eden olay örgülerine sahip ve tek bir mekânda, aynı karakterler arasında geçer. Aynı ofiste çalışan iş arkadaşlarının başlarından geçenleri ele alan Bulanık Resimler, ofis yaşamının tekdüzeliğini anlatırken, insanların zihinlerinden geçenlerle dile getirdikleri şeyler arasındaki karşıtlığı dramatik bir biçimde kurguluyor.

Tek bir mekânda geçmesine rağmen, karakterlerin aralarındaki ilişkiler ve konuşmalar, ülkenin politik meselelerini, birey ve devlet arasındaki ilişkileri, bastırılmış cinselliği, okuyucuya heyecan verici bir üslupla aktarmakta. Okuduğumuz her öyküde, başkarakter Hüseyin de gittikçe kendini bunalmış hissetmeye başlar ve yaşadığı gündelik döngüden çıkmaya çalışır. Bu bakımdan öyküler ilerledikçe, kitap da aslında bütünsel bir roman kimliğine kavuşur. Öykü kitaplarına verilen bu roman havası, Buyrukçu’nun kendine özgü bir üsluplarından biridir.

Bulanık Resimler, 1962 Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü kazanmıştır.

edebiyathaber.net (15 Temmuz 2016)

Yorum yapın