İşte, Black Mirror dizisinin yaratıcısını etkileyen 6 kitap ve bir yazar!

Ağustos 11, 2017

İşte, Black Mirror dizisinin yaratıcısını etkileyen 6 kitap ve bir yazar!

Listelist’ten Semih Öztürk, son dönemde tüm dünyanın merakla izlediği Black Mirror dizisinin yaratıcısı Charlie Brooker’ın bu süreçte etkilendiği kitaplar ve yazarları derledi.

  1. Joseph Heller – Madde 22

Amerikalı yazar Joseph Heller tarafından kaleme alınan eser ilk olarak 1961 yılında yayımlandı. Kitabın hikayesi 1943’te II. Dünya Savaşı yıllarında geçmektedir. Bu açıdan bakıldığında kısmen tarihi bir roman olarak değerlendirilebilir. Madde 22, 20. yüzyılın en büyük edebi eserleri arasında gösterilmektedir.

  1. Richard Brautigan – Sombrero, Bir Japon Romanı, Sombrero Fallout

Amerika’daki “beat” kuşağının bir parçası olan Richard Brautigan tarafından kaleme alınan eser ilk olarak 1976 yılında yayımlandı. Oldukça ilginç bir kurgu ve dille kaleme alınan kitap, Brautigantarafından şu şekilde ifade edilmiş: “1. Gökyüzünden düştü. 2. Büyüklüğü 7 3. Çok soğuk. Sombrero hakkında işimize yarayacak birkaç bilgi de şöyledir. 4. Sombrero siyah renkte, (Şu ana kadar bu gerçeğin belirtilmemiş olması çok ilginç) 5. Sombrero’nun soğuk olduğu biliniyor, fakat şu ana kadar gerçek hiç belirtilmemişti İşte: Sombrero’nun gerçek derecesi sıfırın altında 24 derecedir. Bu soğuk bir Sombrero.”

  1. Douglas Adams – Otostopçunun Galaksi Rehberi

Douglas Adams‘ın daha sonradan sinemaya da uyarlanan kitabı ilk olarak 1979 yılında yayımlandı. Kitap, bilim kurgu ve komediyi bir arada harmanlayan yapısıyla oldukça ilginç bir ilerleyişe sahip. Arthur Dent karakterinin hikayelerinin anlatıldığı eser, galaksideki yolculuklar üzerinden pek çok macera anlatıyor.

  1. Newton Thornburg – Cutter and Bone

Newton Thornburg tarafından kaleme alınan eser ilk olarak 1976 yılında yayımlandı. Eser, konusu ve işleyiş biçimi bakımından kült roman olarak anılıyor. Kitapta anlatılan hikaye ise Vietnam gazisi Cutter etrafında ilerliyor ve yakın arkadaşı Bone’u çıldırmanın eşiğine getirdiği pek çok serüveni konu alıyor. Cutter and Bone, bir tür suç romanı.

  1. David Grossman – On Killing

İsrailli yazar David Grossman‘ın ilk olarak 1996 yılında yayımlanan kitabı, öldürmenin silahlı kuvvetlerde ve askeriyedeki psikolojisini ele alan derinlikli bir roman. Ayrıca eser Black Mirron’ın 3. sezonuna da esin kaynağı olmuş.

  1. George Saunders – CivilWarLand in Bad Decline

George Saunders tarafından kaleme alınan eser yayımlandığı 1996 yılında PEN/Hemingway Ödülü’nü kazanan oldukça başarılı bir kitap. Anlatılan genel yapı ise 1900’lü yıllarının ortası konseptine sahip bir tema park çalışanının ağzından anlatılan hikayelerden oluşuyor.

Listede yer alan kitapların yanında Charlie Booker’ı ve Black Mirror’ı tüm kitaplarıyla etkileyen yazar ise Stephen King.

edebiyathaber.net (11 Ağustos 2017)

Yorum yapın