Edebiyatımızın klasikleri nelerdir?

Ocak 30, 2014

Edebiyatımızın klasikleri nelerdir?

1655718_627881667279250_874448069_oEdebiyatımızın önde gelen dergilerinden Notos, her yıl farklı bir konuda düzenlediği geleneksel yıllık soruşturmalarının sekizincisinin sonuçlarını Şubat-Mart, 44. sayısında açıkladı. Yapılan geniş soruşturma sonunda ortaya çıkan 40 kitaplık liste, bir belge olarak ortaya çıktı. İşte ilk 20:

1    İnce Memed Yaşar Kemal

2    Tutunamayanlar Oğuz Atay

3    Saatleri Ayarlama Enstitüsü Ahmet Hamdi Tanpınar

4    Memleketimden İnsan Manzaraları Nâzım Hikmet

5    Kürk Mantolu Madonna Sabahattin Ali

6    Anayurt Oteli Yusuf Atılgan

7    Huzur Ahmet Hamdi Tanpınar

8    Alemdağ’da Var Bir Yılan Sait FaikAbasıyanık

9    Yunus Emre Divanı

10  Aşk-ı Memnu Halit Ziya Uşaklıgil

11  Kara Kitap Orhan Pamuk

12  Çalıkuşu Reşat Nuri Güntekin

13  Bereketli Topraklar Üzerinde Orhan Kemal

14  Kuyucaklı Yusuf Sabahattin Ali

15  Aylak Adam Yusuf Atılgan

16  Yaban Yakup Kadri Karaosmanoğlu

17  Dede Korkut Kitabı

18  Kendi Gök Kubbemiz Yahya Kemal Beyatlı

19  Seyahatname Evliya Çelebi

20  Eylül Mehmet Rauf

Notos’un yıllık büyük soruşturmalarının edebiyat tarihimize düşülmüş nitelikli kayıtlar arasında yer alacağı, gelecekte geçmişe dönük çalışmalar yapacak bütün edebiyat araştırmacıları için başvurulması gerekli kaynaklar arasında bulunacağı belirtilebilir.

Konusu “Türk edebiyatının klasikleri nelerdir?” olarak belirlenen Notos’un 44. sayısındaki soruşturma, 249 kişinin yer aldığı önemli bir kamuoyunun seçimlerini yansıtıyor. Edebiyatımızın klasiklerinin olup olmadığı bütün edebiyat kamuoyunu ilgilendirir. Bu soruya herkesin onaylayacağı, inandığı karşılıklar vermenin güçlüğü de ortada. Demek bir değer biçmeye, ölçüt oluşturmaya çalışmak gerekir. Böylece herkesin kullanabileceği, nitelikli bir liste oluşmasına katkıda bulunabilirdi Notos.

Notos’un bu sayısında Thomas Bernhard ile yapılmış bir söyleşi var. 1989’daki ölümüne kadar geçimini yazarlıkla sağlayan Bernhard’ın bu sıra dışı söyleşisi kaçırılmaz.

Notos’un bu sayısının ikinci söyleşisi de Elfriede Jelinek ile, Michael Haneke tarafından sinemaya da uyarlanan romanı Piyanist üzerine.

Notos, Günlerin Getirdiği bölümünde hayatlarını değiştiren ya da onları sarsan üç kitabı yazarlarımıza sordu. Ayfer Tunç, Süheyla Acar, Murat Gülsoy, Oylum Yılmaz, Fatih Özgüven, Bülent Usta, Seray Şahiner, Mahir Ünsal Eriş hayatlarını değiştiren kitapları anlattı.

edebiyathaber.net (30 Ocak 2014)

Yorum yapın