Dünyanın en çok okunan şiirleri arasında Türkiye’den bir isim

Temmuz 12, 2019

Dünyanın en çok okunan şiirleri arasında Türkiye’den bir isim

Orhan Veli’nin “Anlatamıyorum” şiiri Lyrikline’da en çok okunan ikinci şiir oldu.

Lyrikline, dünyanın en büyük şiir portalı. Sitede 84 dilde 1.375 şairin 12.312 şiiri, 18.502 çevrisi ve bu şiirlerin şairlerin kendi sesinden kayıtları yer alıyor.

Lyrikline, Berlin Şiir Evi’nin hazırladığı bir site. 1999’dan beri yayında. Bu yıl 20. yılını kutluyor.  2002’den beri Unesco desteğinde. UNESCO projesi olarak “çağdaş, sınır ötesi kültürel değişimin mükemmel bir formu” olarak önerilmiş ve Birleşmiş Milletler tarafından Medeniyetler Arası Diyalog Yılı kapsamında kayda değer bir kültürel proje olarak kabul edilmiştir. 2005 yılında Lyrikline, Kültür ve Eğlence kategorisinde ünlü Grimme Çevrimiçi Ödülü’nü aldı. 2008’de “Fikirler Ülkesinde Dönüm Noktası” statüsü “Almanya – Fikirler Ülkesi” girişimi tarafından Lyrikline’a verildi.

Lyrikline her yıl haziran ayında yapılan Berlin Şiir Festivali kapsamında editörleri ile toplanıyor ve bu toplantıda yıllık istatistikler de açıklanıyor.

Lyrikline’ın 179 ülkeden okurları var. Haziran 2018 – Mayıs 2019 tarihleri arasını kapsayan son istatistiğe göre en çok şiir okunan ülkeler şöyle: 1. Almanya, 2. ABD, 3. Türkiye,  4. Büyük Britanya, 5. Sırbistan, 6. Avusturya, 7. İspanya, 8. İsviçre, 9. Rusya, 10. Fransa. En az şiir okunan ülke ise Burundi olmuş. Onu, Kenya, Nijerya, Belarus ve Letonya izliyor.

Son üç yılın istatistiklerine bakıldığında Türkiye’den okur sayısının istikrarlı bir şekilde arttığı görülüyor. Geçtiğimiz yıllarda da Türkiye ilk beşte yer almıştı. Geçen yıl Türkiye’den 137 bin 587 tekil ziyaretçi almış.

En çok okunan Türkiye şiirleri ise şöyle sıralanıyor:

  1. Anlatamıyorum (Orhan Veli)
  2. Hürriyete Doğru (Orhan Veli)
  3. Sevgilerde (Behçet Necatigil)
  4. Masalların Masalı (Nâzım Hikmet)
  5. İdiller Gazeli (Haydar Ergülen)
  6. Angine Pektoris (Nâzım Hikmet)
  7. Denizi Özleyenler İçin (Orhan Veli)
  8. Güzel Havalar (Orhan Veli)
  9. Büyük İnsanlar (Nâzım Hikmet)
  10. Belkim Bir Kertenkeleyim (Can Yücel)

Orhan Veli’nin “Anlatamıyorum” şiiri Lyrikline’da en çok okunan ikinci şiir oldu. Geçen yıl Lyrikline’da en çok okunan şiir ise Herman Hesse’nin “Stufen” adlı şiiri.

Lyrikline’a  www. lyrikline.org adresinden ulaşmak mümkün.

edebiyathaber.net (12 Temmuz 2019)

Yorum yapın