Yeni e’nin 89. Sayısı yayımlandı

Aralık 15, 2025

Yeni e’nin 89. Sayısı yayımlandı

Yeni e’nin 89. Sayısı “Kültür Sanat Alanında Örgütlenme Deneyimleri” dosyasıyla çıktı.

Bültenden:

Kültür, sanat, edebiyat dergisi Yeni e’nin 89. sayısı yayımlandı. Aralık-Ocak ayları boyunca raflarda olacak dergi, bu sayısında kültür sanat emekçilerinin örgütlenme deneyimlerini merceğine alıyor.

“Kültür Sanat Alanında Örgütlenme Deneyimleri” başlıklı özel dosyada, aydın ve sanatçıların örgütsüz olması gerektiğine ilişkin toplumdaki yaygın kanı geçmişteki deneyimler odağında farklı yönleriyle tartışılıyor. Dosyadaki yazılar, kültür sanat alanındaki emekçilerin özlük haklarından telif meselelerine, çalışma ve yaşam koşullarından toplumsal muhalefetteki özgün konumlarına dair birçok meseleyi örgütlenme deneyimleri üzerinden tartışmaya açıyor. Geçmiş yıllardan bugüne çeşitli örgütlenme pratiklerine yeniden bakarken bugün aydın ve sanatçıların çalışma ve yaşam koşullarını ve örgütlenme ihtiyacını da sorguluyor.

Kübra Yeter ve Rojhat Turgut’un Cihat Aral ile “Görsel Sanatçılar Derneği” üzerine yaptığı söyleşi, dönemin koşullarına, sanatçılar arasındaki tartışmalara ve derneğin mirasına odaklanıyor. Reha Keskin ve Özde Nalan Köseoğlu “Seyircisini Arayan Tiyatro: Toplumsal Mücadelelerle Kesişen Pratikler” başlıklı yazılarında tiyatroyu kapalı salonların tekelinden kurtararak işçi sınıfına, köylüye ve gençliğe götürmeyi şiar edinen devrimci tiyatro geleneğini geniş bir tarihsel perspektifte inceliyorlar. Suna Can Özbulduk ise “Beyaz Perdenin Gölgesinde: Türkiye Sinema Endüstrisinde Örgütlenmenin Tarihi” başlıklı yazısında hem Türkiye’de sinemanın tarihine hem de buna paralel olarak sinema sektöründeki sendikalara, derneklere ve verilen mücadelelere odaklanıyor. “Yazarların Örgütlenme Mücadelesi ve Türkiye Yazarlar Sendikası” başlıklı yazısında Rojhat Turgut da TYS’nin kuruluşunu, tarihini ve iç tartışmalarını aktarırken dünden bugüne yazarlar içerisindeki rolünü ve güçlü bir sendikaya duyulan ihtiyacı tartışıyor. Turgay Fişekçi ise “Dünden Bugüne YAZKO” başlıklı yazısında “Türkiye’nin ilk yazar, ozan ve çevirmenler kooperatifi” olan YAZKO’yu merceğine alıyor. Murat Mengirkaon, “Müzisyenlik ve Bir Uzak İhtimalin Yakınlaşması Olarak Müzisyenlerin Örgütlenmesi: Mümkün Mü?” başlıklı yazısında geçmişten bugüne müzisyen örgütlenmelerinin tarihine bir bakış atarken bugün müzik emekçilerinin sorun ve talepleri etrafında bir araya gelmelerinin yollarını tartışıyor.

Dosya dışı yazılarda ise Doğuşcan Göker geçtiğimiz günlerde yaşanan Louvre Müzesi soygununa mercek tutarken, “Zenginin Müzesi Züğürdün Çenesini Yorarmış” başlıklı yazısında müzeciliğin burjuva kültür ve değerlerinin taşıyıcısı olma rolünün altındaki toplumsal iki yüzlülüğü alaycı bir şekilde ortaya koyuyor. Gülsüm Cengiz ise “Won-Pyung Sohn’un Badem Adlı Romanında Kavram Sorgulaması ve Düşünsel Derinlik” başlıklı yazısıyla Badem romanını odağına alıyor. Derginin bu sayısında Elif Ergin ve Ekim Deniz Akarslan’ın Cihangir Atölye Sahnesi ile yaptıkları “Bu Sahnenin Arkasında Kolektif Bir Atölye Var: Cihangir Atöyle Sahnesi” başlıklı söyleşi yer alıyor. Her sayıda Ermenice edebiyatın usta isimlerinden birini tanıtan Ohannes Şaşkal ise bu sayıda Haçik Amiryan’ı merceğine alıyor. Yine yazarın şiirleri de Şaşkal çevirisiyle derginin 89. sayısında yer alıyor.

Barış Yıldırım, Senem Gökel, Akın Yanardağ, Emrullah Alp, Gürkan Bektaş, Hakan İşcen şiirleriyle; Metin Turan ve Gülizar Aytekin ise öyküleriyle derginin bu sayısında yer alan diğer isimler.

Okurlar dergiye kitabevlerinden ve ginkokitap.com adresinden ulaşabilir.

Yorum yapın