Gazete Oksijen’in haberine göre, Kazuo Ishiguro ve Richard Osman gibi yazarların da aralarında bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi, yapay zeka şirketlerinin eserlerini izinsiz kullanmasını protesto etmek için “boş” bir kitap yayımladı. Kitapta yalnızca protestoya katılan yazarların isimleri yer alıyor.

Aralarında Nobel ödüllü yazar Kazuo Ishiguro’nun da bulunduğu binlerce yazar, yapay zeka şirketlerinin eserlerini izin almadan kullanmasına karşı dikkat çekici bir protestoya imza attı. Yaklaşık 10 bin yazar, Don’t Steal This Book (Bu Kitabı Çalma) adlı bir kitap yayımladı. Kitapta herhangi bir metin bulunmuyor; yalnızca protestoya katılan yazarların isimlerinin yer aldığı bir liste bulunuyor.
Telif tartışması büyüyor
Protesto, Birleşik Krallık hükümetinin telif yasalarında yapmayı planladığı değişikliklere ilişkin ekonomik etki analizini açıklamasından bir hafta önce geldi.
Hükümetin 18 Mart’a kadar hem ekonomik etki değerlendirmesini hem de telif sisteminde yapılması planlanan değişikliklere ilişkin danışma sürecine dair ilerleme raporunu sunması gerekiyor.
Yazarlar ve sanatçılar, yapay zeka şirketlerinin eserlerini izinsiz kullanarak modellerini eğittiğini savunuyor.
Protesto kitabını organize eden besteci ve telif hakları savunucusu Ed Newton-Rex, yapay zeka sektörünün büyük ölçüde izinsiz kullanılan eserler üzerine kurulu olduğunu söyledi.
Newton-Rex, “yapay zeka endüstrisi izin alınmadan ve ödeme yapılmadan alınmış eserler üzerine inşa edildi” dedi.
Bunun “mağduru olmayan bir suç” olmadığını belirten Newton-Rex, üretken yapay zekanın eğitildiği eserlerin sahipleriyle doğrudan rekabet ettiğini ve sanatçıların geçim kaynaklarını tehdit ettiğini ifade etti.

















