Altunnur Seyratlı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Temmuz 13, 2022

Altunnur Seyratlı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Aslında yazmaya olan ilgim ilkokul yıllarıma dayanıyor. Giriş,gelişme,sonuç öğrencilik yıllarımda en sevdiğim üçlüydü. Ve o yıllarda hayalim öğretmen olmaktı. Bu hayali okul öncesi öğretmeni olarak gerçekleştirdiğimde çocuk kitaplarının büyülü dünyasına da adım atmış oldum. Ve yazmaya olan merakımı bavuluma atıp rotayı çocuklar için yazma yoluna çevirdim. Yalnızca kendi sınıfımdaki çocuklara değil, daha fazla çocuğa ulaşmanın anahtarı çocuk edebiyatı oldu benim için. Çocuklara dokunmak ve bunu edebiyatın nahifliği ile yapmak sihirli bir değnek gibi geliyor bana. Hiç yüz yüze gelmediğim çocuklarla daima bir yerlerde sohbet ediyormuşum hissi beni besliyor. Çocukları geleceğe bıraktığımız kokulu mektuplar gibi görüyorum. Ve yazdığımız her bir satırın bu mektupları şekillendirdiğine inanıyorum. Gün gelip zarflar açıldığında o mektuplarda güzel izler bırakmış olmayı umut ediyorum. Bu yüzden kalemimi çocuklar için oynatmaktan keyif alıyorum.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

İlk okuma denemelerindeki Cin Ali serisini saymazsak, ilk okuduğum kitap Heidi idi. Heidi beni alıp Alpler’e götürürdü adeta. Olumsuzlukların arasında olumluyu görebilmeyi, doğaya ve insana duyulan karşılıksız sevgiyi tattırdı bana Heidi. Bundandır ki hala onu gördüğümde yüzüm güler.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Hayranı olduğum sayısız kitap var fakat hiçbirini keşke ben yazsaydım demedim. Çünkü her yazarın kısacık bir öyküde bile kitaba kendi yaşamından bir parça sakladığına inanıyorum. Ve kitapları değerli kılan da aslında o parçalar. Demem o ki, o kitap o yazarın kaleminden çıktığı için o kitap olabildi zaten.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Son okuduğum çocuk kitabı Murat Moroğlu’nun kaleminden, Bir Varlıkmış Bir Yoklukmuş. Kitap çocuk kitaplarının yalnızca çocuklar için olmadığının bir kanıtıydı benim için. Cümlelerin altını çizdiğim, notlar aldığım oldukça anlamlı bir kitaptı. Öğretme amacı gütmeyen, düşündüren ve her çocuğun kendi yolunu bulmasına rehberlik eden kitapları çok sevdiğimden, bu kitabı da keyifle okudum. 

edebiyathaber.net (13 Temmuz 2022)

Yorum yapın