Afyonkarahisar’da müzik ve edebiyat buluştu | Metin Celâl

Mayıs 18, 2022

Afyonkarahisar’da müzik ve edebiyat buluştu | Metin Celâl

Hüseyin Başkadem ve dostları Afyonkarahisar’da 22 yıldır büyük bir özveri ile klasik müzik ve caz festivallerini gerçekleştiriyor. Bizde bu tür çabalar çoğunlukla görülmez, kıymeti bilinmez ve takdir edilmez. Neyse ki bu kez aksi oldu ve 2021 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödüllerinde Afyonkarahisar Caz Festivali ile Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği de ödüllendirildi. 

Bu yıl Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali’nin 21’incisi, caz festivalinin de 22’ncisi gerçekleştiriliyor Böylelikle Türkiye’nin en uzun soluklu caz ve klasik müzik festivallerinden Afyon Klasik Müzik ve Caz festivalleri 43 kez gerçekleştirilmiş olacak. 

Festivalin artık kurumsallaştığını söyleyebiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanında Afyon Valiliği ve Afyon Büyükşehir Belediyesinin de desteklediği, NG Afyon Otel konaklama sponsoru olduğu festivale birçok yerel kuruluş da katkıda bulunuyor. Hüseyin Başkadem’in Afyonlu dostları da gönüllü olarak festivalde görev alıyor. Çok küçük, çekirdek bir kadro ile mucizeler yaratıyorlar.  

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali ülkemizin ilk ve tek bölge devlet senfoni orkestrası olan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ve önde gelen kemancılarımızdan Jülide Yalçın’ın Açılış konseri, TED Afyon Koleji Salonu’nda 11 Mayıs akşamı başladı. Halen İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda başkemancı olarak görev yapan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ilk kadın Birinci Konsertmeister’i Jülide Yalçın, genç şeflerden Dağhan Doğu yönetimindeki Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde Vivaldi’den Dört Mevsim’i büyük bir ustalıkla seslendirdi. Konser Nevit Kodallı’dan köçekçelerle büyük bir coşkuyla son buldu.   

19 Mayıs’a kadar sürecek olan festivalin programında Praha Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Innsbruck’ta kurulmuş piyano-klarnet-saksofon üçlüsü Trio INNsolitus, Vyšehrad Trio, Pavol Praženica, Kandemir Basmacıoğlu, Theodora Kopecká Trio Novus, Veloce Yaylı Çalgılar Dörtlüsü konserleri var. 

Afyon Klasik Müzik ve Caz festivallerinin bir de eğitim boyutu var. Festivale katılan sanatçılar ve davetli şair ve yazarlar okullarda öğrencilerle buluşuyor, sohbetler ediyor. Okul söyleşileri ve konserlerinde de 21 yılda yaklaşık 800 bin öğrenciye ulaşılmış. Pandemi koşullarında çevrimiçi yayınlarla gerçekleştirilen bu buluşmalar bu yıl yeniden okullarda, sınıflarda öğrencilerle buluşularak hayata geçirildi. 

Yalvaç Ural, Artun Ünsal, Haydar Ergülen, Yavuz Ekinci, yemek yazarı Engin Akın ve ben TED Afyon Koleji, Afyon Lisesi ve Ahmet Ömer Kocaşaban İlkokulu’nda öğrencilerle sınıflarında sohbetler ettik. Müzisyenler de öğrencileri müzik aletleriyle tanıştırdı. 

Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali sadece salonlarda değil şehrin değişik mekanlarında da gerçekleştiriliyor. Tamamı ücretsiz gerçekleştirilen konserler bu yıl TED Koleji salonu yanında şehrin tarihi bölümündeki Taş Han’da, Dereçine Kasabası’nda ve Frig Vadisi Ayazini’nde gerçekleştiriliyor. 

Sanat çevreleri Afyon’u 22 yıldır Caz ve Klasik Müzik festivalleri ile sık sık ansa da Afyon termal turizmi ile tanınan, mermercilikte dünya çapında isim yapmış bir şehir. Kaymağıyla, sucuğuyla ünlü olan Afyon 2019’da ‘gastronomi’ alanında UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na dâhil edilmiş. Afyon’un kaymak, lokum, sucuk, haşhaş ve patatesli köy ekmeği gibi kendine has yiyecekleri Türkiye çapında tanıtılıyor. 600’den fazla yöresel lezzetiyle çok zengin bir mutfağa sahip Afyon’un, her tür yemeği ustalıkla yapan niteliklerini kaybetmemiş tarihi lokantaları da var. Şehir merkezinde yapılan restorasyon ve koruma çalışmaları da dikkati çekiyor. Festival kapsamında konserlerin yapıldığı Taş Han da bu tür yapılardan. 

Bu yıl festival mekanlarına dahil olan Frig Vadisi’ndeki Ayazini ise benim için yeni bir keşif oldu. Şehir merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Ayazini Kaya Evleri Frigler Dönemi’nden beri yerleşim yeri olarak kullanılıyormuş. Roma ve Bizans dönemlerine ait aile ve tek kişilik kaya mezar odaları, Bizans Dönemi’ne ait kiliseler ve konutlar kayalar oyularak yapılmış. Bu muhteşem kentin hemen yanında “Frig Vadisi’nin kalbi” olarak nitelendirilen İhsaniye ilçesine bağlı Ayazini Köyü yer alıyor. Beldenin özelliği neredeyse tüm yapıların tamamen Ayazini’nden çıkan taşlarla yapılmış olması. Köydeki bütün evler restore edilmiş. Böylece köy ve arkeolojik alan birbiriyle bütünleşmiş. Çok etkileyici bir yer, önümüzdeki yıllarda önemli turizm merkezlerinden olacak. Yolu Afyon’dan geçen tarih ve arkeoloji meraklıları mutlaka ziyaret etmeli. 

Afyon Klasik Müzik Festivali’nin bazı konserleri Ayazini köyünün girişinde oyulmuş bir kaya sahne olarak kullanılarak gerçekleştiriliyor. Genç ama usta müzisyenlerden kurulu Praha Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün konserini burada dinledik.

Festival programında, tarihi Hitit, Frig, Pers dönemlerine kadar uzanan, kiraz bahçeleriyle ünlü Dereçine Kasabası’nın da önemli bir yeri var. Dereçine’de konserlerin yanı sıra beş fotoğraf ustasının, Fethi İzan, Merih Akoğul, Mehmet Ömür, Bülent Özgören, Ferit Yantur’un eserlerinden oluşan bir sergi de gerçekleştiriliyor.  

edebiyathaber.net (18 Mayıs 2022)

Yorum yapın