Pavese’nin kaleminden, İtalya sahillerine vuran hatıralar

Haziran 11, 2021

Pavese’nin kaleminden, İtalya sahillerine vuran hatıralar

Cesare Pavese’nin Kumsal ve Hapishane adlı kitapları, Eren Cendey çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Cesare Pavese’den apayrı iki döneme ait iki yaz hikâyesi: Kumsal ve Hapishane.

Yeniden bağ kurmaya çalışan iki çocukluk arkadaşının ve anılarına hapsolmuş bir siyasi mahkûmun hikâyeleri. Geçmişin gölgesinde yaşayan karakterlerin anlatıldığı bu iki kısa roman Eren Cendey’in çevirileriyle Kısa Modern’de.

Hapishane
Hapishane, politik görüşleri nedeniyle Calabria’ya sürgüne gönderilen Pavese’nin kendi yaşam deneyiminden izler taşır: Stefano bir süre cezaevinde kaldıktan sonra bir köye sürgüne gönderilir. Gündüzleri köy halkının arasına karışabilmekle birlikte geceleri sokağa çıkması yasaktır. Stefano bir tür araf hayatı yaşadığı köyde mevsimlerin değişimine, hayatın durağan akışına tanıklık ederken kendi yalıtılmışlığını hiçbir zaman tümüyle aşamaz; yalnızlık hem altında ezildiği yazgısı hem de sığındığı kalesi olarak kalır.

#italyanmodernleri #sürgün #aydın #toplum #köy #cezaevi #tutsaklık

Dizi: Kısa Modern
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 128
Fiyat: 15,50 TL

Kumsal

İlk kez 1942 yılında yayımlanan Kumsal, okurları İtalya’nın sayfiyesine davet ediyor: Romanını evli bir çift, onların yakın dostu ve arkadaşları ekseninde öyküleyen Pavese, odağına arkadaş topluluğunun ilişki dinamiklerini alırken aynı zamanda dönemin burjuvazisinin ruhunu da yansıtacak şekilde kişinin kendiyle ve ötekiyle ilişkisini, kadın erkek ilişkilerini yer yer bir varoluş sancısı hissettirerek sorguluyor.   

#italyanmodernleri #burjuva #dostluk #varoluş #evlilik #ilişkiler #yazlık

Dizi: Kısa Modern
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 88
Fiyat: 15,00 TL

Cesare Pavese’nin Can Yayınları’ndaki diğer kitaplarıTepedeki Ev, Leuko ile Söyleşiler, Yoldaş, Ay ve Şenlik Ateşleri, Güzel Yaz, Senin Köylerin, Yalnız Kadınlar Arasında, Ağustosta Tatil, Tepelerdeki Şeytan, Yaşama Uğraşı, Geceleri, Sokaklarda.

CESARE PAVESE, 9 Eylül 1908’de Torino yakınlarında, Santo Stefano Belbo köyünde doğdu. Yaz aylarını köydeki çiftliklerinde geçirdiği için köy ve çevresindeki kırlar, tepeler Cesare Pavese’nin ilk şiirlerine ve olgunluk döneminin en başarılı romanı olan Ay ve Şenlik Ateşleri’ne esin kaynağı oldu. Torino Üniversitesi’nde edebiyat okudu. İngiliz ve Amerikan edebiyatıyla yakından ilgilendi. 1933’te kurulan Einaudi Yayınevi’nde görev aldı, antifaşist çalışmaları yüzünden 1935’te tutuklandı, bir yıl hapis yattı. 1950’de yazarlık hayatının doruğuna ulaştı ama özel hayatında yalnız ve sorunluydu. 1950’de Güzel Yaz (Tepelerdeki Şeytan, Yalnız Kadınlar Arasında ve Güzel Yaz‘ın bir arada yayımlandığı kitap) adlı kitabına verilen Strega Ödülü’nü aldıktan sonra Torino’da bütün özel kâğıtlarını yok etti ve bir otel odasında uyku hapı alarak yaşamına son verdi.

EREN CENDEY, İtalyan Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunudur. Susanna Tamaro’nun tüm yapıtlarının yanı sıra Italo Calvino, Cesare Pavese, Valerio Massimo Manfredi, Tiziano Terzani, Alberto Moravia, Dino Buzzati, Elena Ferrante, Marlo Morgan, Daria Bignardi, Margaret Mazzantini ve Umberto Eco’nun farklı kitaplarını Türkçeye çevirmiştir.

edebiyathaber.net (11 Haziran 2021)

Yorum yapın