Fotoğrafçı Çocuklar: Mültecilerle dayanışma içinde yaşamak

Mayıs 6, 2015

Fotoğrafçı Çocuklar: Mültecilerle dayanışma içinde yaşamak

received_10153318447321600İzmir’de gönüllü olarak çalışan araştırmacı ve sanatçılardan oluşan bir grup, Eylül ayından beri sosyal, eğitimsel ve  sanatsal bir proje üzerinde çalışmakta: “Fotoğrafçı Çocuklar, Savaş Mültecileriyle Dayanışma İçinde Yaşamak”. 7-19 Mayıs 2015 tarihleri arasında İzmir Türkân Saylan Kültür Merkezi’nde tüm projeyi kapsayan bir sergi yapılacak.

Murat Eşiyok tarafından gerçekleştirilen orta metrajlı video ve Sinan Kılıç ve Serkan Çolak tarafından çekilen fotoğraflardan oluşan belgesel İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Belgesel sonunda, Kemal Vural Tarlan’ın da katılacağı bir söyleşi de yer alacak.

Projenin aktörleri, bugün İzmir’in Kadifekale semtinde birlikte oturan Türk ve savaş mültecisi çocuklardan oluşan çok dilli ve çok kültürlü bir grup.

Projenin ilk hedefi, farklı topluluklardan gelen çocukların birbirleriyle karşılaşabilecekleri ve paylaşabilecekleri alanlar oluşturup birlikte bir şeyler yapmak için birlikte öğrenmeyi ve birlikte yaşamak için birlikte yapmayı göstermek. Bu vesileyle, projenin her aşaması; çok dilli ve çok kültürlü ortamda karşılıklı iletişim ve paylaşım alanları oluşturmaya ve çocuklara yeni beceriler kazandırmaya (sanatsal kreasyonlar için teknikler; karar almak için, bir fikri savunmak için, fotoğraftan oluşan bir hikâye gerçekleştirmek için tartışma yapabilmek ; aileleri ve arkadaşları arasında projeyi medyalaştırma becerileri)  olanak sağlayacak. Sonuç olarak çocukların mahallelerini ve şehirlerini sahiplenmeleri için yüreklendirmeye de yarayacak. Öte yandan, sosyal ağlarda yapılan tanıtımlarla sağlanan görünürlük sayesinde, vatandaşların mülteciler yararına yaptıkları yatırımlar (giysi, oyuncak, beslenme…) ya da gönüllü yapılan yardımlar (birçoğunun yanında, bazı ailelerin sağlık sorunlarıyla ilgili bakımlarını üstlenen doktorlar,   …).

Fotoğrafçı Çocuklar beş bölüme ayrılıyor: İlk olarak, farklı etkinliklerin gerçekleştirilmesi amacıyla çocuk gruplarının toplanması (sokak tiyatrosu, hayvanat bahçesi gezisi, şehir gezisi…); ikinci olarak, tiyatro ve fotoğraf atölyeleri; ardından Türkiye’deki mültecilerle ilgili sorunlar üzerine genel bir kitleye master class çalışması; dördüncü etap, bireysel ve kolektif bir sanat projesini gerçekleştirme; son olarak da yapılan çalışmalarımız üzerine orta metrajlı bir video ve projenin sergisini gerçekleştirme.

MahzenPhotos Kollektif fotoğraf sanatçıları Sinan Kılıç ve Serkan Çolak yönetiminde söz konusu sanat projesi devam etmekte. Çocuklar günlük yaşamlarının fotoğraflarını çekiyorlar. Ardından, “birlikte yaşamak ne demektir?” sorusuna kendilerince en doğru yanıt olan fotoğrafları seçecekler. Nisan ayı boyunca, fotoğrafların 4x3m ebatlarında baskıları yapılıp çocukların, ailelerin ve komşuların yardımlarıyla İzmir’deki bazı toprak duvarlara asılacak.

Bu aktivitelerin tamamı, İzmir ötesindeki bir çerçevede, gerek çocuklar, gerek sanatçılar ve gerekse başka projeler açısından birçok perspektifi aynı konuda toplamaya olanak sağlayacak. Amaç, projeye katılan çocuklar ötesinde geniş bir kitleyi de duyarlı kılabilmektir. Bu amaçla ve gerçekleştirilen etkinlikler bakımından Fotoğrafçı Çocuklar, hem sosyal, hem eğitimsel hem de sanatsal bir proje.

Projeyle ilgili ve aktivitelerin aşamaları konusunda daha fazla bilgi için:

Blog

Facebook

 

edebiyathaber.net (6 Mayıs 2015)

Yorum yapın