Yiğit Bener’den “Yaramaz Babamla Beter Amcanın Maceraları”

Mayıs 21, 2015

Yiğit Bener’den “Yaramaz Babamla Beter Amcanın Maceraları”

yaramaz_babamla_beter_amcanin_maceralari_kapakRomanları, öyküleri, denemeleri ve çevirileriyle tanıdığımız Yiğit Bener çocuklar için yazmaya devam ediyor. Yaramaz Babamla Beter Amcanın Maceraları Can Çocuk etiketiyle yayımlandı.

Beethoven’in 9. Senfonisi’nde Neden Koro Var?, Pisa Kulesi Neden Eğik?, İskoçlar Neden Etek Giyer?, Picasso’nun Resimleri Neden Eğri Büğrü?, Titanik Neden Battı?, Ay’a İlk Ayak Basan İnsan Kimdi?, Sultanahmet Camii’nin Neden Altı Minaresi Var?, Yaz Aylarında Balık Tutmak Neden Yasaklandı?, Amerika Nasıl Keşfedildi?, Viyana Neden Fethedilemedi? Beter Amca tüm bu soruları birer birer yanıtlıyor fakat sakın ona inanmayın! Çünkü hepsini uyduruyor!

Heybeliada’da yazlık bir ev, birbirinden renkli komşular; Beter Amca, Fındık, Lâl, Ortanca, Kaptan ve tabii ki Yaramaz Babası ve annesiyle kahramanımız Deniz… Sıkı durun! Bu dolu dizgin maceraları okuyunca siz de büyüyünce çocuk olmak isteyeceksiniz.

“Sizin bir ‘Beter Amca’nız var mı? Benim var. Biliyorum, şimdi hemen soracaksınız, nedir bu ‘Beter amca’? İn midir cin midir? İnsanın bir Beter amcası olması iyi bir şey midir? İnliğini cinliğini bilemem ama çok yaramaz olduğu kesin! Hem de ne yaramaz… Bütün yaramazlıkları hep o yapıyor, sonra kabak benim başıma patlıyor, babamdan fırçayı ben yiyorum.”

Yiğit Bener

Çocukluğunun yarısını Fransa’da, yarısını Türkiye’de geçirdi; sonra biraz Belçika’da yaşadı, çok seyahat etti ama artık neredeyse 25 yıldır İstanbul’da yaşıyor. Tıp okudu, biraz doktorculuk oynadı ama şimdi sözlü çeviri yaparak hayatını kazanıyor; bu alanda üniversitede ders de veriyor. Büyükler için romanlar, öyküler, denemeler yazıyor. Bazen kitap da çeviriyor. Ama en önemlisi, Belçika’da yaşadığı dönemdeki işi, çocuklar için düzenlenmiş bir oyun evinde onlarla oyun oynamak ve masal anlatmaktı.

edebiyathaber.net (21 Mayıs 2015)

Yorum yapın