Yaratıcılık ve internet mümkün mü?

Haziran 9, 2017

Yaratıcılık ve internet mümkün mü?

özgürKoç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Yeni Medya ve Kültürel Çalışmalar kategorisinde Özgür ve Bedava: İnternet Çağında Bilgi adlı kitabı yayımladı. Cory Doctorow’un kaleme aldığı kitap, Berkan M. Şimşek tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından yayımlanan, Cory Doctorow’un kaleme aldığı Özgür ve Bedava: İnternet Çağında Bilgi adlı kitap raflardaki yerini aldı. Yeni Medya ve Kültürel Çalışmalar kategorisinde yayımlanan kitabın çevirisini Berkan M. Şimşek yaptı.

Kitap, “Günümüzde bir sanatçının geçimini yapıtlarıyla sağlaması mümkün mü? İnternet her türlü yaratıcı ürünü bu derece ulaşılabilir ve ücretsiz hale getirmişken sanattan maddi bir karşılık beklemek gerçekçi mi? Telif hakları, internet çağında önemini ne kadar koruyor?” gibi soruları ön plana çıkıyor.

Cory Doctorow, Özgür ve Bedava’da telif haklarının yaşadığı değişime, sektörel kurnazlıklara ve internetin gerçeklerine değinerek tüm yaratıcılara bilişim çağına ayak uydurabilmeleri için bir yol haritası çiziyor. Hem yaratıcılar hem de yatırımcılar için sanatsal üretimi diri tutmak ve bu üretimin devamını sağlayacak maddi kazanımı elde edebilmek için stratejiler öneriyor.

Özgür ve Bedava, yaratıcılığın ve internetin birlikte nasıl var olabileceğine ve yüzyıllardır süregelen telif savaşlarında sanatçıları ileride nelerin beklediğine dair kullanışlı bir rehber niteliği taşıyor.

edebiyathaber.net (9 Haziran 2017)

Yorum yapın