Unutulan roman ve edebiyatçılar “Tefrika Dizisi”yle hayat buluyor

Mayıs 30, 2017

Unutulan roman ve edebiyatçılar “Tefrika Dizisi”yle hayat buluyor

1496055515_Askimi_OldurdumReyhan Tutumlu ve Ali Serdar’ın editörlüğünü yaptığı “Tefrika” dizisinin ilk kitapları Belkıs Sami Boyar’ın Aşkımı Öldürdüm adlı romanıyla Selahattin Enis’in Orta Malı adlı romanı Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) etiketiyle yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) yeni projesi “Tefrika Dizisi” ile Türk edebiyatında bir döneme damgasını vuran tefrika romanları ve yazarları kitapseverlerle buluşturuyor. Kaynağını TÜBİTAK tarafından desteklenen “Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi” başlıklı projeden alan dizinin editörlüğünü Reyhan Tutumlu ve Ali Serdar üstlendi. Tefrika Dizisi, 1831-1928 yılları arasındaki dönemde süreli yayınlarda yayımlanan adları duyulmamış roman ve romancıları günümüz okurlarıyla buluşturmayı amaçlıyor. Dizinin ilk kitapları, Belkıs Sami Boyar’ın Aşkımı Öldürdüm adlı romanıyla Selahattin Enis’in Orta Malı adlı romanı olacak.

Kitapseverleri 2010’dan bu yana bilim, sanat ve edebiyat alanında birbirinden kıymetli eser ve yazarlarla buluşturan Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), Türk edebiyatında tarihe karışan bir dönemi “Tefrika Dizisi” ile yaşama döndürüyor. Editörlüğünü Reyhan Tutumlu ve Ali Serdar’ın yaptığı dizi, kaynağını TÜBİTAK tarafından desteklenen “Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi” başlıklı projeden alıyor ve 1831-1928 yılları arasındaki dönemde, süreli yayınlarda yayımlanan roman ve yazarları gün ışığına kavuşturuyor.

1496055507_Orta_maliProje kapsamında 1831-1928 yılları arasında Arap alfabesiyle basılmış Türkçe süreli yayınlardan yaklaşık 300’ü tarandı. Bu yayınlarda bulunan roman tefrikaları tespit edilerek, dijital ortama aktarıldı ve bir veri tabanı oluşturuldu. Yapılan taramalarda Türk edebiyatı tarihlerinde, antolojilerinde adı geçmeyen pek çok yazar ortaya çıkartıldı. Ayrıca Ahmet Mithat ve Peyami Safa gibi Türk edebiyatının önde gelen yazarlarının gazete ve dergi sayfalarında unutulan yapıtlarına da ulaşıldı.

Dizinin adını aldığı “Tefrika”, Osmanlı toplumunda 19. yüzyılın sonlarında ve çoğu kez gazete-dergi gibi süreli yayınlarda basılmış olarak ortaya çıkan ve roman türünün benimsenmesinde rol oynayan yayın tarzı. Tefrika Dizisi de işte bu geleneğin içinde yer alan, ancak şimdiye kadar adları duyulmamış roman ve romancıları günümüz okurlarıyla buluşturmayı amaçlıyor.

Biçimsel ve anlatı düzeyinde kitap formundan farklı özellikler taşıması nedeniyle Tefrika Dizisi’ni bu biçimsel farklılığı büyük oranda yansıtacak şekilde tasarlayan KÜY, dizideki romanların hem Lâtin alfabesine hem de günümüz Türkçesine aktarılmış halini bir arada sunacak.

Tefrika Dizisi’nin ilk kitapları, Halide Edip Adıvar’ın kızkardeşi olan Belkıs Sami Boyar’ın Aşkımı Öldürdüm adlı romanıyla Türk edebiyatının Émile Zola’sı olarak adlandırılan Selahattin Enis’in Orta Malı adlı romanı olacak.

Reyhan Tutumlu Hakkında:

Reyhan Tutumlu, 1975 yılında Almanya’da doğdu. Yüksek lisans ve doktorasını Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde tamamladı. 2009 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Ali Serdar Hakkında:

Ali Serdar 1998 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora derecesini Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nden aldı. Şu anda Özyeğin Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

edebiyathaber.net (30 Mayıs 2017)

Yorum yapın