“Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi” çalıştayı 7 Nisan’da

Mart 29, 2017

“Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi” çalıştayı 7 Nisan’da

“Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi” çalıştayı, 7 Nisan Cuma günü Özyeğin Üniversitesi’nde düzenleniyor.

tefrika-roman

Çalıştayda Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Serdar tarafından yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen (proje no 113K497) “Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi (1831-1928)” başlıklı projenin bulguları paylaşılacak.

Projede 1831-1928 yılları arasında Arap alfabesiyle basılan gazete ve dergiler taranarak, bu gazete ve dergilerde yayımlanmış olan roman tefrikaları tespit ederek bir tefrika roman tarihinin yazılması hedeflenmekte. Mayıs 2014’te başlayan projede şu ana kadar 290 süreli yayın tarandı ve 538 telif ve 702 çeviri tefrika roman tespit edildi. Bulunan tefrika romanların dijital kopyalarına Özyeğin Üniversitesi Kütüphanesi’nin eResearch@ozyegin platformunda bulunan “Türk Edebiyatında Tefrika Roman Tarihi” başlıklı veritabanından tüm araştırmacılar ücretsiz olarak ulaşabilecek. 2 Ocak 2017 tarihinde erişime açılan veritabanının Mayıs 2017’de tamamlanması hedeflenmekte. Projeyle ilgili daha detaylı bilgiye http://tefrikaroman.ozyegin.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.

Bugüne kadar Osmanlı/Türk edebiyatı tarihinde roman tefrikaları üzerine kapsamlı bir çalışma yapılmamış olmasından hareketle projenin temel hedefi bütünlüklü bir tefrika roman tarihi yazmak. Ayrıca edebiyat tarihlerinde yer almayan, gazete sayfalarında unutulmuş roman ve romancıların gün yüzüne çıkarılması da amaçlanmakta. Yapılan taramalar sonucunda da gazete sayfalarında unutulmuş birçok roman ve romancı keşfedildi.

edebiyathaber.net (29 Mart 2017)

Yorum yapın