Siyah Safra dergisinin ilk sayısı yayımlandı

Kasım 16, 2015

Siyah Safra dergisinin ilk sayısı yayımlandı

siyah-safraSiyah Safra dergisinin ilk sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

“‘Merhaba, biz geldik bir Kasım akşamı ansızın ölüm sessizliğinde çat kapı evinize.’ diyerek melankolik bir cümleyle giriş yapmayacağız size, merak etmeyin.

O zaman tamam, melankolik gevezeliği geçip konumuza dönelim hemen…

Sadece, edebiyatta melankolikleşmek istedik aylık olarak ve ortaya Siyah Safra çıktı…

Siyah Safra; Yunanca μελαγχολία (melankolia), “üzüntü” anlamına gelmektedir. Eski Yunanca’da μέλας (melas), “siyah” + χολή (kholi) de “safra” anlamındadır. Melankoli hali; Eski Yunan ve nispeten Orta Çağ tıbbında, özellikle Galen ve İbn Sina’da, siyah safranın fazlalığından veya dengesizliğinden kaynaklanan bir tıbbı durum olarak tanımlanmaktaydı. Bu yaklaşım neredeyse on dokuzuncu yüzyıla dek de egemenliğini sürdürdü…

O sürdüre dursun; birkaç melankolik insanın ruh haliyle ortaya çıkan Siyah Safra’ya; ister fanzin, ister dergi, gazete, kâğıt parçası ya da ne istiyorsanız onu diyebilirsiniz. Biz ‘Aylık Melankolik Şeyler’ diyoruz. Bizim için ne dediğinizden, nasıl baktığınızdan ziyade ne aldığınız, ne anladığınız daha önemli ve anlamlı…

Siyah Safra; her ay düzenli olarak çıkan, online ve basılı şekilde de ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz sadece bazı mekanlarda destek olabilmeniz için ücretli olarak temin edebileceğiniz bir şey…

İlk sayıda ‘Ölüm’ temasını ele aldık ve her sayıda farklı temaları ele alıp onları bir hat ustası titizliğinde işlemeye çalışacağız. 1 Aralık’ta yayınlanacak olan sayımızın teması ise ‘Yalnızlık’.

Baştan anlaşalım; hiçbirimizin milyonlarca takipçisi yok. O beklentiyle sayfaları çevirmeyin lakin popüler kültür dediğimiz sistemde milyonlarca okunan birçok kişiden daha samimi daha içten olduğumuzu tüm kalbimizle söyleyebiliriz.

Ve geldik sözlerin sonuna.

Siyah Safra’nın Kasım 1. sayısına ve sosyal medya hesaplarına www.siyahsafra.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

Siyah Safra bizden çıktı, artık sizde.

Okuyun, okutun, paylaşın, tartışın, sorgulayın, düşünün, konuşun, lakin ne yaparsanız yapın melankolik hoşça kalın…”

edebiyathaber.net (16 Kasım 2015)

Yorum yapın