Önlenemez yeme arzunuzla nasıl baş edersiniz?

Mart 31, 2020

Önlenemez yeme arzunuzla nasıl baş edersiniz?

Doreen Virtue’nin yazdığı, Perihan Korkmaz’ın dilimize çevirdiği Duygusal Açlık Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yeme bozuklukları alanında uzman psikoterapist Doreen Virtue’nin “Bu kitap, kilo vermek ve verdiği kiloyu iştahı azaltmanın doğal yöntemleriyle muhafaza etmek isteyen herkese hitap ediyor.” Dediği kitabı Duygusal Açlık okurla buluştu.

Yazar bu kitapta önlenemez yeme istekleri üzerine yapılan birçok bilimsel, psikolojik ve metafizik araştırmayı bir araya getiriyor ve bunu yaparken okurlarının duygusallığa dayalı aşırı yemeyi yorumlayıp kontrol altına alabilmesi için de yol gösteriyor. Kitapta aşırı yemeye engel olmak, duygusal yemeyi azaltmak ve dengeli bir iştaha tekrar kavuşmak için birçok tavsiye ve yararlı öneriye yer veriliyor.

Arka Kapak Yazısı: 

Beden iç dengesini sağlamak için sürekli sinyaller gönderir. Susayınca su ister, üşüyünce ısınmak… Bazen önlenemez şekilde iştahlıdır, bazen iştahsız.

Bazı özel zamanlarda özellikle bir yiyeceği yeme arzusu duymak basit bir tesadüf değildir. Beden her durumda iç huzuru vereceğini umduğu yiyecekleri yemeyi arzular.

Fazla yeme duygusu, iki nedene bağlıdır:

Birincisi duygusal açıdan daha iyi hissetme arzusu, ikincisi enerji düzeyini değiştirme isteği. Daha canlı, daha sakin, daha güvende, daha az öfkeli ya da daha az korkmuş hissetmek isteyen beden buna göre yeme eğilimini değiştirir.

Önlenemez yeme isteğini yorumlamak kötü rüyaları yorumlamaya benzer. Ne de olsa, kötü rüyalarla karşı konulamaz yeme arzusu arasında pek çok ortak nokta var.  Tatsız düşüncelerle ya da duygularla yüzleşmekten kaçınma halinde ortaya çıkar kötü rüyalar… Aynı şekilde önlenemez yeme arzusu da çözümlenmemiş duyguların işaretidir.

Her gıda, belli bir ruh halinin aynasıdır.

Mesela fıstık ezmesine uzanan bir el, aslında eğlence arayışı içindedir. Tuzlu atıştırmalıklara yönelmenin stresi, öfkeyi ve endişeyi bastırma arzusuyla ilgisi vardır.

Peki siz ne tür bir duygusal yiyicisiniz?

Uzun yıllardır yeme bozukluğu alanında psikoterapist olarak çalışan Doreen Virtue’nin DUYGUSAL AÇLIK adlı bu kitabı açlık hissinin altında yatan temel anlamı bulmanıza ve yediklerinizi doğru okuyarak kendi duygu haritanızı ortaya çıkarmanıza rehberlik edecektir.

edebiyathaber.net (31 Mart 2020)

Yorum yapın