Öğrenmeyi yaşamın parçası haline getirmek için STEM

Aralık 10, 2019

Öğrenmeyi yaşamın parçası haline getirmek için STEM

Likya Bademci’nin çocuklar için hazırladığı “STEM ile Bir Gün” ve “STEM Macerası” serileri Doğan Egmont etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

21. yüzyılla beraber dünya artık kesinlikle eskisi gibi değil. Teknolojinin en temel üretim aracına dönüştüğü günümüz dünyasında pek çok yeni tanım ve sistem de kaçınılmaz olarak hayatımıza girmeye başladı. Hal böyle olunca hem çağın gerisinde kalmamak hem de çocukları bu yepyeni dünyanın düşünce biçimine uyumlu yetiştirmek de en önemli şeylerden birisi haline geldi. Her geçen gün farklı eğitim modelleri ile zenginleşen ve bir önceki sistemin boşluklarını telafi etmeye yönelik formüller arasında kalmak biraz kafa karıştırıcı olabiliyorken üstelik. Bu noktada üzerinde mutlaka durulması gereken bir tanesi var ki o da STEM. Aslında düşündüğümüz kadar yeni olmayan ama kıymeti henüz anlaşılmaya başlamış bu sistem aynı zamanda yaşama yeni yollarla bakma fırsatı da sunan bir rehber.

Kelimenin açılımı ile başlayacak olursak İngilizce bilimin (science) S’si, teknolojinin T’si, mühendisliğin (engineering) E’si ve matematiğin M’sinden oluşan bu sistem en temelde öğrenmeyi yaşamın bir parçası haline getirmeyi amaçlıyor. Doğan Egmont’tan yayınlanan STEM ile Bir Gün ve STEM Macerası kitapları öğrenilen bilgilerin hayattaki karşılıklarını bulmak ve bunları deneyim ile pekiştirmek üzerine kurulu bu sistemi çocuklarla buluşturuyor. 8 ile 12 yaş aralığını hedef alan her iki seri de içindeki gözlem ve deneylere dayalı bilgileri çocukların kendi hayatlarında uygulayabilecekleri hale indirgeyerek açıklarken, içindeki deney ve araştırma soruları ile de interaktif bir öğrenme biçimi sunuyor. STEM konularını birer birer ele alırken onları eğlenceli ve anlaşılabilir kılmayı da hedefleyen seri sayesinde çocuklar okulda öğrendikleri konulara paralel aynı zamanda çok daha yenilikçi ve deneyimleme imkanı da sunan bir yolculuğa dahil olabiliyor.

Her öğrenme aslında bir macera

STEM’le Bir Gün kitapları sisteme adını da veren Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik’ten oluşuyor. Doğanın gizemini çözmek, kullanışlı aletler icat edip bunların gelişimini takip etmek, yapılar inşa etmek ve sayıları araştırmak üzerine kurulu bu bilgi sistemlerinn gündelik yaşantımızdaki yansımalarına eğiliyor. Birbirinden renkli çizimler ve detaylı analizleri ile sabah uyandığımız andan gece tekrar yatağa girene dek geçen sürede merak edilen eğlenceli soruların peşine düşüyor. Bu sayede ise hem çocukların etraflarına bakarken farkındalık kazanmalarına hem de soru sorma ve analitik düşünme yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlıyor. Dondurma neden erir, ampul odanı nasıl aydınlatır, dayanıklı bir bina nasıl yapılır ya da bir salyangozun hızını nasıl ölçersin gibi soruları ile merak uyandırırken bir taraftan da cevapların peşine düşme konusunda yol gösteriyor.

Spor, Seyahat, Yarış, Kurtarma Araçları ve Keşifler kitaplarından oluşan STEM Macerası ile söz konusu bilgilerin gündelik yaşamda içinde bulunduğumuz farklı durumlarda bile aslında ne kadar önemli olduklarını ve bunları bilmenin olumlu getirilerini gözlemlemek mümkün. Uçurtma sörfü ve havanın kaldırma kuvveti ilişkisi, teleferiklerin temel mekanizması makaraların nasıl çalıştığı, yarış kızağı ve sürtünme konusu, ağır tip kurtarma aracının faydalandığı basit makine dinamikleri, casus uydular için aynaların önemi gibi çocukların ilgisini çeken pek çok konu STEM çerçevesinde yeni bir bakışla anlatılıyor.

Bilgi sadece okulun dört duvarı içinde edinilebilen ya da dört köşeli ekranların ardında gizlenen bir şey değil. Aslında hayatın her yerinde ve anında gizli formülleri ve mekanizmaları ile her daim yanı başımızda olan bilgiye erişmek sanılandan çok daha kolay. Yeter ki ona nasıl bakılacağı bilinsin. Etrafında olup bitenleri merak eden, soru sormayı seven ve yeni fikirler bulmaktan keyif alan çocukların dünyasını zenginleştiren bu kitaplar öğrenmeyi de keyifli hale getiriyor.

edebiyathaber.net (10 Aralık 2019)

Yorum yapın