Odağında sevginin yer aldığı resimli bir ilk okuma kitabı: “Frida ile Mandalina”

Şubat 3, 2020

Odağında sevginin yer aldığı resimli bir ilk okuma kitabı: “Frida ile Mandalina”

Will Gmehling’in yazdığı, Anna Höglund’un resimlediği “Frida ile Mandalina”, 5 ve üzeri yaş grubu için Çağla Vera Kılıçarslan çevirisiyle Ginko Çocuk tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Temalar: hayvan sevgisi, hayvanları korumak, yaşlılık, dostluk, farklılıklar, hayvan barınağı, sevgi 

Frida ihtiyar bir köpek. Cin fikirli Bay Mascarpone’nin yönettiği bir hayvan barınağında, birçok köpekle birlikte yaşıyor. Arkadaşları her gün bir kap taze mama ve tekmelenmemeyi garantileyen barınaktan memnun görünüyor. Ama Frida, demir parmaklıklar arkasında mutlu değil. O, birlikte çimenlerde özgürce koşup oynayabileceği bir can dostu istiyor.

Sonunda barınaktaki arkadaşları ona yardım etmeye ve Frida’yı eski, genç görünümüne kavuşturmaya karar veriyor. Biraz boyanın halledemeyeceği şey yoktur, akıllarınca.

Frida’yı, birinci sınıf, pahalı bir Himalaya Kurt Köpeği olarak pazarlama fikri kulağı kesik Bay Mascarpone’nin de hoşuna gidiyor…

Plan yürürlüğe konuyor ve Bay Mascarpone, küçük kızları Mandalina’ya bir köpek almak niyetiyle barınağa gelen aileyi ikna etmek için bin dereden su getiriyor.

Sonunda Frida’yı alıyorlar. Mandalina’nın annesiyle babası, barınak köpeklerinin ücretli olduğunu ilk defa duysa da, safkan bir köpeğe para vermeye hazır.

Hazır olmadıkları şey Frida’nın gerçekliği. Ki o da birkaç gün sonra yağan yağmurda ortaya çıkıyor.

Peki şimdi ne olacak? Baba, hakiki Himalaya Kurt Köpeği’nden başka her şeye benzeyen yaşlı hırpani Frida’yı iade etmeyi ve parasını geri almak istiyor. Ama Mandalina, can dostundan ayrılmamaya kararlı. O ve Frida’nın arasına hiçbir güç giremez!

Yaşlılık, yalnızlık, olduğu gibi kabul edilmek, dostluk ve hayvan sevgisi üzerine yürek ısıtan bir hikâye!

Kısa cümleleri, sade anlatımı, mizah yüklü çizimleriyle okumaya yeni başlayan çocuklar için birebir!

Arka Kapak:

Frida, uzun süredir barınakta yaşayan yaşlı bir köpek. Arkadaşları, onun da bir aileye kavuşması için biraz boya ve çokça hile içeren çılgın bir plan yapıyor. Üstelik işe de yarıyor. Mandalina daha ilk bakışta Frida’dan başka köpek istemediğini anlıyor. Beklenmedik bir yağmur boyanın hakkından gelince de can dostundan vazgeçmiyor. Babasının aksine! Dolandırıldığını düşünen adam, Frida’yı geri vermek ve ödediği paranın iadesini istiyor…

Hayvan sevgisi, yaşlılık ve dostluk üzerine mizah yüklü bir hikâye…

Will Gmehling

1957 doğumlu Alman yazar, Bremen ve Köln’de yaşıyor. Sanatsal üretimine ressam olarak başlayan Gmehling, 1998’de ilk çocuk kitabı yayınladıktan sonra bütünüyle çocuk ve gençlik edebiyatına yöneldi. Birçok dile çevrilen eserlerinde ekonomik ve sosyal olarak dezavantajlı kesimleri konu eden yazar, sıkça katıldığı okul ve okuma etkinlikleriyle de bu kesimlerle buluşmaya özel bir önem veriyor. 

Anna Höglund

İsveç’in önde gelen illüstratörlerinden biri olarak kabul edilen 1958 doğumlu Anna Höglund tanınmış birçok yazarla çalıştı. Kendi yazdığı ilk kitabı Sagan om pannkakan 1982’de yayınlandı. Çoğu İsveççeden diğer dillere çevrilmiş 20’den fazla kitabı bulunuyor. Aynı zamanda oyunlar yazan ve animasyon filmler de yapan Höglund, Alman Çocuk ve Gençlik Edebiyatı ödülü, Avrupa Çocuk Edebiyatı ödülü başta olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası ödülün sahibi.

edebiyathaber.net (3 Şubat 2020)

Yorum yapın