Murat S. Dural: Bir başarı hikayesi ve “Kibrit Ev”

Kasım 10, 2016

Murat S. Dural: Bir başarı hikayesi ve “Kibrit Ev”

kibritevEngellilik konusundaki mücadelesiyle tanınan Murat S. Dural’ın fantastik öykülerinden oluşan “Kibrit Ev” İthaki Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Murat Dural, arkeologken uykusuzluk sorunu nedeniyle askerde ayaklarını kaybetti. Küsmedi, eve kapanmadı, yıllardır engelliler için türlü mücadelelerin içine girdi ve sonunda İthaki Yayınları’ndan fantastik öykülerinden oluşan bir de kitap çıkardı: Kibrit Ev… 

Murat S. Dural’ın sıradan hayatı askerlik günlerine denk gelen bir süreçte ansızın değişti. Yüksek arkeolog olarak yaşamını sürdürürken 28 yaşında askere gitmeye karar verdi ve yaşadığı uykusuzluk sorunu sonucu topukları hariç (bilateral chopart) her iki ayağını da kaybetti. Uzun bir tedavi sürecinin sonunda artık Murat S. Dural Türkiye’deki 9 milyon engelliden biri olarak yaşamını sürdürmek zorundaydı.

Alex’in ayaklarıyla yürüyen adam

Çocukluğundan beri tutkunu olduğu futbolla hayatını hemen hemen bütünleştirmişti ve ayaklarına uygulanacak yeni bir protez desteğinde kendisine Alex de Souza’nın bire bir ayak kalıbından oluşan yeni bir silikon kalıp yaptırdı. Murat S. Dural artık Alex’in ayaklarıyla yürüyordu.

Kibrit Ev’de korku-gerilim öyküleri var

Murat S. Dural geçirdiği rahatsızlıktan sonra hayata küsmek ve kendini eve kapatmak yerine iyi ve sağlam bir başarı öyküsü olarak karşımızda duruyor. 2006 yılında ‘Stadyumlardaki Engelli alanlarının İyileştirilmesi’ ve ‘Büyük Kulüplerde Bedensel Engelli Branşların Arttırılması’ yönünde çalışmalarda bulundu. 2009 yılında Türkiye’deki engelliliğe, engelliliğin sadece bir düşünce olduğuna, taraftarlığın pozitif tarafına vurgu yapmak için dünyada ilk defa yapılan bir organizasyona dostlarıyla birlikte imza attı. Alex De Souza’nın ayaklarının silikon kalıplarını aldı, yürüdü, hatta koştu. 2015 yılında Genç Profesyoneller Beşiktaş Platformu’ndan “2015 Yılının Yıkılmayan Adamı” ödülünü aldı.

Ancak onu herkesten ayıran bir özelliği daha var. Dural, geçtiğimiz günlerde fantastik edebiyata yeni bir eserle de katkıda bulundu. On öyküden oluşan “Kibrit Ev” isimli kitabı İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Kitapta yer alan öykülerse şöyle: “Kabus Kapan”, “Figürin”, “Kibrit Ev”, “Arka Bahçe”, “Şikemperver”, “Garip Meyveler”, “Ağ”, “Göze Göz Düşe Düş”, “Ben Senden Gittim”, “Canavar”.

edebiyathaber.net (10 Kasım 2016)

Yorum yapın