Yayınevleri anlatıyor: “Çocuk ve edebiyat”

Ağustos 3, 2018

Yayınevleri anlatıyor: “Çocuk ve edebiyat”

Hazırlayan: Osman Palabıyık

Yıl boyunca yerli ve yabancı edebiyatın güzel örnekleri arasında kayboluyor ve çoğu zaman “rengarenk” kitaplarla hem hayal dünyamızı zenginleştiren hem de umudumuzu yeşerten “Çocuk Edebiyatı” kitaplarını gözden kaçırıyoruz. Onun için çocuk edebiyatı üzerine yoğunlaşan yayıncılarla gelecek üzerine planları ve öne çıkan kitapları üzerine konuştuk. 

1- İyi bir okur yetiştirebilmek tüm zamanlar için oldukça önemli bir durum. Bu da çocukluktan geçiyor en başta. Bu açıdan baktığımızda bir yayıncı olarak kitap seçkilerinizde nelere dikkat ediyorsunuz?

2-Bugüne kadar yayımladığınız kitaplar arasında öne çıkan ve okurlarınızca benimsenen kitap kahramanlarınız var mı? (Varsa eğer isimleri neler?)

3-Çocukların kitaplara daha çok vakit ayırabilmesi için yaz ayları büyük bir fırsat. Yaz için hangi kitapları okumalarını önerirsiniz?

4- Yeni sezonda okurları hangi kitaplar bekliyor, gelecek sezondaki kitap ve projelerinizden bahsedebilir misiniz biraz?

5- Yayıncılar yetişkinler için e-kitap çalışmalarına dönem dönem oldukça önem veriyor, ilerleyen zamanlarda çocuk edebiyatı konusunda böyle bir girişim olabilir mi?

6- Çocukların kitaplarınızı tanıması ve sevmesi için nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz? (Fuarlar, etkinlikler, sosyal medya çalışmaları vs…)

Alkım Özalp  / Kırmızı Kedi Çocuk

Alkım Özalp: “Çocuklarla buluşturacağımız her kitabı özenle seçiyoruz.”

Alkım Özalp

1- Çocuk kitapları aslında yayıncılığın en eğlenceli ve en hassas mecralarından biri. Onlara okumayı sevdirmek, doğru bilgiler vermek çok önemli. Biz de çocuklarla buluşturacağımız her kitabı özenle seçiyoruz. Kitapları seçerken en önemli kriterimiz yaş grubuna uygunluk. Bunun içine hem içerik, hem dil, hem de sayfa sayısını koyabiliriz. İçerik olarak çocukların okurken bir şeyler öğreneceği ancak sıkılmadan, eğlenerek okuyacakları kitapları seçmeye çalışıyoruz. Dil bizim için çok önemli, büyürken okudukları kitaplarda her zaman çocuklar doğru yazılışları görmeliler. Bu nedenle anlayacakları kelimelerle, düzgün cümlelerle aktarmaya çalışıyoruz her şeyi. Sayfa sayısı da okumayı sevdirmek için çok önemli, kitaplar ne onları sıkacak kadar uzun olmalı ne de daha okumak isterken hemen bitmeli…

2- Kitaplarımızla ilgili gerek öğretmenlerden, gerek velilerden gerekse çocuklardan çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Geçen yıl küçük bir okurumuz, okulundaki kütüphane haftasında Tatlı Bela Angela kitabımızın kahramanı Angela olduğu kostümlü bir fotoğrafını göndermişti örneğin. Yine küçük bir okurumuz da Bir Şeftali Bin Şeftali kitabını çok beğendiğini, kendini kitaptaki kahramanın yerine koyduğunu söylemek için yayınevimizi aramıştı.

3- Yaz tatilinde çocukların özellikle kendi seçtikleri kitapları okumaları çok önemli. Tabii ki söylemek istediğim tamamen serbest bırakılmaları ve yaşlarına uygun olmayan kitapları okumalarına izin verilmesi değil, belki ailesinin seçtiği 5-6 kitaptan kendi istediğini okuyabilir… Kitap okumanın ödev yapmak olmadığını, okurken keyif alabileceklerini öğrenmeli çocuklar. Aynı bizim gibi her çocuğun zevk aldığı konular da farklı, ona uygun kitapların seçilmesine dikkat edilebilir.

Okulöncesi ve birinci sınıflar için Koray Avcı Çakman’ın meslekleri anlattığı serisinin ilk kitabı olan Astronot’u önerebilirim. Bir de Ceren Kerimoğlu’nun iç ısıtan öyküsü Mor Balon Mutluluk Peşinde’yi mutlaka okumalılar.

İlkokul öğrencileri için Jorge Amado’nun Top ve Kaleci, Feyza Hepçilingirler’in Ayvalık’tan Gelen Mektup, Aslı Eti’nin Bilgelik Okulu: İlk Sır Çözülüyor ve Caroline Adderson’un Jasper John Dooley serisini öneririm.

Ortaokul öğrencilerinin Elvin Öven’in İnci’nin Resfebe Merakı ile Feyza Hepçilingirler’in Yazarlık Sınıfı kitaplarını severek okuyacaklarını düşünüyorum.

Ayrıca gençlere de okumadılarsa Sara Raash’ın Kül Gibi Kar kitabıyla başlayan efsane serisini ve Edward Carey’nin Hurda Köşkü kitabını kesinlikle okumalarını tavsiye ederim.

4- Kırmızı Kedi Çocuk olarak okulöncesinden gençlik kitaplarına uzanan geniş bir yaş yelpazemiz var. Okulöncesi için çocukların kendi duygularını keşfetmelerine yardımcı olacak serimizin devam kitabı Meraklı Çakıl Sahilde, çok yakında okurlarımızla buluşacak.

Ayrıca Feyza Hepçilingirler’in yeni kitabı Beyaz Gül, bana kalırsa çocukları olduğu kadar aileleri ve öğretmenleri de etkileyecek.

İlkokul ve ortaokul öğrencileri için hem eğlendirici hem de öğretici kitaplarımıza devam edeceğiz, yakında yayınlanacak Korkak Wilf Orman Kralı da bunlardan biri.

Gençler için fantastik edebiyata devam edeceğiz ve Sara Raash’ın yurtdışında çok ses getiren bir serisini Türk okurlarla buluşturacağız. Ayrıca başarı hikâyeleri olarak gördüğümüz ünlü futbolcuların yaşam öykülerine yine Spor Spikeri Uğur Önver’in anlatımıyla yer vereceğiz.

5- Hâlihazırda zaten çocuk kitaplarının da e-kitapları bulunabiliyor ancak kitap okuma alışkanlığının gelişmesi için çocukların kitabı “kitap” olarak okumaları gerektiğini düşünüyorum. Oyun oynadıkları, çizgi film izledikleri elektronik aletlerde aynı zamanda kitap okumalarına çok sıcak bakmıyorum aslında. Elbette okudukları sürece nasıl okudukları belki de çok önemli değildir…

6- Gerek geleneksel medya çalışmaları olsun gerekse sosyal medya çalışmaları tanıtım odaklı çalışmalardır, bu mecralarla bizler aile ve eğitimcilere ulaşmış oluruz. Elbette çocukların da ilgisini çekeriz; ama söz konusu çocukların kitabı tanıyıp sevmesi ise bu noktada etkinlikler ve fuarlarla çocuklara birebir dokunmayı tercih ediyoruz. Başta Kırmızı Kedi kitabevleri olmak üzere pek çok kitabevinde, okullarda ve fuarlarda gerçekleştirilen imza günlerinde çocuklar yazarlarla tanışıyor, sohbet imkânı buluyor. Bu da onları yazarın kitabına bir adım daha yaklaştırıyor. Ayrıca kitapların alt metinlerinin irdelendiği, canlandırmanın ve yaratıcı düşünmenin gücünden yararlanılan etkinliklerle de çocuklar kitabı daha iyi özümsüyorlar. Biz de bu anlamda birebir çocuğa ulaşacağımız çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz.

Canan Topaloğlu / Tudem Yayın Grubu

Canan Topaloğlu: “Çocukları okumaya heveslendirecek ve okuma becerilerini günbegün arttıracak kitaplar yapma peşindeyiz.”

Canan Topaloğlu

1- İyi bir okur olabilmenin yolu, kitaplarla sevgi ilişkisi kurup onları gündelik hayatın bir parçası haline getirmekten geçtiği için çocukları okumaya heveslendirecek ve okuma becerilerini günbegün arttıracak kitaplar yapma peşindeyiz.

Koleksiyonumuzu oluştururken, öncelikle, konu ve tür çeşitliliğine gitmeye özen gösteriyoruz. Şiir, öykü, roman, başvuru kitapları yayımlayarak, çocuk okurun farklı türlerle temas edip zenginleşmesini istiyoruz. Büyürken ve yetişkinliklerinde, dünyayı ve kendilerini bilmek-anlamak için, yaşamaktan zevk almak için, kendilerini ve toplumlarını dönüştürebilmek için yüzlerini kitaba döndüklerinde ne arayacaklarını bilecek yetkinliğe ulaşmalarında payımız olsun istiyoruz. Edebiyattan, felsefeden, fizikten, siyasi bilimlerden ya da her nereden besleneceklerse, besin kaynaklarını seçebilecek yetkin okurlar olmalarına yardımcı olmak istiyoruz. Aynı şekilde, konu ve tema çeşitliliğine de özen göstererek, çocukların merak ettikleri, ilgi duydukları konularda okuyabilmelerine olanak verme çabasındayız.

Dikkat ettiğimiz en önemli unsurlardan bir diğeri, zengin dil kullanımı. Bir yandan her yaşa uygun kelime haznesinin ve dil yapısının sınırlarını gözetirken bir yandan da sınırlarını zorlayıp ifade yeteneklerini artırmalarına destek olmaya çalışıyoruz. Çünkü iyi bir okur olabilmek için, dilin aşılacak bir engel olmaktan çıkması ve okurun anlam için alt katlara inebilmesi gerekiyor.

Kitaplarımızı hazırlarken özendiğimiz daha onlarca husus var elbette ama uzatmamak adına, son olarak biçimsel niteliklerden bahsedeyim. Çocuk okurun bunalmaması ve ilgisinin kitapta kalması için, rahat okunabilir ve uygun büyüklükte yazı tiplerini kullanarak, metin-görsel dengesini gözeterek kitap yapıyoruz. Kapak ve sayfa tasarımlarımızda da, çocuğun estetik ufkunu genişletmeyi esas alıyoruz. Tüm bu biçimsel nitelikler de, çocuğun kitaptan uzaklaşmadan onunla yolculuk edebilmesine ve iyi bir okur olma yolunda ilerlemesine katkıda bulunuyor.

2- Tom Gates isimli kahramanımız, Steinhöfel’in Derin Gölgeler eserindeki Rico ve Oskar, John Boyne’un Çizgili Pijamalı Çocuk adlı eserindeki Bruno ve Finn Ole-Heinrich’in benzersiz kız kahramanı Ekşilina, okurlarımızın çok sevdiği ve benimsediği kahramanlardan birkaçı.

3- Yaz ayları, çocukların koşup oynarken, gezip tozarken, özgür etkinliklerde bulunurken, kitap okurken hem dinlendikleri, eğlendikleri hem de içten içe kendilerini keşfederek geleceklerini şekillendirme potansiyeline sahip kararları ölçüp tarttıkları aylar. Biraz rahatlayıp bolca eğlenmek için Tudem Edebiyat markamızdan çıkan Tom Gates serisinin son kitabı Şaşırtıcı Yetenekler’i; futbolun ruhunu edebiyatla buluşturan, Mal Peet tarafından yazılmış File Bekçisi’ni; yormayan ama keskin edebiyat tadıyla çocuklara okuma hazzı veren Bernard Friot’nun Şipşak Hikâyeler serisini tavsiye ederim.

Çocukların kendi yeteneklerini keşfettikleri dönemlerde onlara yol arkadaşlığı edebilecek Ferda İzbudak Akıncı’nın Mutluluk Sokağı’nı; Türkçe’nin tadına varmak isteyenlerin Hamdullah Köseoğlu’nun Ormanın Sakladıkları kitabını; bu yaz biraz felsefeyle haşır neşir olmak isteyenlerin Oscar Brenifier’nin Filozof Çocuk serisinin kitaplarıyla çardaklarda ailece güzel vakit geçirmesini; bu yaz yaşadığı ve yaşayacağı unutulmaz anıları öyküleştirmek isteyen çocukların Simon Cheshire tarafından hazırlanan, yaratıcı çocuklar için yazma rehberi Benim Hikâyem’i okumalarını çokça tavsiye ederim.

4- Yeni sezonda çocuk okurlarımızla buluşturacağımız kitaplar için oldukça heyecanlıyız. Tudem Edebiyat markamızdan, Bay Mucittaş ve Ailesi kitabıyla sevilen Brezilyalı yazar Eva Furnari’nin hem çok eğlenceli hem de matematikle tanıştıran kitabı Boborildo Problemleri’nin okurla etkileşimini merakla bekleyeceğiz. Alman çocuk ve gençlik edebiyatının önemli isimlerinden Andreas Steinhöfel’in Mekanik Prens kitabı için aynı şekilde güz aylarını iple çekiyoruz. Michael Morpurgo, Cary Fagan gibi yazarlarımızın kitapları da sırada.

Yine Tudem Edebiyat markamızdan, Seran Demiral’ın beklenen romanı Likya’nın Şarkısı; Habib Bektaş’ın Batı Anadolu mitolojisini bir roman kurgusu içinde erittiği yeni kitabı; kısa öyküleriyle yepyeni bir uslup yakalayan Elif Yonat Toğay’dan bir “atıştırmalık öykü” kitabı daha okurla buluşacak.

Yeni sezonda çocuk okurlarımıza, Desen markamızdan da 2 güzel çizgi romanla tekrar merhaba diyeceğiz. Türkiye’de ve dünyada çok satan çizgi romancı, Gülümse’nin yazarı ve çizeri Raina Telgemeier’in Hayaletler isimli ödüllü kitabı raflarda olacak. Ve Kazu Kibuishi’nin yazıp çizdiği Tılsım serisinin sekizinci çizgi romanının, ABD ile eşzamanlı olarak okurla göz göze geleceği günü de sabırsızlıkla bekliyoruz.

5- Elbette. E-kitap macerası çoğu yayıncı için zaten başlamış durumda; buna çocuk kitabı yayıncıları da dahil.  E-kitapların geleceği var ancak yaygınlaşmasını kullanıcı direnci vb. birçok sebepten dolayı kısa vadede beklemiyoruz. Şu anda ürettiğimiz e-kitap dosyalarının bir ara format olma olasılığı var. Kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak daha üst formatlara ulaşıldığında ve bu formatlarda belirli bir süreliğine toplumsal uzlaşmaya varıldığında, hep birlikte elimizdeki e-kitap dosyalarını güncelleyeceğiz.

Tudem Yayın Grubu olarak, kültür yayınları koleksiyonumuzun büyük bir kısmını e-kitaplaştırdık. Kitabın bir gün biçim değiştireceğinin bilincinde olduğumuz için, okurlarımızın beklentilerini ve e-kitap teknolojisindeki gelişmeleri yakından takip ederek geleceğe yatırım yapıyoruz.

6- Çocukları ve kitaplarımızı bir araya getirebilmek için her alanda çalışma yürütmeye çok önem veriyoruz. Fuarlar ve yazar etkinlikleri, çocuk okurumuzla yüz yüze gelebildiğimiz, kitapları tartışabildiğimiz, okurumuzun taleplerini ve eleştirilerini ilk ağızdan duyabildiğimiz temel alanlar olarak bizim için ilk sırada.

Sanal ortamda da elbette, gerek sosyal medya hesaplarımız gerekse çocuk kitaplarıyla ilgili bloglar ve web siteleri aracılığıyla okurumuza sesleniyoruz ve onu dinliyoruz.

Demet Uyar  / Elma Yayınevi

Demet Uyar: “Çocuk kitapları okuruyuz ve bir okur olarak sevip sarıldığımız metinleri arkadaşlarımızla buluşturmak için çalışıyoruz.”

Demet Uyar

1- Her şeyden önce çocuk kitapları okuruyuz ve bir okur olarak sevip sarıldığımız metinleri arkadaşlarımızla buluşturmak için çalışıyoruz. Bunu sen de okumalısın, öyle tatlı anlatmış ki elimden bırakamadım, konusu çok ilginç, diyoruz onlara. Yaratıcı ve özgür satırlar göreceksin, okurken hayal gücünün pembe yanaklarında bir gülümseme belirecek, kaybolan inceliklerle yeniden selamlaşacaksın, klişe şeyler, etiketler biz bu satırları okurken çok uzaklarda olacak, satırlar sana öğüt vermeyecek, seninle aynı pencereden bakacak diyoruz. Renk arıyoruz, tat ve özgünlük bekliyoruz.

2- Lionni’nin şair Frederick’i, Pelin Güneş’in muzip Ceren’i, Acemi Korsan’ın yerinde duramayan Vedat’ı, kokuları saklayan Pinra, herkesi kanatlandıran kanatsız arı Mu…

3- Pelin Ossmann’ın kaleminden Annem Neden Hep Mutfakta?, Özgür’ün anlatımıyla özgür çocuklara, özgür annelere, içten mahalle kültürüne selam gönderiyor. Esin Bayhan çizimleriyle renk kattı. Sekiz yaşından büyük herkes için. Biz çok sevdik.

Yine farklı bir kalemden İki Renkli Muhallebi. Zeynep Rade alışılmışın dışındaki yaklaşımıyla boşanmanın iki renkli tadını Ela’nın tarifiyle sunuyor. Çizer Yusuf Tansu Özel’in de elinin lezzeti bulaştı. On yaşını geçmiş tüm damaklarda hoş bir tat bırakacağından eminiz.

Dilerseniz yine iştah açan bir çalışmayla devam edelim. Saniye Bencik Kangal’ın babaları mutfağa soktuğu, Ayşın Delibaş Eroğlu’nun neşeli çizgileriyle şenlendirdiği Sana Kek Yaptım da okul öncesi yaş grubu için hoş bir yaz kitabı.

4- Leo Lionni’nin birkaç kitabını yayımlayacağız, okurları özledi, biliyoruz. Bunun dışında Özlem Korçak’ın yazıp resimlediği ufacık tefecik, enerjik çalışması ve Paula Carballeira’nın bize kanat takacak kitabı okurlarıyla buluşacak. Sevmelere doyamadığımız Ahmet Önel’in incelikli masalları yine yayın programımızda konaklamakta. Çok sevgili İpek Arman’ın arkeoloji temalı macera romanı ve daha nicesi için kollarımızı açtık, bekliyoruz.

5- Neden olmasın? Biz de bu yönde bir eğilim görüyor ve sesli kitapları da içine alan kimi hazırlıklar yapıyoruz.

6- Çocuk edebiyatının geçmişine birlikte tanıklık ettiğimiz Müzecik bu anlamda bizi bir araya getiriyor, ofisimiz meraklı gözlere ev sahipliği yapıyor. Misafirlerimize bir kitabın yayın yolculuğunu anlatıyoruz, yaratıcı drama etkinlikleri düzenliyoruz, yazarlarla sohbet edip birlikte biraz kıkırdıyoruz. Elbette okullarda ve kimi özel günlerde de sık sık karşılaşıyor, fikir alışverişi yapıyoruz.

Eda Doğançay / Paraşüt Kitap

Eda Doğançay: “Çocukların hayatı sorgulama cesareti kazanmaları en büyük arzumuz aslında.”

Eda Doğançay ve Özge Akkaya

1- Yayın çizgimizi belirlerken, “Çocuklar için Felsefe” metodundan hareketle, çocuklarda farkındalık yaratmayı, eleştirel ve yaratıcı düşünce becerilerini geliştirmeyi hedefleyen ve felsefi tartışmalara zemin hazırlayan kitapları seçmeye dikkat ediyoruz. Yayımladığımız kitaplardaki hikayelerin belli bir kavramsal çatısı oluyor. Özgürlük, ekolojik denge, hayal gücü, dayanışma… Bizim için en önemli noktalardan biri, çocukların zihinlerinde hayatlarını yönlendirecek kavramlara dair soru işareti ve merak oluşturarak, kendi fikirlerini üretmelerine yardımcı olmak. Kitap seçerken de, yazarın hikayesinde geçen kavramları ve değerleri ‘öğretme’ amacı gütmemesini, farklı bakış açılarını kucaklamasını ve hitap ettiği yaş aralığına uygun şekilde mümkün olduğunca derinleşebilmesini önemsiyoruz.

Çocukların hayatı sorgulama cesareti kazanmaları en büyük arzumuz aslında. Çoğu zaman yetişkinlerin aksine daha özgür ve cesur düşünebiliyor çocuklar. Bu özelliklerini büyüdükçe yitirmeden, neden-sonuç ilişkilerini sorgulayarak, kendilerine ve dünyaya dair farkındalıklarını artırarak yollarına devam etmelerini istiyoruz.

2- Okurlarımızca en çok benimsenen kahramanlardan biri, Kedilerin Kayıp Adası Kedunya kitabımızın cesur ev kedisi Baget oldu. Kedunya, kedilerin nasıl dokuz canlı olduğunu anlatan, mizahi bir dille yazılmış, eğlenceli bir kedi miti. Sıradan bir ev kedisi olan Baget’in sokaklarda yaşayan güzel mi güzel bir tekire gönlünü kaptırmasıyla başlıyor hikaye. Ama Mırrlana’nın kalbini kazanmak için geçmişe yolculuk edip atalarının kayıp diyarı Kedunya’ya gitmesi ve kedilere dokuz can veren ‘kedimpatı’ çiçeğini getirmesi gerekiyor.

Bu zorlu görevi üstlenen Baget bir ‘süper kahraman’ değil. Erdemleriyle, hatalarıyla, bizim gibi sıradan biri aslında. Aynı evi paylaştığı köpek arkadaşı Kemik Kafa ile ‘özgürlük’ üzerine bir sohbet sırasında ilkelerini zekice savunurken, yeri geliyor Mırrlana’nın peşinden ayrılmayan bir kara kediye duyduğu kıskançlık sebebiyle hayatını tehlikeye atabilecek hatalar yapabiliyor. Hem cesur, hem korkak, hem bencil, hem fedakar. Herkes gibi olması sebebiyle çocukların kalbinde özel bir yer edindiğini düşünüyoruz, Baget’i bu yüzden çok seviyorlar.

3-
Çocuklara bu yaz için Paraşüt’ten iki kitap önerimiz var! Biri Rolande Causse, Nane ve Jean Luc Vezinet’in kaleme aldığı Toprak Ana Masalları, diğeri de Özge Akkaya’nın yazdığı Kuzey Ormanında Bir Gece. Toprak Ana Masalları, dünyanın dokuz farklı köşesinden, dokuz farklı kültürden dokuz masal aracılığıyla doğaya dair kadim bilgiler taşıyor okurlara. Ekolojik dengenin, doğanın sürdürülebilirliği söz konusu olduğunda bencilliğin ve açgözlülüğün doğuracağı olumsuz sonuçların ve diğer canlılarla Dünya’yı paylaşmanın önemi anlatılıyor. Naifya adlı hayali bir ülkede geçen Kuzey Ormanında Bir Gece ise, yepyeni bir dünya yaratarak aslında çok tanıdık bir hikaye anlatıyor. Kendilerini bilinmezlerle dolu bir koridorda bulan Güneşli köy sakinlerinin dayanışma sayesinde özgürlüklerine kavuşması anlatılıyor.

Toprak Ana Masalları’ndaki kadim öğretilerle, Kuzey Ormanında Bir Gece ortak bir bakış açısına sahip. Kuzey Ormanında Bir Gece ile dayanışma konusu hem ekolojik hem de toplumsal bir mesele olarak çocukların dünyasına misafir olurken, Toprak Ana Masalları insanın doğayla ilişkisini yeniden gözden geçirmesine olanak tanıyor.

4- Yıl sonuna kadar uzun zamandır üzerinde çalıştığımız dört çocuk kitabını yayımlayacağız. Çok sevdiğimiz ve takip ettiğimiz yazar ve çizerlerin buluştuğu bu kitapları okurlarımızla paylaşacağımız için çok heyecanlıyız. Bir an önce Eylül gelse de matbaaya girsek diye bekliyoruz J Bir de eğitimciler ve ebeveynlere yönelik hazırlanmış, alanın en önemli başvuru kitaplarından biri kabul edilen bir çocuklar için felsefe kitabını yayıma hazırlıyoruz şu günlerde. 

5- Teknoloji çağı olarak adlandırılan bu dönemde, çocukların kitaplarla farklı yollardan buluşmasını sağlayacak e-kitap gibi modeller mutlaka denenecektir. Ama gözlemlediğimiz kadarıyla e-kitap Türkiye’de yetişkinler arasında beklenen ilgiyi görmedi şu ana kadar. Çocuklar için de başlarda merak uyandırıcı olsa da, uzun vadede kitabın yerini alabileceğini öngörmüyoruz. 

6- Kitaplarımızla ‘Çocuklar için Felsefe’ atölyeleri düzenliyoruz. Eylül’den itibaren Toprak Ana Masalları’nda yer alan masallar üzerinden ‘ekofelsefe’ atölyeleri düzenleyeceğiz. Çeşitli okullarda ve kitabevlerinde düzenleyeceğimiz bu atölyeler, insanın yeryüzüyle ve diğer canlılarla ilişkisini masaya yatıracak. Doğa ve hayvan sevgisinden bir adım ileri giderek, dünyamızın ve canlıların niçin değerli olduğunu, insanın doğa içinde kendisini nasıl konumlandırması gerektiğini tartışacak çocuklar. Diğer kitaplarımızla ilgili felsefe atölyelerimiz de olacak. Onları da çok yakında duyuracağız.

Mehmet Erkurt / Can Çocuk Yayınları

Mehmet Erkurt: “Edebiyatla kopmaz bir bağ kurmak, bir anlamda hiçbir zaman yalnız kalmamak demek.”

Mehmet Erkurt

1- Gerçekten öyle. Edebiyatla kopmaz bir bağ kurmak, bir anlamda hiçbir zaman yalnız kalmamak demek. Edebiyatın okura eşliği, onu bin bir farklı insanla ve yaşamla tanıştırma gücü herhalde başka hiçbir şeyde yok. Bu eşsiz dostluğu çocuklukta kurmak, büyümek gibi yer yer acılı olması kaçınılmaz bir süreci edebiyatın gücüyle ve yardımıyla deneyimlemek demek.

Edebiyatla kalıcı ve anlamlı bir ilişki ise, ancak ondan zevk alarak, onu severek mümkün olabilir. Dolayısıyla kitap seçerken ilk sorumuz, “Biz bu kitabı sevdik mi?” oluyor. Bizler, yani çocuklar için kitaplaşacak metinleri seçen yetişkinler, okuduğumuz kurgudan zevk aldık mı?.. Her şey o metinle kurulacak kişisel ilişkiyle başlıyor aslında. Sonra da aldığımız zevki metnin edebi gereksinimleri ve elbette “çocuğa göre”lik bakış açısıyla değerlendirmemiz gerekiyor. Burada, yayın kurulu dediğimiz yapının gerçekleştireceği fikir paylaşımları, görüş aktarımları ve hep birlikte saptanan dikkat noktaları, hem kitabın editoryal çalışması, hem yazarla metin üzerinden kurulacak ilk iletişim, hem de kitap üzerine çalışırken hangi konularda kimlere neyin danışılmasının doğru olacağını anlamak açısından çok önemli.

Böyle anlatıldığında, aslında genel edebiyat yayıncılığındaki seçim süreçlerinden pek de farklı gelmiyor kulağa. Derdimiz yine edebi nitelik, anlatım yetkinliği, kurguda tutarlılık, tempo ve akıcılık, diyalogların doğallığı, karakterlerin inandırıcılığı gibi unsurlarla… Olası temel farklar, en çok “çocuğa görelik” değerlendirmesini yaparken beliriyor. Burada evrensel bazı kabullerin yanında belli bir öznellik, kurumsallık, bakış açısı da devreye giriyor elbette. “Yayın politikası” dediğimiz görüş ve eğilimler bütününü çocuk kitapları yayıncılığında da görüyoruz ki, bu, türe zenginlik katan, işin olmazsa olmaz dinamiklerinden biri. Çocuğun yaşam deneyimiyle gelişmekte olan eleştiri yetisinin izin verdiği sınırlar içerisinde kalarak, edebiyatın tür ve konu zenginliğinden biz de cömertçe yararlanıyoruz. Dikkat noktalarımız, aslında yetişkinler için kitap yayımlayan yayınevlerinden beklediklerimizle aynı: Ötekileştirmeyi, ayrımcılığı, cinsiyetçiliği normalleştirmeyen, edebi kaygıların önüne didaktik amaçları ya da siyasi öğretileri yerleştirmeyen metinleri ve yazarları seçmek. Konu çocuk kitapları olduğunda, arayışımıza bir de şunlar ekleniyor elbette: Çocuğu küçümsemeyen ya da onu bir öğrenciye, pedagojik bir vakaya, belli kalıplara sıkıştırılacak bir hamur parçasına indirgemeyen metinler ve yazarlar…

2- Olmaz mı… Aklıma hemen Matilda, Charlie, George, Bay ve Bayan Kıl gibi Roald Dahl karakterleri ile Goscinny & Sempé ikilisinin Pıtırcık’ı geliyor. Yine çağdaş klasiklerden, José Mauro de Vasconcelos’un yazdığı Şeker Portakalı, Güneşi Uyandıralım, Delifişek kitaplarındaki Zeze karakterini kim unutabilir? Süleyman Bulut’un edebiyat serüveninin ilk yıllarına tanıklık eden Kar Tanesi Karcık ile Sevim Ak’ın yüz binlerce çocuğa ulaşan romanı Vanilya Kokulu Mektuplar’ın küçük dedektifi Kıymık’la tanışanların sayısı bugün de hızla artıyor. Erich Kästner’in “Emil ve Dedektifler” dizisindeki Emil’le birlikte, Paul Maar’ın “Sams’ın Maceraları” ve “Bay Bello” dizilerine ad veren iki karakterini, Heinz Janisch’in Bay Jaromir karakterini de sayabilirim. Ayşe Güren’in romanı Kaptan Kâzım’ın Sağ Yanağı’ndaki Kaptan Kâzım karakteri, son birkaç ayda her yaştan okurda iz bıraktı. Tabii ki yeni maceralarını da okuyacağımız ‘Miryalı’ Sarp Sakin’i de unutmamalı. Ulf Nilsson’un ölüm gibi zor bir konuyu çocuklar için öyküleştirdiği kitabındaki Bay Muffin, şu anda belki yazarından da çok tanınıyor. Delal Arya’nın beş kitaplık “Pera Günlükleri” dizisindeki Eltanin ikizleri, yaşadıkları fantastik ve tarihsel maceralarla pek çok genç okurun gıptayla andığı isimlere dönüştüler… Elbette bunlar genel okur yorumlarından duyduğumuz isimler; belki de yalnızca bir kısmı. Yoksa karakterlerin okurlarda bıraktığı izler ne öngörülebilir, ne de saymakla biter.

3- Belli bir dönem için belirli kitaplar önermekte hep zorlanırım çünkü her okur kendi ilgi alanına, eğilimlerine, sevdiği türlere göre seçimler yapar. Mesela yaz aylarında macera romanları önerilir sık sık. Bağlamı ‘yaz’ olan kitaplar da önerilenler içindedir; okurun bulunduğu anla okuduğu öykü arasında böyle doğrudan bir bağ kurmak istediği düşünülür. Psikolojik ve felsefi derinliği olan, daha yavaş bir tempoyla, düşünerek okunmayı gerektiren metinler arka planda tutulur; “ders” gibi görülürler çünkü. Buna karşın kimi okur, özellikle de büyüme yaşlarında, okulun ve zorunlulukların kısıtlamasından kurtulmuşken tam da bu tip okumalar yapmayı isteyebilir. Yaz tatili okumalarını biyografiye, anıya, hatta bilime ayırmak isteyebilir. Okul zamanı sorumluluklardan ve zamanın programlanmasından sıkılan çocukların macera romanlarına, fantastik anlatılara, bilimkurguya sığınması gibi… O nedenle, çok genel bir öneri olacak ama, kitapçıya gidip ilgilerini çeken kitapları karıştırarak, sevdikleri yayınevlerinin kataloglarını ya da web sayfalarını açıp inceleyerek kendilerine en uygun seçimi yapmaları, yaz tatilini keyifli okumalarla renklendirmeleri için yeterli.

4- Büyükbaba’nın Müthiş Firarı’yla başladığımız David Walliams maceramız yazarın yeni kitaplarıyla sürecek. 2018 bitmeden yazarın Can Çocuk’taki ikinci kitabı World’s Worst Children (Dünyanın En Berbat Çocukları) da okurlarla buluşacak. Süleyman Bulut, yenilenen tekrar baskılarının yanında yeni kitaplarıyla okurlarını sevindirecek. On binlerce çocuğun severek okuduğu İstanbul’da Saklambaç, Mina Tansel’in yeni macerasıyla sürüyor. Masalları eleştirel bir dille yeniden kurgulayan Melek Özlem Sezer’in “Sayfayı Çevir” dizisinin hazırlıkları devam ediyor. Kahramanı Floddertje’yle her yaştan okurun dikkatini çeken Annie M. G. Schmidt’in yeni kitabı çok yakında. Altay Öktem’in kısa sürede ikinci baskısını yapan Çalılar Diyarı adlı romanı, “Sihrâlem Geçitleri” dizisinin ikinci kitabıyla devam edecek. Jesse Goosens’ın ses getiren deney kitabı Kola Fıskiyeleri ve Sıçrayan Boya Bombaları, yeni deneylerin yer aldığı ikinci kitapla sürecek. Aslı Tohumcu’nun üç kitaplık sevilen dizisi “Bolbadim Günlükleri” yenilenen baskılarıyla çok yakında Can Çocuk’ta. Roberto Piumini’nin üç yeni kitabını, Silvia Roncaglia’nın “Lumpi Lumpi” dizisinin son iki kitabını ve Beatrice Masini’nin “Güzel, Açıkgöz, Cesur Kızlar” dizisinin son üç kitabını da okurlarla buluşturacağız. “Pera Günlükleri” dizisini geçtiğimiz yıl beşinci kitapla tamamlayan Delal Arya’nın “Yedi Denizlerde” dizisinin dördüncü kitabını hepimiz heyecanla bekliyoruz. Tarihsel romanı Elayussa’dan Kaçış’ın ardından gözlerini Pergamon’a çeviren Nesibe Çakır’la zamanda yeni bir yolculuğa çıkacağız. Anıl Mert Özsoy ve Alp Gökalp bu yıl yeni romanlarıyla aramıza katılırken, Luc Blanvillain, Jacques Goldstyn, Miriam Halahmy, Mårten Sandén, Dominique Demers, Adam Dahlin, Troon Harrison, Nicholas Gannon da dünya edebiyatından Can Çocuk kitaplığına katılan yeni isimler arasında.

5- Özellikle on yıl önce, teknolojisinden telif haklarına kadar üzerine epey yazılıp çizilen e-kitap uygulaması elbette gündemdeki yerini, daha zayıf olsa da koruyor. ABD’de Digital Book World’ün yıllık konferansları yüksek katılımla sürse de, bu uygulama ne beklenen ilgiyi gördü ne de öngörülen büyümeyi yaşadı. Çocuk kitaplarında, ekranı mecra olarak kullanan bir nesli kazanmak için e-kitap’a teoride çok bel bağlandı. Picture book türünü interaktif animasyonlar haline getirerek, ebeveynlerin çocuklarıyla kitap okuma saatleri daha çekici kılınmaya çalışıldı. Biz yayıncıların okuma kültürüne katkıda bulunacak her türlü teknolojik gelişmeye açık ve hazır olmamız elbette önemli. Ancak şunu da biliyoruz ki, kitap okumaya yarayan bir cihazın ya da uygulamanın alımına karar vermek için bile önce okur olmak, okuma alışkanlığına sahip olmak gerekiyor. Okuma kültürünü belli bir noktaya taşıyıp yaygınlaştırmadıkça, ne elektronik okuyucuların ne de e-kitap dosyalarının durumu raflarda okurunu bekleyen basılı kitaplarınkinden farklı olacak.

6- Sosyal medya, aracısız bir içerik üretimi ve erişimi açısından en büyük rolü oynuyor. 10-11 yaş ve üzeri çocukların ve gençlerin fuarlarda stantlara gelip, kurumsal instagram hesabında gördükleri kitapları talep ettiklerine sık sık şahit oluyoruz. Burada kitap blogları ve sosyal medya hesapları da (özellikle özgün içerik üretip samimi yorum paylaşanlar başta olmak üzere) etkili rol oynuyor. Ama konu çocuk kitabı olduğunda, çoğunlukla başka bir yetişkinin ya da kurumun aracılığıyla okurlara ulaşabiliyoruz. Dolayısıyla, kitaplarımızı çocuklar için yayına hazırlarken, tanıtımlarını büyük ölçüde yetişkinler için yapıyoruz. Bu kurumların başını elbette okullar ve kütüphaneler çekiyor. Şu anda, örneğin Fransa’daki gibi neredeyse ‘editörlük’ diyeceğimiz düzeyde kitaplarına hâkim olup öneriler yapabilen kitapçımız çok çok az. Yalnızca çocuk kitapları satan bazı kitabevlerinin artması ve bu kitabevlerinden bazılarının kendi süreli yayınlarını çıkarması ise son derece olumlu. Sosyal medyadan sonra en çok okullarda, kütüphanelerde, kitapçılarda ve fuarlarda yaptığımız etkinliklerde, kitap kulübü toplantılarında, yazar ve okur buluşmalarında, imza günlerinde okurların tepkilerini, yorum ve düşüncelerini doğrudan öğrenebiliyoruz.

Mesut Örs  / Bilgi Yayınevi

Mesut Örs: “’Çocuk okuru olmayan bir toplumun yetişkin okuru olmaz’ sözünü ilke olarak benimsiyor ve temel alıyoruz.”

Mesut Örs

1- Yayınevi olarak çocuk kitapları konusunda, değerli yazarımız Muzaffer İzgü’nün “çocuk okuru olmayan bir toplumun yetişkin okuru olmaz” sözünü ilke olarak benimsiyor ve temel alıyoruz. Yayımlayacağımız çocuk kitaplarını seçerken de hem çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandıracak, onların hayal gücünü geliştirecek kitaplar olmasına, hem de sevgi, saygı, arkadaşlık, yardımlaşma, adalet duygusu, çevre bilinci gibi insani değerleri kapsayan kitaplar olmasına dikkat ediyoruz.

2- Muzaffer İzgü’nün yirmi kitaptan oluşan “Anneannemin Akıl Almaz Maceraları” serisinin kahramanı olan “Anneanne” en çok sevilen kahramanlarımızdan biri. Yine Muzaffer İzgü’nün, yarattığı Hayri Potur karakteri de kısa sürede çocukların sevdiği bir karakter olmuştu. Hayri Potur’un maceraları üç ayrı kitap halindeyken, geçtiğimiz yıl bu üç kitabı birleştirip tek kitap halinde sunduk. Yine dokuz kitaplık bir çocuk eğitim serimiz olan Teo kitaplarının kahramanı olan Teo’yu hem çocuklar hem anne-babalar çok sevdi. Mavisel Yener’in Dolunay Dedektifleri ile Çılgınlar Sınıfı başlıklı seri kitaplarında ekip olarak başrolü paylaşan çocuk kahramanlar da okur tarafından çok sevildi. Dolunay Dedektifleri altıncı kitaba ulaşırken, Çılgınlar Sınıfı beş kitaplık bir seri oldu.

3- Eğer henüz okumadılarsa dünya klasikleri serimizi tavsiye edebiliriz. İki Yıl Okul Tatili, Aya Yolculuk, Denizler Altında Yirmi Bin Fersah gibi Jules Verne kitaplarını, Alice Harikalar Diyarında, Peter Pan, Oliver Twist, Oz Büyücüsü gibi dünyanın farklı ülkelerinden hikâyeleri kapsayan bu seri, çocukların hayal gücünü genişletip biçimlendiren ve onları tüm dünyanın tanıdığı kahramanlarla tanıştıran önemli bir işlev görüyor. Güncel kitaplarımızdan çeviri olarak Chris Colfer’ın yazdığı Masallar Diyarı ile Gordon Corman’ın yazdığı Yetenek(Siz)’i, yerli olarak ise Muzaffer İzgü, Mavisel Yener, Zehra Ünüvar, Hüseyin Güney gibi yazarlarımızın kitaplarını tavsiye edebiliriz.

4- Yeni sezonda da çocuk edebiyatı koleksiyonumuzu genişletmeye devam edeceğiz. Birlikte çalıştığımız çocuk kitabı yazarlarımızdan yeni kitaplar gelmeye devam ederken, çeviri çocuk kitaplarımız da önemli ölçüde artacak. Önümüzdeki sezon Chris Colfer’ın Masallar Diyarı serisinin ikinci cildi çıkacak. Yeteneks(Siz) isimli kitabını bastığımız Gordon Korman’ın yeni kitapları çıkmaya devam edecek. Ayrıca İspanyol yazar Beatriz Osés’ın “Erik Vogler” serisine ve Alman yazar Charlotte Habersack’in “Bitte Nich Öffnen” serisine başlayacağız. Bunların dışında okul öncesi için de büyük boy bol resimli kitaplarımız çoğalacak.

5- Şu anda yirmi çocuk kitabımız e-kitap olarak satışta; bunların sayısı her dönem biraz daha artacak. Ancak e-kitap versiyonu ülkemizde pek ilgi görmediğinden, yetişkin kitapları için de, çocuk kitapları için de bu dönem ağırlık vereceğimiz bir alan olmayacak.

6- Çocuklarla en çok buluştuğumuz alan kitap fuarları oluyor. Okullarda düzenlenen etkinlikler, imza günleri vb. yine onlarla yüz yüze etkileşime girip anında geri dönüşler alabildiğimiz önemli bir alan. Bunların dışında basılı ve sanal basın ile sosyal medya çalışmaları da tanıtım çalışmalarımızın önemli bir ayağını oluşturuyor.

Müren Beykan  / Günışığı Kitaplığı

Müren Beykan: “Okuma hevesi yaratacak, farklı yaşların anlam evrenini genişletebilecek yaratıcı, merak uyandırıcı, etkileyici ve sürükleyici öyküler peşindeyiz.”

Müren Beykan

1- İyi okurlar, iyi insanlar demek genellikle. “Yetiştirmek” haddimiz olmasa da, bu alandaki nitelikli emeğin, çevresine şevkatli iyi insanlar olacak iyi okurları mayaladığı da bir gerçek. Yalnızca çocuk ve gençlik kitapları yayımlayan Günışığı Kitaplığı’nı kurduğumuz 1996 yılından bu yana çocuklara, gençlere kendilerini oluşturmada yoldaşlık edecek, edebiyat niteliği yüksek kitaplar önceliğimiz oldu. Türkçe’nin nitelikli kullanımı, özgün kurgular ve akıcı anlatımlar seçkilerimizi oluştururken ana ayraçlarımızdı ve hâlâ da öyle. Kitabı en rahat okuyacak yaş grubunun, okuma eğilimlerini, anlam ve duygu dünyasını dikkate almak, “çocuğa görelik” ilkesini yaratıcı yazarların ve illüstratörlerin özümsemesini önemsemek, kitabın resimlenmesinden çevirisine ve hatta yazma sürecine kadar diline, üslubuna bu ilkeler doğrultusunda özen göstermek… Bizim yayın yelpazemiz bu temellere oturuyor. Okuma hevesi yaratacak, farklı yaşların anlam evrenini genişletebilecek yaratıcı, merak uyandırıcı, etkileyici ve sürükleyici öyküler peşindeyiz. 22 yıldır, çocuk edebiyatının değerinin, öneminin ülkemizde de kabul edilmesine öncülük eden kitaplar seçerek, yalnızca hedef yaş gruplarına değil, çocukların ve gençlerin çevresindekiler başta olmak üzere her yaştan okura da edebiyatın sağaltıcı gücünü işaret etmeyi görev bildik ve bu yolumuzda devam edeceğiz.

2- En başta, 3 kitaba yayılan maceralarıyla, ödüllü Şeroks’u saymalıyız (Aslı Der’in “Küçük Cadı Şeroks” dizisi) ve hemen ardında da ünlü Kraliçe’yi Kurtarmak (Vladimir Tumanov) romanının başkarakteri Aleks’i. Aynı yazarın bir diğer ünlü romanı Haritada Kaybolmak’taki Alt Kardeşler Chris ve Francis de yüz binlerce okurun kahramanı. Ballı Çörek Kafeteryası’nın (Zeynep Cemali) Sıla’sı, 35 Kilo Tembel Teneke’nin (Anna Gavalda) Grégoire’si, Bunun Adı Findel’in (Andrew Clements) Nick’i, Alev Saçlı Çocuk’un (Christine Nöstlinger) Frida’sı ve Soğuktan Korkmayan Tek Kuş’un (Zoran Drvenkar) Riki’si de çocukların çok sevdiği karakterler. Behiç Ak’in ilginç kahramanı Tamirci Kadir Bey’se (Güneşi Bile Tamir Eden Adam) büyük küçük bütün okurlarının gönlünü fethetmiş, adeta mahallemizde yaşamasını düşlediğimiz biri.

3- Gönüllerinden geçeni okusunlar öncelikle. Fantastik, bilimkurgu, polisiye okusunlar. Çizgi romanlara dalsınlar… Günışığı Kitaplığı’ndan seçim yapmak isteyenlere de eğlenceli, fantastik kitaplardan öneriler sıralayalım.

3-8 yaş grubu için renkli seçenekler çok. “Kanatlı Kediler Masalı”nın (Ursula Le Quin) yanı sıra “Taşi” dizisi de (Anna Fienberg) Keloğlanvari kahramanıyla güldürüyor.
8-12 yaş grubundakilerin, eğer henüz okumadılarsa, Sevgi Saygı’nın “Memo’nun Maceraları” dizisinden keyif alacakları kesin.

12 yaş ve üstündeki kitapkurtları, İsmet Bertan’ın ünlü tarihsel romanlar koleksiyonu “Anadolu’da Bir Zamanlar”ın 7 kitabından seçim yapabilirler.

15 yaş ve üstündeki canı sıkılan okurlar da, ON8 koleksiyonunda yer alan ve yıl sonunda filmi vizyona girecek şahane distopya dizisi “Yürüyen Kentler”i (Philip Reeve) kaçırmasınlar derim.

4- Yeni dosyaların, kitapların seçilmesi Günışığı Kitaplığı’nda heyecan ve heveslerimizi taze tutan en önemli uğraşımız. Şimdi harıl harıl sonbahar kitaplarını ve hatta 2019’un kitaplarını hazırlamaktayız. Çağdaş edebiyatımızın güçlü kalemi Karin Karakaşlı, küçükler için yazdığı renkli kitabı Uçan Kız Volante ve Temmuz 2018’de bizlere veda eden usta yazar Christine Nöstlinger’in, küçük okurları için yarattığı dört kitaplık neşeli “Franz” dizisi (Türkçeleştiren: Mine Kazmaoğlu) gerçek birer sürpriz.

Behiç Ak, Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi; Çiğdem Sezer, Kamyon Kafe; Hacer Kılcıoğlu Radyo Pencere ve İrem Uşar da Düz Çizgi Tepetaklak ile güz aylarında çocukları kucaklayacak. ON8 okurları ise, kültür sanat alanında kırk yılı aşkın süredir emek veren yazar, çevirmen, eleştirmen ve radyo programcısı Sevin Okyay’ın Ara Sıra ve Daima adlı kitabına kavuşacak. Neslihan Önderoğlu da yeni romanı Tuhaf Şeyler Oluyor Bay Tarantino’da bir Anadolu kentini küçük Hollywood’a dönüştürdü.

Yeni kitapların dışında, Günışığı Kitaplığı yeni sezona önemli projelerine hazırlanarak giriyor. İlki; bütün kitaplarımızın ve etkinliklerimizin yer aldığı Güz 2018 Kataloğu –ki yazın başından 2019’un ilk aylarına uzanan süreçteki yeni kitaplarımızı geniş biçimde tanıtıyor olacak. İkinci önemli hazırlık da; 6, 7 ve 8. sınıflar arasında gelenekselleşen Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2018 sonuçları için seçici kurul çalışmaları ve sonuçların belirlenmesi. 2018’in genç öykücüleri 20 Ekim’deki yıllık edebiyat ve yayıncılık konferansı Zeynep Cemali Edebiyat Günü’nde ödüllerini usta edebiyatçıların elinden alacak. Yayıncılık kültürümüze katkısı tartışılmaz bir nitelik kazanan Zeynep Cemali Edebiyat Günü bu yıl da etkili içeriğiyle şimdiden katılımcı akınına uğradı. Meraklıları bu konferansımızın içeriğine, ücretsiz e-dergimiz Keçi’de ulaşabilecek. Öğretmenler ve kütüphaneciler için Mart 2019’da düzenleyeceğimiz 12. Eğitimde Edebiyat Semineri’nin çalışmaları da başladı bile.

5- E-kitap tanıtımları en başta, yetişkin edebiyatı örneklerinin sunulmasından önce oyuncaklı çocuk kitaplarıyla yapılmaya başlandı. Şimdilerde de çok sayıda çocuk edebiyatı örneğini e-kitap formatında bulmak mümkün. Evet, Günışığı Kitaplığı da ciddi sayıda e-kitap koleksiyonuna sahip ve her yeni kitabıyla bu koleksiyonu zenginleşiyor. Bu konuda –geç kalmış olduğunu düşündüğümüz– en önemli adım, üretilen bu dijital kitapların okurla buluşma platformlarının ivedilikle çoğalması olacak.

6- Her yıl artan sayıda fuar organizasyonuna katılıyor, ayrıca büyük kentler kadar Anadolu’da da okullarda yazarların okurlarıyla buluşmasına önayak oluyoruz. Eylül ayı bitmeden Diyarbakır Kitap Fuarı ile başlayacak fuarlar maratonu kasımda İstanbul Kitap Fuarı’yla taçlanacak ve sonrasında da yazar okur buluşmaları, Anadolu fuarlarında tüm heyecanıyla sürecek.

Sosyal medya artık yayınevleri için de okurla kitapların buluştuğu, görüşlerin paylaşıldığı vazgeçilmez bir mecra. Günışığı nitelikli söyleşilerin, kapsamlı kitap tanıtımlarının paylaşılması, edebiyat sevgisinin yaygınlaştırılması için bu mecrayı etkin kullanmayı sürdürecek.

Savaş Özdemir / Timaş Çocuk

Savaş Özdemir: “İyi bir çocuk kitabının, okunduğunda yetişkinlere de keyif vermesi gerektiğini düşünüyorum.”

Savaş Özdemir

1- Çocuk kitaplarının temelde çocuklara hayatı ve çevreyi tanıtması, onlara yaşama sevinci kazandırması, eğlendirmesi, üretkenliklerini geliştirmesi, ruhsal ihtiyaçlarını karşılaması gibi kazanımları içermesi gerekir.

Biz yayınevi olarak günceli yakalayabilmiş metinleri daha çok tercih ediyoruz. Aynı zamanda her dönemin çocuklarına hitap eden klasikleşmeye aday metinleri de göz önünde bulunduruyoruz.

Kitapta kullanılan kâğıt, kitabın ebadı, sayfaların çevrilme kolaylığı gibi özellikleri de yaş grubuna uyacak şekilde belirliyoruz. Okul öncesi çağdaki çocuklara hitap eden bir kitapla 10 yaşındaki bir çocuğa hitap eden kitabın aynı teknik özelliklerde olması beklenemez.

Bunun dışında, iyi bir çocuk kitabının, okunduğunda yetişkinlere de keyif vermesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle okul öncesi dönemdeki kitaplarda yetişkinlerin çocuklara sesli kitap okuduğunu dikkate alacak olursak çocukların kitap okuma zevkinin gelişmesinin ve kitap okumayı sevmesinin, kendisine kitap okuyan kişilerin okurken takındığı tavırlarla şekillendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Çocukların okuma ve anlama kapasiteleri göz önünde bulundurularak kitaplarda tahmin edilebilme seviyesinin kademelendirildiği metinleri tercih ediyoruz. Yaş grubuna göre kelime sayıları, kullanılan kelimelerin zorluk dereceleri de kriterlerimiz arasında.

Çocuğa olaylara farklı açılardan bakabilmeyi ve her duruma hazırlıklı olabilmeyi gösteren, hayatın her yönünü içeren sürprizli metinler, çocuğun zihnini berraklaştıran, kendini ve ilgi alanlarını keşfetmesine kendisini tanımasına yardımcı olan metinler dosya başvurularını değerlendirirken bir adım öne çıkıyor.

Çocuk kitaplarında görsellik de vazgeçilmez bir unsur. Estetik zevki geliştirmeye yardımcı metni destekleyen ve dozunda kullanılan çizimler, kitapların zenginleşmesini ve okurla metin arasındaki bağı sağlamlaştırmayı sağlıyor.

2- Şimdiye kadar yayınladığınız 2.000’e yakın kitap var. Bunlar arasında çocukların ilgiyle takip ettiği çokça kitabımız mevcut. Bu sene 65 kitaba ulaşan ve her yıl yüz binlerce çocuğa ulaşan Levent serisi, 40 kitaba ulaşan Şirin serisi öne çıkan kahramanlarınızın olduğu kitaplar.

Levent ve Şirin serileri dışında,  Hammit, Cemcan, Can Avar, Masal ile Rüzgâr, Can ile Canan, Rüya Postacısı, Bitirim İkili kitapları da  okurlarımızın ilgiyle takip ettiği, yeni kitaplarını ısrarla istediği ve kahramanlarını benimsediği serilerimizden.

3- Söylediğiniz gibi, yaz ayları çocukların zihinlerini dinlendirdiği ve hayat adına kendilerine yeni kazanımlar edindiği zamanlar.

Okul öncesi çocuklar için Üç Kedicik ve Bir Ejderha, Kırmızı Gemim Neden Gitti, Benim Evim Nerede, Ponpon Kediye Ne Oldu?, Noktacık, Kırılan Kalpler Nereye Gider? gibi hem kitapla birlikte yaz etkinlikleri yapabilecekleri hem de okuma zevkini geliştirebilecekleri kitapları önerebilirim.

İlkokul çağındaki okurlarımız için Levent ve Şirin serileri keyifli bir okuma deneyimi sunma ve yaz gezilerinde iyi bir rehber olma özelliği taşıyor. Cemcan, Bitirim İkili, Rüya Postacısı serileri, Miniko, Balino, Şişedeki Mektup gibi eserler yaz okumalarında değerlendirilebilecek kitaplarımızdan.

Gençliğe adımını atmış okurlarımıza ise İçimdeki Müzik, Limon Kütüphanesi, Genç Houdini, İstanbul Dedektifleri, Papkin, Liste, Paradokya, Kendine Ait Bir Ada, Emilia Ağaçta, Oasis, Bear Grylls serisi gibi kitaplarımızı önerebilirim.

Eğlenceli Bilgi markamızla yayınladığımız kitaplarımızı da yediden yetmişe tüm okurlarımıza öneriyorum.

4- Yeni sezon için çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Hem yeni başlayacağımız seriler hem de okurlamızın heyecanla beklediği mevcut serilerimizin devam kitapları için büyük bir keyifle ve var gücümüzle çalışıyoruz.

Dünyada fenomen olmaya aday Arı Çocuk serisinin ikinci kitabı, çizgi roman tadındaki Sherlock Holmes serisinin ikinci kitabı, tüm çocukların severek takip ettiği Herve Tullet’in 4 yeni kitabı çalışmalarımızın arasında.

Ayrıca Levent hayranları için sürpriz bir çalışmamız ekim ayında okurlarla buluşacak. Hammit serisinin son halkası da yaz döneminde hayranlarına kavuşmak için sırasını bekliyor.

Genç okurlarımız yeni tanışacakları Kiraz Ağacı – Aramızdaki Mesafe, Sıra Dışı, Şaşırt Kendini kitaplarını çok sevecekler. Bear Grylls serisi ve Ulak serisi takipçileri için de yeni kitaplarımız var.

Yeni yazarlar ve yeni başlıklarla bizi takip eden okurlarımızı kitaba doyuracak yeni bir sezonun hazırlıkları içindeyiz.

5- E-kitap Türkiye’de ve dünyada yeniden yükselişe geçmeye başladı ve çocuk kitaplarıyla ilgili hizmet veren firmalar yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu konuda adım atan firmalarla iletişim içindeyiz. Profesyonel ve doğru adımlar atılmaya başlandığında biz de bu çalışmaların içinde olacağız.

6- Kitapların tanınması ve sevilmesi için ilk şart, kitapların çocuklar tarafından sevilerek benimsenmesi ve okurların kitapları birbirine tavsiye etmesi. Bu da ancak güçlü metinler ve titizlikle çalışılmış mizanpajlarla mümkün. Ekip olarak içerik ve sunuma önem veriyoruz öncelikle.

Ayrıca tüm ülkede irili ufaklı kitap fuarlarında ya doğrudan ya da bölgesel satış temsilcilerimiz vasıtasıyla bulunmaya çalışıyoruz. Timaş Yayın Grubu binasındaki Kitap Kahve Etkinlikleri’nin yanında, Usturlab Atölye, Gri Seramik Atölyesi, Olmadık İşler Atölyesi gibi kurumlarla indoor veya outdoor etkinlikler düzenliyoruz.

Yazarlarımızın okurlarla buluşması için okullarda yazar buluşmaları, imza etkinlikleri, geziler, kitapçı buluşmaları gibi fırsatların tamamını değerlendirmeye çalışıyoruz.

Sosyal medya çalışmaları, bin bir emekle hazırlanan kitapların okurlarına ulaşması için çağımızın vazgeçilmez unsurlarından. Burada da eserleri mümkün olduğunca görünür kılmaya çalışıyoruz.

Lansman, gazete ve dergi ilanları, haberler gibi standart tanıtım faaliyetlerine de devam ediyoruz.

edebiyathaber.net (3 Ağustos 2018)

Yorum yapın