Klasiklerin yazıldığı odalar: Yazarların inziva köşeleri

Ağustos 14, 2019

Klasiklerin yazıldığı odalar: Yazarların inziva köşeleri

En sevdiğiniz romanın yazıldığı yeri bilmek, ona bakış açınızı ne yönde etkiler?

Uzmanlar büyük yazarların kitaplarını yazdıkları tarihsel bağlamı, onların temasını şekillendiren faktörleri vurguluyor. Peki ya onların yazıldıkları odalar?

Yaptığımız araştırmalarla  dünyaca ünlü romanların yazıldığı kuytu köşeleri bulduk. Yazlıklardan, açıkhavalı barınaklara, bu  yerler, onları kullananlar için ilham kaynağı olmuş sığınaklar.

Eğer sevdiğiniz romanların yazıldıkları yerleri merak ediyorsanız işte o odalar!

Virginia Woolf’un Yazı Kulübesi:

Sussex’teki Monk’s House’un bahçesindeki bu küçük kulübede, Virginia Woolf romanlarını kaleme aldı. Bu ev, Bloomsbury grubunun ve onun ünlü üyeleri T.S Eliot ve E.M Forster için kilit noktaydı.

George Bernard Shaw’ın “Londra” Sığınağı:

İrlandalı oyun yazarı Shaw’ın kendisini geliştirdiği ve yazılarını yazdığı bu sığınak, bir bahçenin içinde gizlenmiş. Shaw’ın bu kulübeye Londro demesinin  hikayesine gelince: eğer buranın adı Londra olursa, birisi onu aradığında ben Londra’dayım diyebilecektir ve bu tamamen doğru olacak! Bu kulübe, Shaw çalışırken sürekli güneş ışığından faydalanabilmesi için dönebilecek şekilde inşa edilmiş.  Bu fotoğraf 1944 yılında çekildi.

George Bernard Shaw’ın Dönen Yazı Kulübesi:

Burada da Shaw’ın bahçesinin köşesindeki dönen yazı kulübesinin başka bir görüntüsü var.

Vita Sackville-West’in Kalesi:

Bu yazı odası, İngiltere’nin güneyindeki Kent bölgesindeki Sissinghurst Şatosunda bulunan Elizabeth dönemine ait bir kulededir. Dünyaca ünlü romantik bahçesiyle bilinen bu oda, Virginia Woolf’un yakın arkadaşı Vita Sackville-West’in birçok eserini yazdığı odadır.

Dylan Thomas’ın Bot Evi:

Dylan Thomas, Laugharne’deki Welsh kasabasının yakınındaki bir ağaç evde ya da bot evde yazıyordu.

Dylan Thomas’ın Bot Evi:

Burası da yazarın barınağının içi.

Mark Twain:

Burası Mark Twain’in ağaç evi. Calaveras İlçesinin Ünlü Sıçrayan Kurbağası’nı yazdığı günlerden biraz daha köhne gözüküyor. Burası sadece Twain tarafından kullanılan bir yer değildi. Ayrıca burasının şimdi müze olan, Viktoria dönemine ait Twain’in yazlarını geçirdiği 19 odalı evinden daha az çekici olduğu kesin.

Ted Hughes’un Pennines Sığınağı:

Çocukluğunu Pennines’in kuzeyinde geçiren Ted Hughes, Pennines’in ortasında Lumb Bank diye bilinen bu kır evine taşındığında çocukluğunu geçirdiği yerlerden pek uzaklaşmamıştı.  Hebden köprüsüne yakın olan bu evi aldığı 1970 yılında Karga isimli kitabı yayınlandı. Burası şimdi  yazı vakfı olarak kullanılıyor.

 

Keats’ın Kır Evi:

Bu büyük ev, (Wentworth Malikanesi), Keats taşındığında yeniydi. Arkadaşı Charles Armitage Brown’a ait olan bu evde Keats, sıkıntılı günleri geçirdi. Ayrıca burada hem  onun yaratıcı şiiri Ruha Övgü’yü hem de Brown’a göre evin bahçesinde oturan bir kuştan etkilenerek Bülbüle Övgü’yü yazdı.

Beatrix Potter’in Tepebaşındaki Evi:

Potter’in doğal çocuk masallarını böyle bir yerde yazdığını tahmin etmek hiç de zor değil. Potter, Cumbria’daki bu evi, ilk kitabının telif ücretiyle aldı. Yazları ona ilham veren göl kenarında vaktini geçiriyordu. Tom Kitten, Samuel Whiskers ve Jemima Puddleduck gibi karakterlerinin hepisini burada yarattı.

Potter’in Cumbria’daki evinden başka bir görüntü.

Henry David Thoreau’nun Ağaç Evi:

Walden Pond, Massachusetts’teki bu kulübe, Henry David Thoreau için çok da ilham kaynağı olan bir kulübe değildi. Thoreau bu kulübeyi burada geçirdiği 2 yılın meyvesi olan felsefi kitabı Walden’i yazmadan önce kendi elleriyle inşa etti.

Jim Harrison’un Moteli:

Burası ne özel bir kır evi ne de büyüleyici bir malikane, fakat Amerikalı yazar Jim Harrison ilgisini çeken bu motel odasında yazıyordu. Onun yazar Nancy Bunge’ye söylediğine göre “yıllarca, benim kamaramın, evimin veya ofisimin dışında hiçbir yerde yazamadım, fakat iki yıl önce özgürleştim ve Montana’daki bir motelde bir novella yazdım. Kendimi müthiş hissettim, çünkü böyle yerlerde kilitli değilim.”

Roald Dahl’ın Çingene Evi:

Yazı kulübelerinin en ünlülerinden bir tanesi, Roald Dahl’ın 30 yıl boyunca günlük çalıştığı özenle hazırlanmış bahçeli kulübesidir. Buradaki fotoğraf, onun müzikli çocuk kitabı Matilda’nın tiyatrodaki yıldızlarıyla çekilmiş.

Charles Darwin’in Down House’taki Odası:

Charles Darwin, Türlerin Kökeni Üzerine  isimli kitabını güneydoğu İngiltere’de bulunan Down House’ın bu konforlu odasında yazdı.

J.K Rowling’in Konforlu Kafesi:

Fil Evi olarak da bilinen Edinburgh’taki bu kafede, ünlü Harry Potter serisinin başlangıcı kaleme alındı. Rowling, kafenin arkasındaki odada oturdu ve ona ilham veren şehrin kalesine baktı.

Robert Stephen Hawker’ın Kulübesi:

Tartışmasız kulübelerin en ufağı ve National Trust’un en küçük varlığı olan bu baraka, 19. Yüzyılda hem Robert Stephen Hawker’e hem de onun esrarkeşliğine ev sahipliği yaptı. Hawker’e ilham kaynağı olan muhteşem Atlantik okyanusu manzaralı bu kulübe Hawker tarafından Cornish dağının eteğine keresteden ve gemi enkazından kalmış dalgaların kıyıya attığı odun parçalarından inşa edilmiş.

 George Orwell’ın İnziva Adası:

Orwell, 1984 romanını yazarken Jura’nın ufak İskoç adacığındaki bu evde yaşıyordu.

Kaynak: huffintonpost.com 

Çeviri: Barış Berhem Acar – edebiyathaber.net 

Yorum yapın