Kendi kitabınızı nasıl yayımlarsınız?

Şubat 22, 2019

Kendi kitabınızı nasıl yayımlarsınız?

Abaküs Kitap, yeni markası Istakoz Kitap ile kendi kitabını yayımlamak isteyenlere önemli bir imkan sunuyor ve kapsamlı editörlük hizmeti ile gelişen baskı teknolojileri yardımıyla, yayıncılığın modern ve yaratıcı yüzünü bir araya getiriyor.

Tanıtım metninden

“Istakoz Kitap, geleneksel yayıncılık deneyimine sahip bir ekip tarafından kuruldu ve deneyim, bilgi ve yaratıcılığımızı sizin başarınızı sağlamak için kullanıyoruz.

Bilgisayar ekranının önündeki uzun geceler ve sayısız kafein sonunda kitabınızı bitirdiniz ve artık yayınlatmaya hazırsınız.

Yazma işlemini tamamlandığınızda, geniş yayın dünyası sizi bekliyor. Gururunuzu ve sevincinizi okuyucuların eline nasıl ulaştırırsınız?

Geleneksel yayıncılık popüler olmakla birlikte, günümüzde yazarların başka bir seçeneği daha var: kendi kitabını kendin yayınlatmak. Bu yazıda, hem yayıncılık yöntemlerini hem de her birinin avantaj ve dezavantajlarına bakacağız.

Büyük bir yayınevinde kitabınızı yayınlatmak için, metninizi sunmanız gerekir. Dosyanız yayınevi tarafından alındıktan sonra, bir editör onu okuyacak ve yazara anlaşma teklif edip etmeyeceğine karar verecektir.

Kendi Kitabını Yayınlatmak

Son yıllarda, kendi kitabını yayınlama yöntemlerinin popülerliği çarpıcı bir şekilde arttı. Bir zamanlar kendi kitabını kendi yayınlayan yazarların kitapları için oldukça az bir okuyucu kitlesi varken, büyük platformlar bu pazarı önemli ölçüde genişletti.

Kendi kitabını kendi yayınlayan bir yazar olarak, son taslağı hazırlamanız ve kitabınızı pazarlamak ve dağıtmak için gereken fonları sağlamanız gerekir. Peki; hangi rotayı seçeceğinize nasıl karar veriyorsunuz? Bu sorunun tek bir cevabı yok, ancak geleneksel olarak veya kendi başınıza yayınlamaya karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör var.

Geleneksel Yayıncılık ve Kendi Kitabını Yayınlama

Zaman

Yazmanın birçok yönü yazarlar arasında büyük ölçüde değişkenlik gösteren faktörlere bağlı olsa da, geleneksel yöntemlerle bir kitabı bastırmak çok zaman alıcı bir süreçtir. Öncelikle, kitabınız bir yayınevi tarafından kabul edilmelidir.  J.K. Rowling gibi inanılmaz başarılı olanlar da dâhil olmak üzere birçok yazar, kitabı geleneksel bir yayıncı tarafından yayınlanmadan önce birçok yayınevi tarafından reddedilmişdir.

Kitabınız bir yayınevi tarafından kabul edilirse, kitabı bir araya getirmek ve basmak aylarca sürebilir. Raflara yeni bir kitap koymak bazen birkaç yıl bile sürebiliyor.

Bununla birlikte, kendi kitabınızı yayınladığınızda, kitabınızın düzenini kişisel olarak tasarlar ve kaç kopya basılacağını siz belirlersiniz. Bu, baskı işlemini büyük ölçüde hızlandırır. Kitabınızın bir kopyasını birkaç ay içinde elinizde tutuyor olabilirsiniz.

Para ve Sorumluluk

Geleneksel yayıncılığın bu kadar uzun sürmesinin nedeni birçok uzman, yüksek kaliteli bir ürün tasarlamak için işbirliği yapıyor. Kitabınızı tasarlamak, hazırlamak, bastırmak ve tanıtmak tamamen yayınevinin sorumluluğundadır ve bu uzun soluklu bir süreç.

Bir yayınevinin tüm bu masrafları karşılaması, sizin kitabınızdan kazanacağınız telifi de azaltacağını unutmayın. Kendi kitabınızı kendiniz yayınlarsanız, satılan her kitap sizindir.

Kontrol

Başka birinin çalışmanızı yeniden düzenlemesine izin vermek büyük bir güven gerektirir.

Birçok yazar yazılarının tüm unsurları üzerinde kontrol sahibi olmayı tercih eder. Kitabınızın üzerinde edebiyat editörünün kırmızı kalemle geçtiği düşüncesi sizi korkutuyor olsa bile, kitabınızın hangi kısımlarını tutacağınıza ve hangi parçaları keseceğinize karar vermenize olanak tanıdığı için kendi kitabınızı kendiniz yayınlamayı tercih edebilirsiniz.

Seçim Sizin

Hangi yayıncılık yolunun sizin için uygun olduğunu belirlemek, tüm bu faktörlerle birlikte kişisel tercihlere de bağlıdır.

Her iki yöntem de geniş okuyucu kitlelerine ulaşmanızı sağlar ve yazarlar için büyük ölçüde tatmin edici olma potansiyeline sahiptir. En önemlisi, seçtiğiniz yayın rotasından bağımsız olarak, kitabınızla gerçekten ilgilenecek iyi bir editöre sahip olmaktır. Hangi yayıncılığı seçerseniz seçin iyi bir editöre ulaşmanız en büyük dileğimiz.

Ne yazıyorsanız yazın, kelimelerinizin parlamasını ve elinizden gelenin en iyisinin olmasını istediğinizi biliyoruz. Bağımsız bir göz olarak, görmeye çok yakın olduğunuz sorunları tespit ederek size yardımcı olabilmek için Istakoz Kitap olarak buradayız.

İletişim için: [email protected]

Şimdiden mutlu yayınlar!”

edebiyathaber.net (22 Şubat 2019)

Yorum yapın