Jean-François Chabas’ın sarsıcı romanı “Kırık Kalpler Kavanozu” raflarda

Mart 6, 2018

Jean-François Chabas’ın sarsıcı romanı “Kırık Kalpler Kavanozu” raflarda

Jean-François Chabas’ın “Kırık Kalpler Kavanozu” adlı romanı, Azade Aslan çevirisiyle ON8 Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

ON8, Dünya Kadınlar Günü’nü her şeye rağmen yürümeye devam edenlerin romanıyla selamlıyor.

Bazı insanlardan yalnızca uzaklaşmak gerekir.

Şimdi bile çevremde, lisede, her yerde, hayatı benimkinden çok daha kolay olan, benden daha fazla sevilen, bu yüzden aptallıklar yapan kızlar görüyorum… İstedikleri tek şey dikkat çekmek; bunun ne tür bir dikkat olduğunun onlar için pek de önemi yok sanki.

Ben öyle yapmıyorum.

Yine de, elbette, boşluk benim gibi sıcaklığı çok özlemiş insanlarda daha fazla kendini hissettiriyor. Kalpteki delik kocaman. Benim daha da dikkatli olmam gerek.

Joe ve ben ilk kez bakıştığımızda, etkilenen işte bu yanımdı. Sanki biri yarama soğuk pansuman yapıyordu. 

Bir yanda ilaçlar, korkular, vazgeçişler; diğer yanda şiddet, öfke ve nefret. Ya av olacaktı ya da avcı. Reva görülene razı değildi. Yumruğunu sıktı, gardını aldı; kaderini kendi yazacaktı.

Fransız gençlik edebiyatının güçlü kalemi Jean-François Chabas, sarsıcı romanıyla ilk kez Türkçe’de! İnsanın ailesini değiştiremese de geleceğini inşa edebildiğini hatırlatan yazar, şiddet sarmalının yıkılabilir olduğuna işaret ediyor.

Jean-François Chabas: 1967’de Paris’in batısındaki Neuilly-sur-Seine banliyösünde doğdu. Birçok farklı işte çalıştıktan sonra, kendini tamamen edebiyata adadı. Çağdaş gençlik edebiyatının en büyük yazarlarından kabul edilen Chabas, altmışın üzerinde kitap yazdı ve ondan fazla dilden Fransızca’ya çeviriler yaptı. 1995’te yayımlanan ilk romanı Une moitié de wasicun (Wasicun’un Yarısı) ile Saint-Dié Uluslararası Coğrafya ve Etnoloji Festivali Ödülü’ne değer görülen yazar, daha sonra da Le Père Tire-bras (Peder Tire-Bras, 2002), Prières (Yakarışlar, 2008) ve Les Secrets de Faith Green (Faith Green’in Sırları, 2006) adlı kitaplarıyla da pek çok saygın edebiyat ödülünün sahibi oldu. La Charme (Tılsım, 2005), İsviçre Televizyonu Ödülü’nü kazandı. Ondan fazla kitabı Fransa Eğitim Bakanlığı listesinde yer alan Chabas’nın Türkçe’ye çevrilen ilk kitabı Kırık Kalpler Kavanozu (L’arbre et le fruit, 2016). Son romanı La loi du Phajaan (Phajaan Geleneği, 2017) olan yazar, Provence bölgesinde yaşıyor ve yazmadığı zamanlarda, yaban hayatını ve korunmuş doğal alanları gözlemliyor.

edebiyathaber.net (6 Mart 2018)

Yorum yapın