İtiraf gibi açıklama: “Bazen okumadan ödül veriyoruz.”

Eylül 18, 2017

İtiraf gibi açıklama: “Bazen okumadan ödül veriyoruz.”

Türkiye’de yıllardır tartışılan edebiyat ödülleri konusunda, çok sayıda ödülün jürisinde bulunan Zeynep Oral’dan itiraf gibi bir açıklama geldi. Türkiye PEN Başkanı Oral, “Bazen okumadan ödül veriyoruz” dedi.

Pazar günü sona eren Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen “Edebiyat Ödüllerinin Jürileri Nasıl Çalışıyor?” konulu panelin konuşmacılarından Türkiye PEN Başkanı, gazeteci-yazar Zeynep Oral, yaptığı açıklamalarla dinleyicileri şaşırttı.

Hürriyet‘ten Gürsel Köksal‘ın haberine göre Amerikan Publishing Perspectives dergisi Genel Yayın Yönetmeni Porter Anderson’un yönettiği panelde, Avrupa Birliği Genç Edebiyatçılar Ödülü Jürisi üyesi olarak katılan Zeynep Oral’la birlikte Fransa’nın en büyük ödüllerinden Goncourt’un jüri üyesi, Magazine Litteraire Genel Yayın Yönetmeni Pierre Assouline, Alman Kitap Ödülü jürisinden, TV kanalı ORF’nin Edebiyat Bölümü Şefi Katja Gasser ile Singapur’dan yayınevi yöneticisi (Epigram) Edmund Wee konuştu.

“Ödüller asla adil olamaz”

Konuşmacılar, her yıl binlerce yazarın, binlerce kitabının yayınlandığı dünyada dağıtılan ödüllerin asla “adil” olamayacağını vurguladı.

Oral: “Bazen hiç okumadan ödül veriyoruz”

Bu çerçevede ödül jürilerinin nasıl çalıştığına dair bilgiler veren Zeynep Oral, “Bazen de hiç okumadan ödül verdiğimiz oluyor” dedi. Bunun zaman zaman yaşanan anti-demokratik gelişmelere tavır olarak gerçekleştiğini belirten Oral, resmi ağızlardan kadın düşmanı açıklamaların ardından kadın haklarıyla ilgili yayınlara verilen ödülleri örnek gösterdi.

Zeynep Oral, “Türkiye’den yazarların bu kadar çok uluslararası ödül almasını istemiyorum” diyerek de dinleyicileri şaşırttı. Ancak daha sonra bu ödüllere aynı zamanda çok sevindiğini çünkü Aslı Erdoğan gibi yazarların bu ödülleri “çok iyi yazar oldukları” için aldıklarını vurguladı. Zeynep Oral, ödüllerin birer “siyasi araç” olarak görülmesine karşı çıkarken, hapisteki ya da baskı altındaki yazarların, gazetecilerin aldığı uluslararası ödüllerin yararlı olduğunu vurguladı.

edebiyathaber.net (18 Ekim 2017)

Yorum yapın