İlgi çekici bir kitap: “Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası”

Temmuz 28, 2020

İlgi çekici bir kitap: “Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası”

Susan Orlean’ın “Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası” adlı kitabı, Özlem Özarpacı çevirisiyle The Kitap Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

1992’den beri The New Yorker’ın kadrolu yazarları arasında yer alan Susan Orlean aralarında Rin Tin Tin, Saturday Night ve filme Adaptation olarak uyarlanan Oscar ödüllü The Orchid

Thief’in de bulunduğu yedi kitabın ardından yönünü kütüphanelere çeviriyor.

1986 yılında Los Angeles Halk Kütüphanesi’nde çıkan yangını yıllar sonra soruşturmaya başlayan yazar, hasar gören kitapların buzhanede saklanmasından özel tekniklerle kurutulmasına kadar ilgi çekici birçok konuyu inceliyor. Yangın incelemesinin yanında kütüphanelerin tarihine ve önemli kütüphanecilerin de hayatına değinen Orlean, kitap, kütüphane ve araştırma tutkunu herkese arşivlik bir eser bırakıyor.

ARKA KAPAK

29 Nisan 1986 sabahı Los Angeles Halk Kütüphanesi’nde bir alarm duyuldu. Bir süre sonra binadan kaçan kütüphane çalışanları bunun normal bir yangın alarmı olmadığını fark etti.

Yangın söndürüldüğünde, dört yüz bin kitap kül olmuştu, yedi yüz binden daha fazla kitap ise okunmayacak haldeydi. Olaydan 30 yıl sonra hâlâ aydınlatılamayan bir şey vardı: Biri kasıtlı olarak mı yakmıştı kütüphaneyi?

Ödüllü New Yorker muhabiri ve New York Times’ın en çok satan yazarı Susan Orlean, kütüphanelerin ve kütüphanecilerin hikâyesini büyüleyici ve benzersiz şekilde anlattığı Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası’nda Los Angeles Halk Kütüphanesi yangınına ve sonrasındaki olaylara odaklanıyor. Ayrıca ülke çapında ve dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerin evrimine değiniyor ve otuz yıl önce söz konusu kütüphaneye ateş açtığından şüphelenilen sarı saçlı aktör Harry Peak’i yeniden inceliyor. Geçmişten günümüze, kütüphane yöneticiliği yapmış birçok ilginç karakterle tanıştırıyor bizi. Orlean’ın zekâ, içgörü, merhamet ve derin araştırma yeteneği ile kaleme aldığı Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası, bu sevilen kurumların kitaplardan daha fazlasını sağladığını, kalbin önemli bir parçası olduğunu ortaya koyan heyecan verici yolculuğudur. Kütüphaneler zihnimizin ve ruhumuzun ülkesidir.

edebiyathaber.net (28 Temmuz 2020)

Yorum yapın