Herman Melville 200 yaşında

Kasım 11, 2019

Herman Melville 200 yaşında

Herman Melville’in başyapıtı Moby Dick, Can Ömer Kalaycı çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Melville’in hem bir kült roman hem de beyaz balina mitini yarattığı başyapıtı. İnsan doğasının karanlıklarından tekinsiz denizlere uzanan bir destan.

Hem yazın tarihinin başyapıtlarından hem de Amerikan edebiyatının en büyük klasiklerinden biri kabul edilen Moby Dick, bir yanıyla çılgınca saplantılı bir adamın deniz kadar büyük, deniz kadar tehlikeli, bir bilinmeze karşı yürüttüğü kötücül savaşın hikâyesidir. Ancak yalnızca beyaz balina Moby Dick’le Kaptan Ahab’ın mücadelesini anlatan bir macera romanı, balina avcılığıyla ilgili bir bilgi derlemesi değil, aynı zamanda yazarın yaşam, ölüm ve Amerika hakkında ömrü boyunca geliştirdiği düşüncelerinin bütünüdür. İncelikli bir mizahla mitolojinin iç içe geçtiği anlatı, gerçekçiliğiyle de insanlık tarihinin bir döneminin belgesi niteliğindedir. Epik ve lirik boyutlarının yanı sıra psikolojik ve simgesel katmanlarıyla da gittikçe derinleşen yapıt Melville’i bir sonraki yüzyılın modern yazarlarının öncülü haline getirmiştir.

Dünya klasiklerinin başyapıtlarından biri olan Moby Dick’i, Can Ömer Kalaycı’nın titiz araştırmalarıyla notlandırdığı nitelikli çevirisiyle okurlarımıza sunuyoruz.

#dünyaklasikleri #amerikanklasikleri #beyazbalina #doğaylamücadele #balinaavcılığı #saplantı #modernizm

HERMAN MELVILLE, 1819’da New York’ta doğdu. İhracatla uğraşan babası 1830’da iflas etti, iki sene sonra da öldü. Melville de amcasının çiftliğinde ve bir bankada çalıştıktan sonra, ağabeyinin yanında işe girdi. Ailenin başına geçen ağabeyi de tıpkı babası gibi iflas ettiğinde Melville için yeni bir hayat başladı. St. Lawrence isimli gemide kamarotluk yaptı. 1838’de Lansingburgh Akademisi’nde mühendislik öğrenimi gördü. 1841’de Acushnet gemisiyle bir defa daha denizlere açıldı. On sekiz aylık bir yolculuğun sonunda gemi mürettebatıyla birlikte Marquesas Adaları’nda yerlilere tutsak düştü. Bu sırada yaşadıkları, insanın yeryüzündeki macerasının, tutkularının ve inançlarının anlamını ansiklopedik boyutlarda dramatize ettiği ve pek çoklarınca Amerikan edebiyat tarihinin en mükemmel romanı kabul edilen Moby Dick’in düşünsel altyapısını oluşturdu. Önemli eserlerinden biri olan Kâtip Bartleby ilk kez 1853’te Putnam’s Monthly Magazine’de yayımlandı. Melville 1891’de çok kısıtlı bir çevrenin tanıdığı adsız sansız bir yazar olarak öldü. 20. yüzyıla gelindiğinde keşfedilip klasik Amerikan romanının büyük isimlerinden biri olarak kabul gördü.

CAN ÖMER KALAYCI, 1963’te doğdu. İstanbul Amerikan Robert Lisesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları dalında uzmanlığını, doçentliğini ve 2003 yılında profesörlüğünü aldı. “Çocuk Alerjisi ve Astım” alanında yan dal uzmanlık eğitimini Hacettepe Üniversitesi ve New York State Üniversitesi’nde tamamladı. 2000-2002 yıllarında iki yıl süreyle Harvard Üniversitesi’nde astım konusunda çalıştı. Halen Ankara’da serbest hekim olarak çalışmaktadır. Can Yayınları’ndan diğer çevirileri: Baskerville’lerin Köpeği, Gulliver’in Seyahatleri, Atını Sürüp Giden Kadın, Quinx ya da Kusursuz Adamın Öyküsü, Türkiye’de Şark Garp ve Amerikan Tesirleri II.

edebiyathaber.net (11 Kasım 2019)

Yorum yapın