Elif Şafak’ın uzun süredir beklenen romanı mayıs sonunda

Mayıs 23, 2019

Elif Şafak’ın uzun süredir beklenen romanı mayıs sonunda

Elif Şafak’ın yeni romanı On Dakika Otuz Sekiz Saniye Doğan Kitap etiketiyle mayıs sonunda yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

Türkiye’nin yakın dönem hikayesini de içine alan On Dakika Otuz Sekiz Saniye isimli roman sıra dışı bir kadının, Tekila Leyla’nın hikayesini anlatıyor.

Leyla bir kasım sabahı kendini İstanbul’un uzak bir köşesindeki bir çöp kutusuna atılmış bulduğunda aslında kalbi durmuş, nefes alıp verişi kesilmiştir. Ölmüştür Leyla… Ama şaşkınlıkla fark eder ki ölüm bize anlatıldığı gibi değildir… Çünkü beyni zehir gibi çalışmaktadır hâlâ… Dakika dakika anılar, kokular, o eski tatlar canlanır zihninde… Onu Van’dan İstanbul’a getiren, genelevler sokağını adresi yapan, ona Tekila Leyla lakabını hediye eden hikâyesini hatırlar… Tam on dakika otuz sekiz saniye boyunca…

Leyla kendi yolculuğunu hatırlarken biz de Türkiye’nin yakın dönem hikayesini hatırlarız… Yankee go home sloganını, Boğaz Köprüsü’nün açılışını, 1977 yılının 1 Mayıs’ını…

Beş kadim dostu vardır Leyla’nın… Zeynep122, Hollywood Hümeyra, Cemile, Sabotaj Sinan ve Nostalji Nalan…  Beş kadim dostu yani Leyla’nın “su ailesi”… Leyla’nın bu dünyadan bir “kimsesiz ”gibi yok olup gitmesine izin vermeyecektir…

YAZAR HAKKINDA:

Strasbourg doğumlu Elif Şafak, çocukluğunu ve gençliğini Ankara, Madrid, Amman, Köln, İstanbul, Boston, Michigan ve Arizona’da geçirdi. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi, yüksek lisansını aynı üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümü’nde, doktorasını ise Siyaset Bilimi alanında tamamladı.

Türkiye, ABD ve İngiltere’de [üniversitelerde] öğretim üyesi olarak dersler verdi. 2018 yılında Oxford Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Avrupa Edebiyatı Weidenfeld Kürsüsü’ne misafir öğretim üyesi olarak edebiyat ve sanat seminerleri vermek üzere seçildi. Oxford/St. Anne’s College onursal üyesi oldu.

İlk kitabı Kem Gözlere Anadolu (öykü) 1994’te yayımlandı. İlk romanı Pinhan’la 1998 Mevlânâ Büyük Ödülü’nü aldı. Bunu, Şehrin Aynaları (1999) ve Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazandığı Mahrem izledi (2000). Ardından her ikisi de çok satan ve geniş bir okur kitlesine ulaşan Bit Palas (2002) ve Araf (2004) yayımlandı. Med-Cezir’de (2005) kadınlık, kimlik, kültürel bölünme, dil ve edebiyat konulu yazılarını topladı. 2006’da senenin en çok okunan kitabı olan Baba ve Piç yayımlandı. Ardından aylarca satış listelerinden inmeyen ilk otobiyografik kitabı Siyah Süt’ü yazdı. Doğan Kitap tarafından 2009 Martı’nda yayımlanan Aşk, Türk yayıncılık dünyasında önemli bir rekora imza atarak, en kısa sürede en çok satan roman oldu, yayımlandığı günden bu yana 1 milyona yakın sattı. Tüm serlerinden seçkiler niteliğinde olan Kâğıt Helva (2009), gazete yazılarından derlediği Firarperest (2010), İngiltere’ye göç etmiş Türkiyeli bir ailenin dramını anlattığı İskender (2011), yine gazete yazılarından derlediği Şemspare (2012), 16. yüzyıl İstanbulu’nu kaleme aldığı Ustam ve Ben (2013) ve Havva’nın Üç Kızı (2016) romanları Doğan Kitap tarafından yayımlandı, Havva’nın Üç Kızı yılın en çok okunan romanı oldu. 2018de denemelerden oluşan Sanma ki Yalnızsın yayımlandı. 2010 yılında Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanına layık görülen, eserleri elli dile çevrilen ve The New York Times, The Washington Times, The Financial Times, The Guardian, Le Figaro gibi önde gelen yayın organlarında hakkında çok sayıda edebi inceleme yazısı çıkan; aynı zamanda uluslararası basında makaleler yazan Elif Şafak’ın romanları, Penguin, Random House, Rizzoli, Flammarion, Kein&Aber gibi dünyanın en önemli yayınevleri tarafından yayımlanmaktadır. Şafak, Margaret Atwood ile birlikte, Norveç merkezli Future Library’ye (Geleceğin Kütüphanesi) 100 yıl sonra okunmak üzere eser bırakacak yazarlar arasında seçilmiştir. 2017’de Amerika’nın etkili yayın organlarından Politico tarafından dünyayı daha iyi bir yer yapacak 12 kişiden biri olarak belirlenmiştir. Londra ve İstanbul’da yaşamaktadır. Eserlerini İngilizce ve Türkçe yazmaktadır.

edebiyathaber.net (23 Mayıs 2019)

Yorum yapın