Dostoyevski evlenmeseydi İstanbul’a gelecekti!

Mayıs 27, 2012

Dostoyevski evlenmeseydi İstanbul’a gelecekti!

Rus Edebiyatı Buluşmaları’nın ikincisini gerçekleştiren Türk Rus Kültür Vakfı, buluşmayı kez dünyaca ünlü romancı Dostoyevski’ye ithaf etti.

Düzenlenen organizasyonda Dostoyevski Vakfı Başkanı Prof. İgor Volgin, yazarın hayatından ilgi çekici ayrıntıları anlatırken, Rusya’nın en iyi on sanatçısından biri sayılan piyanist Prof. Yuriy Rozum ise bir konser vererek, katılımcıları büyüledi. Toplantıda konuşan Prof. İgor Volgin, Dostoyevski’nin hayatıyla ilgili bilinmeyen yönlerini anlattı. Prof. Igor Volgin, “Dostoyevski’nin pek çok eserini St.Petersburg’da yazdı. Doğum yerine göre Moskovalı, gönlü ve sanatına bakılırsa Petersburglu’dur. 8 defa Rusya dışına çıkmış ve toplam beş buçuk yılını yurt dışında geçirmişti. Batıya yaptığı zorunlu yolculuk 1867′de alacaklılardan kaçabilmek içindi. Eşi Anna ile birlikte üç aylığına yurt dışına çıktılar. Fakat geri dönecek paraları olmadığından dört yıldan fazla Avrupa’da kaldılar. İleriki yıllarda ise ikinci eşi evlenme teklifini kabul etmeseydi, Dostoyevski ya kumarbazlığa devam edecekti ya da İstanbul’a gelecekti.” dedi.

Rus Edebiyatı Buluşmaları çerçevesinde ayrıca “Dostoyevski ile Yolculuk” adlı serginin açılışı yapıldı. Sekiz kez Rusya dışına çıkan ve beş buçuk yılını yurt dışında geçiren Dostoyevski’nin Avrupa seyahatlerinin konu edildiği sergi, dünyayı yazarın nazarıyla sunabilmeyi amaçlıyor. St. Petersburg’da, İtalya, Norveç, Makedonya ve Finlandiya’da büyük ilgi gören sergi, F.M. Dostoyevski Müzesi ve Rus Edebiyatı Enstitüsü Edebiyat Müzesi’nin koleksiyonlarından, 19. yüz yıla ait litograf, gravür ve fotoğrafların yüksek kaliteli reprodüksiyonlarını içeriyor. Sergi, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası / Mavi Salon Beyazıt / İstanbul adresinde 30 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Kaynak: istanbuldasanat.org (27 Mayıs 2012)

 

Yorum yapın