Doğan Gündüz’den çocuklara: “Bisküvi Kutusundaki Martı”

Kasım 14, 2016

Doğan Gündüz’den çocuklara: “Bisküvi Kutusundaki Martı”

bisküvi_kutusundaki_marti_kapak.inddDoğan Gündüz’ün 8 ve üzeri yaş grubu için yazdığı “Bisküvi Kutusundaki Martı”, Can Çocuk Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Doğan Gündüz’den İstanbul’un martılarına ve çocukların kararlılığına adanmış bir kitap! Kaçan Uykuların Peşinden, Sahi Benim Annem Hangisi?, Fare Adlı Kedi, Acayip Bir Hediye adlı kitaplarıyla tanıdığımız Doğan Gündüz, yeni romanında, bir martının hayatını kurtarmak için çırpınan bir çocuğun yetişkinler dünyasına bakışını ve kendi iç dünyasındaki salınımları anlatıyor.

Kim inanır bir martının denizde boğulabileceğine!

Tabii ki çocuklar… Bir de, çocuk gözüyle bakmayı unutmayanlar. İyi ki de inanırlar, yoksa denize düşen martıların hali nice olurdu? Şehirlerde kısılıp kalmış canlıların imdat çağrısını kim duyar, yardımlarına kim koşardı?

Yetişkinleri önyargılarından uzaklaştırıp, bisküvi kutusunda bir martı olduğuna inandırabilmek zor iş. Daha da zoru, denize düşen bir martıyı ait olduğu yere, gökyüzüne kavuşturmak. Çocuğun da aklından çıkaramadığı soru bu: Acaba martı arkadaşı gökyüzüne kanat açabilecek mi?

Hayata muzipçe göz kırpan bu kitabında Doğan Gündüz, bir martının hayatını kurtarmak için çırpınan bir çocuğun iç dünyasındaki salınımları, kararlılığını ve yetişkinler dünyasına bakışını anlatıyor. İranlı sanatçı Vaghar Aghaei’nin desenleriyle renklenen Bisküvi Kutusundaki Martı, 8 yaş ve üstü tüm çocuklar için raflarda yerini aldı.

“’Daha da sayayım mı? Hiç değmez. Bırak, bir martı da eksik olsun, doğa kendi yasalarını uygulasın.’

 Sesinde ufacık bir merhamet yoktu. Böyle acımasız, huysuz bir insanla daha önce hiç karşılaşmamıştım. Ne diyeceğimi, nasıl davranacağımı şaşırdım. ‘İyi ki leşleri, çöpleri yiyorlar, böylece hastalık saçan mikroplar olmuyor,’ diyebilirdim. ‘Hıh, gece gündüz gürültü yapıyorlarmış; martıların yaşadığı yerde o evlerin, çatıların işi ne? Asıl biz onların kafalarını şişiriyoruz,’ diyebilirdim. Ama hiçbirini diyemedim. Kızdığım, alındığım, üzüldüğüm zamanlarda olduğu gibi dilim tutuldu. Zaten martı denizde canını kurtarmak için çırpınırken bütün bunları tartışmak bence çok saçmaydı. Konuşmak yerine, martıya yardım etmek için bir şeyler yapmak gerekiyordu.”

Doğan Gündüz 1966 yılında, İstanbul’da doğdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde lisans, Conservatoire National des Arts et Métiers’de (Paris) Teknoloji Tarihi Bölümü’nde yükseklisans yaptı. Yazarın Kaçan Uykuların Peşinden, Sahi Benim Annem Hangisi?, Acayip Bir Hediye ve Fare Adlı Kedi ve Bisküvi Kutusundaki Martı adlı kitapları Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

edebiyathaber.net (14 Kasım 2016)

Yorum yapın