Cici değil cesur kadınların hikâyeleri | Serkan Parlak

Ekim 25, 2021

Cici değil cesur kadınların hikâyeleri | Serkan Parlak

Aslıhan Dağıstanlı Aysev’in toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğinin önemine dikkat çeken “Cesur Kızlara Yol Arkadaşları” serisinin ikinci kitabı Nemesis Kitap etiketiyle okurla buluştu. Kapaktaki alt başlıklarda belirtildiği gibi asla pes etmeyenlerin, Türkiye’nin cici değil cesur otuz kadınının hikâyelerini okuyoruz. Adil, özgür ve eşit bir dünya için gösterilen özellikle kadın-erkek eşitliği merkezli çabalara alçakgönüllü bir katkı aynı zamanda bu kitap. 

Metne esin kaynağı olan kadınların başarılarla dolu hayatları Aysev tarafından çocuklara uygun biçimde tek sayfa üzerinden yeniden kurgulanmış, hikâyelere dönüştürülmüş. Çok sayıda çizerden oluşan bir ekip özgün illüstrasyonlarıyla metni renklendirip zenginleştirmiş. İçeriğin yalın ve akıcı anlatımla aracılığıyla verilmesi, özdeyişler, etkileyici hikâyelerin sonunda temel insani değerlerin vurgulanması çok güzel. Yazar kitabını prensesler gibi bir prens tarafından beğenilmeyi beklemek yerine; kendisinin kıymetini bilen, hayallerine koşan, çözüm üreten, çalışkan, pes etmeyen, hakkını arayan, sınırlarını kendi çizen kız çocuklarına adamış. “Cesur Kızlara Yol Arkadaşları, harika rol modelleriyle dolu. Kahramanlarımızın hepsi kadın. Onların öncülükleri, başarıları, cesaretleri kız, erkek tüm çocuklarımız için ilham verici. Umarım siz de günde beş dakikanızı ayırır, çocuklarınızla bu kadınların hikâyelerini paylaşır, üzerlerinde tartışırsınız.” 

“Cesur Kızlara Yol Arkadaşları-2” kitabı Aysev’in ebeveynlere yazdığı samimi bir mektupla açılıyor. Salgınlar, göç ve eşitsizliklerin getirdiği korkular; fiziksel güç, dış görünüş, para odaklı başarı tanımının sürekli karşımıza çıkarak yarattığı endişelerle dolu dünyamızda, sevgiye sırtımızı yaslayıp cesur olmayı öneriyor yazar. Çocuklarımızı sevgi dolu, denemeye ve öğrenmeye meraklı, şüpheci, çevreye ve hayvanlara saygılı, nazik ve eşitlikçi bireyler olarak yetiştirebiliriz. “Bugünün kızları ve erkekleri, birbirinin önünde veya arkasında değil ancak yanında durursa toplum olarak yücelebiliriz. Biz ebeveynlere düşen en büyük sosyal görev de bu.” Ardından yazarı bu kitabı yazmaya götüren yaşam yolculuğundaki önemli duraklara bakıyoruz Aysev’in: çocukluk, yurt dışı deneyimleri ve annelik. Kendi yolunu çizerken keşfettikleri geliyor peşi sıra: kökenler, sanatın gücü, hayallerinin peşinden gitmek, çok çalışmak ve cesaret… Yazarın amacı, hayallerinin peşinden giden, cesur kızlara ilham verici gerçek yaşam hikâyeleri anlatmak.

Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, ilk Türk Ultra-Maratoncu, Dünya Şampiyonu Bakiye Duran, Fizik Mühendisi Bilge Demirköz, Türkiye’de Sosyal Psikoloji’nin kurucusu Çiğdem Kağıtçıbaşı, Ödüllü Öğretmen Dilek Livaneli, Nasa’daki İlk Türk Kadın Astrofizikçi Dilhan Eryurt, Master Şef Ebru Baybara Demir, Ödüllü Sosyal Girişimci Ece Çiftçi, Dünyaca Ünlü Piyanist İkizler, Ferhan-Ferzan Önder, Yazar-Kadın Hakları Savunucusu Halide Edip Adıvar, Sinirbilim Profesörü Hande Özdinler, Dünya Rekortmeni Pentatloncu İlke Özyüksel, Filozof İoanna Kuçuradi, Televizyon ve Radyo Spikeri Jülide Gülizar, Uluslararası Caz Şarkıcısı Karsu Dönmez, Dünyanın İlk Kadın Yargıtay Üyesi Melahat Ruacan, Olimpiyat Şampiyonu Paralimpik Halterci Nazmiye Muslu Muratlı, Covid-19 Aşısını Bulan Biliminsanı Özlem Türeci ve daha niceleri. Kitapta otuz benzersiz kadın kahraman var, hepsi Türkiye’den ve dünyaya kalıcı izler bıraktılar. Hikâyeleriyle, değerleriyle, onları başarıya ulaştıran kişilik özellikleriyle öncelikle çocuklara ve ebeveynlere, ardından bütün meraklı okurlara her anlamda ilham kaynağı olabilirler. Kitabın sonunda okurlardan gelen mektuplar, sözlükçe, kaynakça, yazarın kısa biyografisi ve not almak için çocuk okurlar için ayrılan sayfalar yer alıyor. 

“Cesur Kızlara Yol Arkadaşları-2”yi bir solukta okuyup bitirdiğimizde özgün, cesur, disiplinli, yaratıcı, meraklı, çalışkan, üretken, diğerkâm, iyimser kadınların hikâyeleri ufkumuzu açıyor, özgür bir gelecek ve eşitliğe dair umudumuz artıyor. 

edebiyathaber.net (25 Ekim 2021)

Yorum yapın