Bu hikâye, kahramanların nasıl kahraman olduğunun hikâyesi

Haziran 20, 2017

Bu hikâye, kahramanların nasıl kahraman olduğunun hikâyesi

Julia Alvarez’in “Kelebekler Zamanı” adlı romanı, Ege Candemir çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Çocukken Karanlık Geçit diye bir oyunumuz vardı. Geceleyin bahçeye çıkıp kim en uzağa yürüyebilecek diye birbirimizle yarışırdık. Ben bu korkuluğu ya bir ya iki kez geçmişimdir. Ama Minerva alır başını giderdi; arkasından seslenir, geri dönsün diye yalvarırdık. Yine de, hatırlıyorum, o da bir anlığına tam burada durur, omuzlarını dikleştirir, kendini hazırlardı. Onun için de o kadar kolay olmadığını bilirdim.”

Hiçbiri için kolay değildi; ne ailesine düşkün örnek Katolik Patria, ne idealist Minerva, ne de en büyük sırdaşı olan tatlı, genç Mate için. Bunlar onlara uygun görülmüş sıfatlar, birbirlerinden böyle ayırt ediliyorlar. Ortak yönleriyse cesaretleri. Peki nereden gelir bu cesaretleri? Eh, çivi çakılana kadar çekice inanmaz derler…

Julia Alvarez, bize efsanevi Mirabal kardeşleri anlatmıyor. Kalemi bir fırça misali dört hayatın dört resmini çiziyor, yüceltmeye, öcüleştirmeye fırsat vermiyor. “Tiranımızı da aynı tanrılaştırma hevesi yaratmıştır” diyor Alvarez. İşte bu yüzden onun kelebekleri çorbasındaki şehriyeden korkuyor, yastığının altında Trujillo resmi saklıyor, geceleyin utandığı elleri meşgul olsun diye haçıyla uyuyor. Bu hikâye, kahramanların nasıl kahraman olduğunun hikâyesi…

İlk 16 sayfa için>>>

Julia Alvarez

1960 yılında, on yaşındayken ailesiyle birlikte Dominik Cumhuriyeti’nden ayrılıp Amerika Birleşik Devletleri’ne yerleşmiştir. Altı roman, üç kurmaca olmayan kitap, üç şiir kitabı yazmış; çocuk ve genç yetişkin edebiyatına on eser kazandırmıştır. Eserleri geniş çevrelerce bilinir. 2007 yılında Congressional Hispanic Caucus Institute’ten (Kongre Hispanik Birlik Enstitüsü) edebiyat dalında Latina Lider Ödülü’nü, 2002 yılında edebiyat dalında Hispanik Miras Ödülü’nü, 2000 yılında da Latina dergisinin Yılın Kadını ödülünü almıştır ve New York Halk Kütüphanesi’nin “The Hand of the Poet: Original Manuscripts by 100 Masters, From John Donne to Julia Alvarez” (Şairin Eli: John Donne’dan Julia Alvarez’e 100 Ustanın El Yazmaları) programına dahil olmuştur. Şu an Middlebury Üniversitesi’nde konuk yazarlık yapan Alvarez, eşi Bill Eichner ile birlikte memleketi Dominik Cumhuriyeti’nde bir kahve çiftliği ve okuryazarlık merkezi olan Alta Gracia’yı kurmuştur.

Kelebekler Zamanı, “National Endowment for the Arts” (Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sanat Vakfı) tarafından 2009 yılında vakfın Big Read programına uygun görülmüştür.

edebiyathaber.net (20 Haziran 2017)

Yorum yapın