Batıkan Köse’ye 6 soru | Can Öktemer

Nisan 27, 2018

Batıkan Köse’ye 6 soru | Can Öktemer

Hazırlayan: Can Öktemer

En son okuduğunuz kitabın adı nedir?  İzlenimlerinizi öğrenebilir miyiz?

Aziz Nesin’in Bay Düdük kitabını okudum. Son zamanlarda okurken en çok keyif aldığım kitap buydu diyebilirim.Mizahla ilgilenen herkesin okuması gereken bir yazar Aziz Nesin.  Ülkemizin ironik ayrıntılarını mizahi bir dille öyküleştiriyor. Okuyucuya bir farkındalık sunan yazarlardan.Kitabın en sevdiğim öyküsü aynı zamanda kitaba adını da veren Bay Düdük oldu. Türkiye’nin ironik ayrıntılarıyla dolu bu öykü en sevdiğim öyküler arasına girdi. İçinde bulunduğumuz şu zamanda Bay Düdük okumak, Aziz Nesin okumak, hepimize iyi gelecektir.

Son okuduğunuz kitapta, en beğendiğiniz cümle ya da alıntı nedir?

Bay Düdük öyküsünden:“Ondan sonra anladım ki, bizde düdük geçiyor geçmesine ama, öttürmesini bileceksin. Benim gibi, düdüğü öttürürken, elin ayağın titrer, öttürsem mi, öttürmesem mi diye kuşkuya düşersen hapı yuttuğun gündür. Benim de sizden ricam, düdüğün nasıl öttürüleceğini başkalarına söylememenizdir. Yoksa düdük, öttürmesini bilen için çok işlere yarıyor.”

Yeni bir kitaba başlamadan önce arkadaşınızdan mı tavsiye alırsınız, kitap eklerinden mi yararlanırsınız yoksa tamamen sezgilerinizle mi hareket edersiniz?

Tavsiyeler çoğu zaman benim için hayal kırıklığı oluyor. Kitap eklerinden de yararlanıyorum ama sezgilerimde hareket ederek rafların içinde dolaşmak, beni her zaman daha mutlu etmiştir.

Keşke bu kitabı ben yazsaydım dediğiniz bir kitap var mı?

Saatleri Ayarlama Enstitüsü.  Keşke bu kitabı yazan ben olsaydım dediğim ilk ve tek kitaptır.

Yazdıklarınızı ilk olarak ne zaman gün ışığına çıkardınız ve ilk kimlere okuttunuz?

Liseyi bitirdikten hemen sonra dergilere öykü yollamaya başlamıştım. Yazılarımı ilk olarak hep abime okutmuştum. Yıllardır bu durum böyle, hala ona ve güvendiğim birkaç insana okuturum.

Belirli yazma alışkanlıklarınız var mı? Gürültülü bir yerde mi yoksa sessiz bir ortamda mı yazmaktan hoşlanırsınız?

Her güne yazarak başlarım.  Yıllardır bu alışkanlıktan vazgeçmedim.  Erkenden kalkar, köşeme geçer ve yazmaya başlarım. Sessizliği tercih etsem de gürültü beni rahatsız etmez.  Gürültünün içinden kulağıma gelen ayrıntılarla epey hoş öyküler kurduğum olmuştur.

Yorum yapın