Anıl Can Tarakçı: “Kapımızın önünden başlayarak dünyayı değiştirmek istiyoruz.”

Mart 8, 2018

Anıl Can Tarakçı: “Kapımızın önünden başlayarak dünyayı değiştirmek istiyoruz.”

Söyleşi: Meltem Dağcı

Sorularımı hazırlamaya başlarken Samsun Tüyap Kitap Fuarı’nın dördüncüsü yeni tamamlanmıştı. Bu yıl katılım oranının geçen senelere oranla %32 artış sağlaması sevindiriciydi. Bu sevincin üzerine kitaplarla bir araya gelen ve sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiren farklı bir toplulukla tanıştırmak istiyorum sizleri. 

Kitabî Türkiye Okuma ve Sosyal Sorumluluk Topluluğu kurucusu Anıl Can Tarakçı ile sosyal sorumluluk projelerine dair konuştuk. 

Kitabî Türkiye Okuma ve Sosyal Sorumluluk Topluluğu kimlerden oluşuyor acaba? Gönüllü ve yardımsever insanlar nasıl bir araya geldi, biraz o süreçten bahseder misiniz? 

Üyelerimiz dünyanın dört bir tarafından kitap okumayı, tartışmayı seven insanlardan oluşuyor. Kendimizi Kitabî’ler olarak adlandırıyoruz. Kitabî, kitaba tabi olan, kitapların rehberliğinde bir yol çizen demek. Biz de bu anlayışla bir araya geldik. 22 Mayıs 2017’de birkaç arkadaşıma bu fikri sunduğumda olumlu karşıladılar ve az sayıda insanla yola çıktık. Gerek arkadaş çevremiz, gerek sosyal medya sayesinde kısa sürede fazlaca alanda duyurduk adımızı. Kitabî’ler, öğrenci, öğretmen, ev hanımı, sağlık personeli, iş insanı… Sadece kitapların anlatımının derinine inebilmek ve bunun yanında sosyal sorumluluk projeleriyle insanlara kitap ulaştırmak amacıyla bir araya gelen insanlardan oluşuyor. Elbette bu geçen süreçte emek vermek gerekiyordu. Bu yüzden hala günümün çoğunu, topluluğu yeni insanlara anlatarak geçiriyorum. Her geçen gün yeni yol arkadaşları buluyor olmam ise, işimi fazlasıyla kolaylaştırıyor.      

Topluluğun ulaşmak istediği hedefleri nelerdir? Neler yapmayı planlıyorsunuz?

Öncelikle ulaşabildiğimiz her bölgede gruplarımızı kurmak istiyoruz. Hedefimiz, farkındalık yaratmak. Bunu yapabilmek için de somut il gruplarına ihtiyacımız var. Elbette ütopik ancak biz kendi kapımızın önünden başlayarak dünyayı değiştirmek istiyoruz. Bu işin sonunda dünyayı değiştireceğimizin, daha güzel bir dünyaya vesile olacağımızın bir garantisi yok elbette ama bunu istediğimiz için dahi mutlu hissediyoruz kendimizi. Biliyoruz ki, bugün gelişim ve ilerleme anlamında ne varsa, tüm bunlar dünyayı değiştirmek isteyen insanlar sayesinde oldu. Ben, topluluk kurulduğu günden beri Kitabî’ye katılan her arkadaşıma bunu anlatıyorum. Öyle şanslıyım ki, onlar da bunu benimsiyorlar. Örneğin, ne kadar fazla grubumuz ve üyemiz olursa okuma oranının o oranda artacağını biliyoruz. Okuma oranını nitelikli okumalarla artırmak istiyoruz. Bunun en güzel yolu da aynı kitapları okuyan insanların, o kitaplar hakkında tartışmaya girmesi, anlamadığını sorması. Çünkü okunan bir metnin her yönüyle bir kerede, aynı zihin tarafından anlaşılması çok zordur. Mutlaka başka bir bakış açısı gerekecektir. İl gruplarımızın okuma etkinliklerinde bunu sağlamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda hedefimiz, kitapları her yere ulaştırmak. Bunu başarmak için de, topluluğumuzun bir sosyal sorumluluk yönü olması gerektiğine inandık. Anadolu’nun ihtiyacı olan her yerine kütüphaneler kurarak ve en önemlisi bu kütüphanelerin kullanımının takipçisi olarak çalışacağız. Geleceğe yönelik beş ve on yıllık projelerimiz de var ancak bunları ayağı yere basar hale getirdikten sonra faaliyete geçirmek istiyoruz.

Ağırlıklı olarak ulaşabildiği her yerde okuma grupları kuran bir topluluktan bahsediyoruz. Nerelere kadar ulaştınız bugüne kadar peki?

Bugüne dek Kastamonu, Karabük, Elazığ, Ankara, Rize, Isparta, Kırıkkale, İstanbul, İzmir, Trabzon, Samsun, Burdur, Şanlıurfa, Bolu, Kayseri, Adana, Kocaeli, Kırşehir, Tekirdağ, Erzurum, Antalya, Bursa, Konya, Malatya ve Van’da gruplarımız kuruldu ve aylık düzenli toplantılar gerçekleştiriliyor. En son Erzincan sorumlumuz ailemize katıldı ve grubunu oluşturuyor şu anda. Grup oluşturma aşamasında olan ondan fazla ilimiz mevcut. Aynı zamanda yurt dışında Cezayir ve Kıbrıs gruplarımız da var. Cezayir düzenli toplantılarına devam ediyor. Kıbrıs ise kuruluş aşamasında, en kısa zamanda toplanacaklardır. Almanya sorumlumuz da belirlendi ve grup oluşturma çalışmaları devam ediyor. Biz de diğer taraftan henüz grubumuzun olmadığı yerlerden gelen talepleri değerlendiriyoruz.

Bundan sonraki rotanız nasıl şekillenecektir?

Kitabî Türkiye Okuma ve Sosyal Sorumluluk Topluluğu üyeleri düzenli toplantılarına devam ediyorlar ve devam edecekler. Sosyal sorumluluk projelerimizin ilkini Elazığ’ın Karakoçan ilçesinde gerçekleştiriyoruz. Bir ortaokulumuza kütüphane kuruyoruz. Bundan sonra da bu doğrultuda kütüphane kurulumları ve okumalar devam edecektir. İlerleyen süreçte il gruplarımızın bünyesinde nitelikli eğitmenlerle sanat atölyeleri kurmak gibi bir fikrimiz var fakat şu an düşünce aşamasındayız. Bu atölyelerin de gruplarımızın olduğu yerlerde farkındalık açısından fazlasıyla yararlı olacağını düşünüyoruz. İl gruplarımızın bünyesinde yazar etkinlikleri de yapıyoruz. Örneğin Konya grubumuzun ev sahipliğinde 2016 Yaşar Nabi Öykü Ödülü sahibi yazar Gamze Arslan’ı ağırladık. Kendisinin Çerçialan kitabını okuyan grubumuz, direkt yazara sorularını yöneltme imkânı buldular. Yazar etkinliklerimiz de sürecek.

Sosyal sorumluluk topluluğuyla birlikte bir de Gündökümü dergisi var. Derginin ne gibi bir katkısı oluyor acaba?

Gündökümü dergisi Kitabî Topluluğunun yayın organı. Satış gelirleriyle sosyal sorumluluk projelerimize fon oluşturuyoruz. Dergi gelirleri kütüphanelerimize gidiyor anlayacağınız. Sloganımız da “ kütüphane yaptıran dergi…” olarak belirlendi. Ocak – Şubat ayını kapsayan ilk sayımızın gelirleriyle Elazığ’daki kütüphanemizi bitirme aşamasına geldik. İlgi beklediğimizden de fazla. Bu da bizi mutlu ediyor tabi ki. Dergimizin kadrosu da topluluğumuzda olduğu gibi gönüllülük esasına inanan insanlardan oluşuyor. Bu özelliğiyle dergimiz tek olma özelliğiyle doğdu. Henüz yolun başında olduğumuz için eksiklerimizi görüyoruz dergide. Fakat her sayıda bu eksikleri gidererek, yayın dünyasında da Kitabî ismini nitelikli olarak duyurmak niyetindeyiz. Gündökümü, dergi dünyasında iyi bir yere gelmeli. Bu anlayış ve istekle hazırlıyoruz dergimizi.

Bu topluluğa katılmak ve yardımda bulunmak isteyenler nasıl ulaşabilirler size?

Topluluğumuzun sosyal medya hesaplarından bizimle iletişime geçebilirler. Grubumuza katılmak veya destek vermek isteyen dostlarımıza projemizi en ince detayına kadar anlatıyoruz. Kimsenin aklında bir soru işareti kalmaması için [email protected] mail adresinden iletişim sağlayabilirler.

Son olarak, bu hareketli grubun şimdiye kadar okuduğu kitaplar nelerdir, merak ediyoruz?

Okuma listelerini oluşturma konusuna da değinmek istiyorum burada. Okunacak kitapların kararını grup üyelerimize bırakmış durumdayız. Her grubumuz kendi listesini belirliyor. Bizler, il sorumlusu arkadaşlarımla birlikte bir liste hazırladık fakat bu liste tavsiye niteliği taşıyor.

İl gruplarımızda bugüne kadar Tarık Tufan – Ve Sen Kuş Olur Gidersin, Aslı Erdoğan – Kabuk Adam,  Stefan Zweig – Olağanüstü Bir Gece ve Satranç, Oğuz Atay – Korkuyu Beklerken,  Albert Camus – Yabancı, Anthony Burgess  – Otomatik Portakal, Cengiz Aytmatov – Gün Olur Asra Bedel, Gamze Arslan – Çerçialan, Alı Ural – Posta Kutusundaki Mızıka, Saramago – Körlük, Sabahattin Ali – Kuyucaklı Yusuf ve daha birçok kitabı okudular ve bu kitaplar üzerine her ay kritik toplantıları düzenlendiler.

edebiyathaber.net (8 Mart 2018)

Yorum yapın