Akademi Edebiyat Ödülleri yeniden veriliyor!

Kasım 3, 2014

Akademi Edebiyat Ödülleri yeniden veriliyor!

DSC_3243Jürisiyle her yıl çeşitli dallarda verdiği ödülleriyle akıllarda yer eden      Akademi Kitabevi,  23 yıl aradan sonra yeniden “Şiir”, “Öykü” ve “Roman” dallarında edebiyata yeni bir ses getiren eserleri ödüllendirmeye hazırlanıyor.

Akademi Kitabevi, 1971 yılında Nişantaşı’nda Hadi Olca tarafından kurulmuş ve kısa zaman içerisinde edebiyatçıların, sanatçıların ve aydınların buluşma yeri olmuştu. Edebiyat camiasından ayrı kalınan hüzünlü 20 yıl aradan sonra, kapılarını Nisan 2013’te Kadıköy’de açtığında “Akademi Edebiyat Ödülleri”nin yeniden verilmeye başlanacağı müjdesini de vermişti. Jürisiyle her yıl çeşitli dallarda verdiği ödülleriyle akıllarda yer eden Akademi Kitabevi,  23 yıl aradan sonra yeniden “Şiir”, “Öykü” ve “Roman” dallarında edebiyata yeni bir ses getiren eserleri ödüllendirmeye hazırlanıyor.

1971 yılında kurulan Akademi Kitabevi, adıyla anılan edebiyat ödüllerini 1991 yılına kadar kesintisiz olarak 12 yıl çeşitli dallarda vererek edebiyat dünyamıza güç katmıştır.

Akademi Kitabevi Edebiyat Ödülleri’nde; A. Kadir, Vedat Türkali, Emil Galip Sandalcı, Adnan Özyalçıner, Kemal Özer, Aziz Çalışlar, Alpay Kabacalı, Onat Kutlar, Murat Belge, Ülkü Ayvaz, Feridun Andaç, Refik Durbaş, Adalet Ağaoğlu gibi önemli yazar ve aydınlarımız Seçici Kurul Üyeleri olarak görev almışlardı.

“Akademi Edebiyat Ödülleri”, 2014 yılında tekrar “Şiir”, “Öykü” ve “Roman” dallarında olmak üzere edebiyata yeni bir ses getiren, öz ve biçim yönünden sanatsal değer taşıyan, yazarının ilerde kendine özgü bir yol açacağı umut ve kanısını uyandıran yapıtların 30 yaşını doldurmamış genç yazarların, ilk kitap veya kitap dosyasına verilmek üzere oluşturulmuştur.

“Akademi Edebiyat Ödülleri”nin yeni seçiciler kurulu; Doğan Hızlan, Sevin Okyay, Süreya Berfe, Latife Tekin, Ayşe Sarısayın, Yekta Kopan, Turgay Fişekçi, Vecdi Çıracıoğlu ve Feridun Andaç gibi yine edebiyat dünyamızın değerli isimlerinden oluşmaktadır. Seçiciler kurulu belirtilen bileşimi ödüllendirme sürecindeki bilgi, tecrübe ve titizligi ifade etmektedir. Böyle bir seçiciler kurulu, genç eser sahiplerinin bu ödüle ulaşmak için göstermeleri gereken çaba ve isteği de yönlendirecektir.

Her yılın ödülüne ilişkin başvurular, takip eden yılın Mayıs ayı sonuna kadar ödül sekreterliğine ulaştırılacak, değerlendirilmelerin sonunda, eserlerin teslim edildiği yıl sonundan önce ödüller açıklanacaktır.

Seçiciler kurulu ile tanınan Akademi Edebiyat Ödülleri’ne biraz yakından baktığımızda;

-Şiir dalında 11 yılda 28 eserin ödüle değer bulunduğu, 1 yıl ödül verilmediği,

-Öykü dalında 12 yılda 31 eserin ödüle değer bulunduğu,

-Roman dalında 3 yılda 6 eserin ödüle değer bulunduğu, 9 yıl ödül verilmediği,

-Deneme-Eleştiri-İnceleme-Gezi dallarında 7 yılda 10 eserin ödüle değer bulunduğu, 5 yıl ödül verilmediği,

-Çocuk Yazını dalında 3 yıl, 4 eserin ödüle değer bulunduğu, 9 yıl ödül verilmediği, görülmektir. Edebiyat dünyamızın önemli isimlerinden oluşan jürinin ödüllendirmede titiz çalışması, eser sahiplerindeki istekliliği ve özeni arttırmış olacağı açıktır.

2014 Jürisi

  • Doğan Hızlan
  • Sevin Okyay
  • Süreya Berfe
  • Latife Tekin
  • Ayşe Sarısayın
  • Yekta Kopan
  • Turgay Fişekçi
  • Vecdi Çıracıoğlu
  • Feridun Andaç

Yönetmelik için>>>

Yorum yapın