Ahmed Arif’ten Leyla Erbil’e iki mektup

Ocak 6, 2014

Ahmed Arif’ten Leyla Erbil’e iki mektup

12-143Lalikom!

“(…)

Bir eyyam da sana Lalikom diye seslenicem. “Benim dilsizciğim” diye anlam verilebilir. Ama bu bir ünlemdir daha çok. Sevili, yangın bir ünlem. Ne Türkçe, Ne Kürtçe ne de Zazacadır. Bu üç dilin bileşiminden doğan bir ünlem bu. Lal, Türkçedir. Lalik ya da Lalo Kürtçe. Om eki Zazacaya kaçar.Ya işte böyle Lalikom! Ses et, konuş, payla bir hal et ama. Küçük dilin yerindedir inşallah.Kurban olur, çoban dururum dillerine senin.

Bineceğin trenlerin soluğu tükenmesin. Ayağını attığın yerler deprem görmesin. Denizler uslu, vapurlar yollu olsun. Ferman et rüzgâr beni de alıp oralara atsın.

Mutlu ol. Allah beni kahretsin. Gözlerinden öperim. Ellerinden öperim. Öperim kızı öperim. Öperim oğlu öperim. [İmza]

(…)”

Leylim Leylim, Ahmed Arif’ten Leyla Erbil’e Mektuplar 1954-1959 -ve 1977’de son bir mektup-, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Kasım 2013( 12. Baskı), İstanbul. Sf.61. 

(Mektup tarihsiz ama Mayıs-Haziran 1955 aralığında Diyarbakır’dan yazılmış.Leyla Erbil 13 Mayıs 1955’te evleniyor. Bu yüzden bir süredir Ahmed Arif’e kendisini mektuplarda bile öpmesini yasaklamıştır.)

****

Yâr Üniversitesi

“(…)

Burada çoluk çocuk, ana baba, karı kız çalışan aileler tanıdım. Akşama kadar güneşin altında kavruluyorlar. Bir parça ekmek için. Ne yapsınlar. Bir büyüklük, bir saygılı yaşayış bulurum bunlarda. Sessiz, bilisiz ve alçakgönüllü, gene de sevişiyor, dövüşüyor, mapus yatıyor, çocuk doğuruyorlar. Şarkıları türküleri de bir güzel. “Hele yâr, zalım yâr”, dünyanın en usta şâiri bile güç döker böyle mısrâ. Bu halk –kadın erkek münasebetlerindeki dinsel yasaklar, sınıf farkları, sürgünler, gurbetler, vs.– yâr’e “zalım” diye seslenir. Ne biliyorsa ondan öğrenmiş, hayatının aldığı yönde o yâr’in tayin edici rolü önemlidir. Yâr, bir üniversitedir onun için âdeta. Hele yâr, zalım yâr.

(…)”

Leylim Leylim, Ahmed Arif’ten Leyla Erbil’e Mektuplar 1954-1959 -ve 1977’de son bir mektup-, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Kasım 2013( 12. Baskı), İstanbul. Sf.68. (Mektup 24 Haziran 1955’te Diyarbakır’dan yazılmış.)

edebiyathaber.net (03.01.2014) newalaqasaba aracılığıyla

Yorum yapın