32. Ankara Film Festivali seçici kurulları belli oldu

Eylül 10, 2021

32. Ankara Film Festivali seçici kurulları belli oldu

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ve Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 32. kez düzenlenecek olan Ankara Film Festivali yarışmalarının seçici kurulları belli oldu. 4-12 Kasım 2021 tarihleri arasında Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda gerçekleşecek festivalin Ulusal Film Yarışması birbirinden değerli filmlere ev sahipliği yapıyor. Ulusal Film Yarışmaları kapsamında uzun, kısa ve belgesel filmleri yer alıyor.

Bu yıl birbirinden değerli birçok filmin ve ismin boy göstereceği festivalin ulusal uzun film yarışması seçici kurul üyeleri arasında; çeşitli festivallerden ödül ve övgüler toplayan Çoğunluk ve Rüzgarda Salınan Nilüfer filmlerinin yönetmeni Seren Yüce, oynadığı birçok karaktere hayat kazandıran ve son olarak Aşk Büyü Vs. ile birden fazla festivalde En İyi Kadın Oyuncu ödülü kazanan oyuncu Selen Uçer, Sivas, Çoğunluk, Albüm, Kronoloji ve Babamın Sesi gibi başarılı birçok filmin sanat yönetmenliğini gerçekleştiren Meral Efe Yurtseven, tiyatro ve sinemaya ömür adamış yazar ve yönetmen Vecdi Sayar ve Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi, İletişim ve Tasarım Bölüm Başkanı ve medya sanatçısı Andreas Treske yer alacak.

Ulusal Kısa Film Yarışma seçiciler kurulunda; senarist ve yönetmen Banu Sıvacı, birçok projede yer alan başarılı oyuncu Alican Yücesoy ve senarist, yönetmen Müfit Can Saçıntı yer alacak.

Ulusal Belgesel Film Yarışması seçiciler kurulunda ise bu yıl birbirinden değerli isimler yer alıyor. Muhabirlik, program yapımcılığı gibi pek çok alanda çalışmalar yürüten belgesel yönetmeni Mustafa Ünlü, son yıllarda göç, kadına yönelik şiddet ve kadın emeği gibi konularda belgeseller üreten Güliz Sağlam ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde akademisyen olarak görev alan ve belgesel üzerine yoğunlaşan, Altyazılı Rüyalar: Avrupa Göçmen Sineması kitabı bulunan Özgür Yaren yer alacak. 

Geçen yıl olduğu gibi pandemi koşullarında sinemaseverler ile buluşmaya hazırlanan festival, alınan sağlık önlemleri ve yarı kapasite uygulaması ile 32. yıla hazır.

Vecdi Sayar

1972 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdikten sonra Sayar, sinema, tiyatro ve yazın alanına yöneldi. Ankara Sanat Tiyatrosu, Şehir Tiyatroları gibi farklı topluluklarda sahne tasarımcılığı, tiyatro eleştirmenliği yaptı. Ankara ve İstanbul Sinematekleri’nin yönetmenliğini üstelenen Sayar, Expo 92’ Dünya Fuarı’nda Türkiye Temsilciliği, Kültür Bakanlığı Müşavirliği ve Paris Büyükelçiliği Kültür Müşavirliği görevlerinde yer aldı. Yurt dışında Türk Filmleri Festivalleri düzenleyen Vecdi Sayar’ın Türk sineması hakkında uluslararası yayınlarda yer alan yazıları var. Çeşitli yayınlarda yazıları yayınlanan eleştirmen hâlihazırda Taraf gazetesinde Seyir Defteri adlı bir köşede yazılar yazmakta ve Artıbir televizyonunda “Vecdi Sayar’la Kedi Gözü” adlı programı yürütmektedir.

Andreas Treske

Türkiye’de yaşayan bir film yapımcısı ve medya sanatçısı olan Andreas Treske, Münih Film Akademisi’nden mezun oldu. 1992’den 1998 yılına kadar Münih Film Akademisi sanat ekibinde yer aldı. 1998-2010 yılları arasında Ankara Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölümü’nde çeşitli dersler verdi ve 2005-2010 yılları arasında da bölüm başkanlığı yaptı. İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim bölümünde the Film Option of the Media dersini verdi. Treske’nin uluslararası film festivallerinde gösterilen çeşitli kısa filmlere imza attı ve ortak yönetmenliğini yürüttüğü uzun metrajlı belgesel filmi “Takım Böyle Tutulur” 2005 yılında gösterime girdi. Yönetmen koltuğunda Can Dündar’ın oturduğu Mustafa belgeselinin resim düzenleyiciliğini yürüttü. Video Vortex’in Ankara organizatörü olan Andreas Treske, AB ve Türkiye Arasında Sivil Toplum Diyaloğu yürütme kurulu başkanlığını yapıyor.

Selen Uçer

Boğaziçi Üniversitesi kimya bölümünden mezun olan Selen Uçer, üniversite döneminde Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları topluluğunda yer aldı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Şan Bölümü’ne yarı zamanlı olarak devam eden Uçer, Chicago Roosevelt Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi gördü. Türkiye’ye döndüğünde Ümit Ünal, Selim Demirdelen ve Kudret Sabancı’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Anlat İstanbul filminin Külkedisi bölümünde rol aldı. 2006-2007 sezonunda DOT’un yapımı Böcek oyununda yer aldı. Yıldızı parlayan oyuncu Haldun Dormen’in sahneye koyduğu Kantocu oyunundaki performansıyla “Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Kadın Oyuncusu” dalında Afife Jale Ödülleri’ne aday gösterildi. 2007 yapımı Ara filmindeki rolüyle, 15.Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Ayça Damgacı ile paylaştı. Pek çok televizyon dizisinde oynayan Selin Uçer, 2019 yapımı Aşk, Büyü, vs. filmindeki başarılı rolüyle Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazanmıştır.

Seren Yüce

Altın Portakal En İyi Yönetmen Ödülü sahibi olan Seren Yüce, Bilkent Üniversitesi Arkeoloji bölümünden mezun.  2010 yapımı Çoğunluk filmiyle bu ödülü kazanan Yüce reklam ve dizi sektörlerinde de çalıştı. Bir zamanlar Fatih Akın ve Yeşim Ustaoğlu’nun asistanlığını yapan Yüce, 2007 yapımı Yaşamın Kıyısında filminde yardımcı yönetmenlik, 2005 yapımı Takva’da ve 2008 yapımı Pandoran’nın Kutusu’nda birinci yönetmen asistanlığı yaptı.

Meral Efe Yurtseven

2002 yılından beri Sinema sektöründe Sanat ve Kostüm Departmanında çalışmaktadır. TV dizisi ve sinema filmlerinde sanat yönetmeni yardımcısı, set dresser, kostüm tasarımcısı, sanat yönetmeni ve yapım tasarımcısı olarak çalışmaktadır. Sivas, Kronoloji, Yok Artık, Babamın Sesi, Kardeşler, Saf, Küf ve Albüm gibi filmlerin sanat yönetimlerini gerçekleştirmiştir.

Alican Yücesoy

Alican Yücesoy Haliç Üniversitesi Tiyatro Bölümü’ne oyunculuk eğitimi almak için girdi. Okula girdiği günün ertesinde Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda gerçekleşen seçmeye katılarak orada çalışmaya başlamıştır. 2015 yılı itibariyle buranın genel sanat yönetmenliğini yürütmektedir. Başarılı oyuncu Yücesoy pek dizi ve sinema filminde yer almıştır.

Müfit Can Saçıntı

Mandıra Filozofu filmiyle bilinen oyuncu ve yönetmen Müfit Can Saçıntı, İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nu TRT’de çalışmaya başladığı için son sınıfta bıraktı. Çeşitli dergilerde çalışan Saçıntı, Kartal Sanat İşliği Tiyatrosu’nda oyunculuk yaptı. 10 yıl boyunca Levent Kırca ve Oya Başar’ın başrolünde olduğu Olacak O Kadar isimli televizyon programının senaryo yazarlığını yaptı. 2012-2014 yılları arasında Sevilen dizi Seksenler’in yönetmenliğini yapmış, 2013’te Birol Güven’in senaryosunu yazdığı Mandıra Filozofu filmini yönetti. Usta oyuncu ve yönetmenin ABD’de düzenlenen 21.Bağımsızlar Buluşması Film Festivali’nce “Kahrolsun Şey” isimli senaryosu Onur Mansiyonu ödülüne layık görüldü.

Banu Sıvacı

1987’de Adana’da doğdu. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümünden mezun olduktan sonra sinema atölyelerine katıldı. Başka Dokunuş, Güvercin Çıkmazı, Faik adlı kısa filmleri çekti. Sinema, reklam ve dizi setlerinde reji ve yardımcı yönetmenlik yapmaya başladı. İlk uzun metraj filmi Güvercin (2018) açılışını Berlin Film Festival’inde yaptı. 2018 İstanbul Film Festivali’nde Seyfi Teoman En İyi İlk Film ve En İyi Müzik ödüllerini aldı. Asya-Pasifik Film Ödülleri (En İyi Gençlik Filmi) ve Sofya, Valencia, Atina, Ankara, Adana, Malatya film festivallerinde birçok ödül kazandı.

Güliz Sağlam

Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nden mezun olan Güliz Sağlam, uzun bir süre yerli ve yabancı sinema filmi ve belgesellerde yönetmen yardımcılığı yaptı. Filmmor Kadın Kooperastifi’nde gönüllü olarak çalışmalar yürüten Sağlam, son zamanlarda göç, kadın emeği ve kadına yönelik şiddet konulu belgeseller yapıyor.

Özgür Yaren

1999 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun olan Özgür Yaren, aynı bölümde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamladı. Hâlihazırda Ankara Üniversitesi’nde sinema, belgesel ve fotoğraf üzerine dersler veriyor. Alandaki önemli yapıtların olduğu çevirileri, makaleleri ve Altyazılı Rüyalar: Avrupa Göçmen Sineması isimli bir kitabı var.

Mustafa Ünlü

1963, Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü mezunu. 1987-88 TRT Haber Merkezi, İngilizce Bülten Prodüktörü olarak görev yaptı. 1988-92 arası 32. Gün Haber Programında yapım yardımcısı, muhabir, yapım yönetmeni ve yönetmen olarak çalıştı. 1992-99 yılları arası Shakti Habercilik ve Yapımevinde yapımcı ve yönetmen, 1999-2000 serbest yönetmen ve Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak görev yaptı. 14. Ankara Film Festivali, Ulusal Belgesel Film Seçici Kurulunda görev aldı. Halen kendi şirketi olan Kutup Ayısı’nda belgesel yapımlara imza atmaktadır.

edebiyathaber.net (10 Eylül 2021)

Yorum yapın