Zülfü Livaneli’den İstanbul’a ve onun ‘Gölgeler’ine saygı duruşu

Haziran 14, 2018

Zülfü Livaneli’den İstanbul’a ve onun ‘Gölgeler’ine saygı duruşu

Zülfü Livaneli‘nin son kitabı Gölgeler, Doğan Kitap tarafından yayımlandı. 

Tanıtım bülteninden:

Konstantiniyye Oteli’nin açılış gecesinde kimselerin fark etmediği Gölgeler… Mustafa Kemal Atatürk’ten Sabahattin Ali’ye, Attila İlhan’dan Yaşar Kemal’e, Nazım Hikmet‘ten ten, Orhan Veli’ye tarihimizin en önemli şair, yazar ve düşünürleri Zülfü Livaneli’nin son kitabı Gölgeler’de bir araya geliyor. Gölgeler, Livaneli’den edebiyatımıza ve okurlarına armağan, resimli bir kitap.

Karanlığın bütün gölgeleri yuttuğu bir İstanbul akşamı. Bütün sesler susmuş. Yalnızca gelip geçenlerin görmediği, duymadığı Gölgeler’in sesleri yankılanıyor  Konstantiniyye Oteli’nin açılış gecesinde Sultanahmet Meydanı’nda. Fatih Sultan Mehmed, Mustafa Kemal Atatürk, Halide Edip Adıvar, Reşat Nuri Güntekin, Nâzım Hikmet, Yahya Kemal, Orhan Veli, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Ece Ayhan, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Kemal Tahir, Attilâ İlhan’ın gölgeleri, aralarına son anda katılan Ülkü Tamer’in gölgesiyle birlikte bir İstanbul gecesinde koyu bir sohbete girişiyorlar. Yıllar yılı müstear isimlerle yazdıkları kendi metinlerini okuyorlar. Şiire, aşka, maziye, yaşama, edebiyata ve en önemlisi İstanbul’a dair. Biraz mizahi, biraz hüzünlü…

Edebiyat tarihinin gizli kalan eserlerinin, bilinmeyen müstearlarının, yani takma isimlerinin gün yüzüne çıktığı bir uzun öykü olan Gölgeler, Aykut Aydoğdu’nun çizimleriyle daha da anlam kazanıyor. Uzun bir araştırmanın ürünü olan kitap, biri ‘kuşe kağıda, özel sert kapak, ciltli ve şömizli’ olmak üzere iki ayrı versiyonla okuyucusuna ulaşıyor.

Kitapta ayrıca şair ve yazarların müstear isimleri nasıl aldıklarının öyküsü de anlatılıyor.

“Ben bir gölgeyim sayfanın ortasında, ne sen bunun farkındasın ne de polis farkında.”

edebiyathaber.net(14 Haziran 2018)

Yorum yapın